Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nováček Flek či navrátilci Šulák s Hykou. Reprezentační trenér Říha nominoval na švédské hry

Hlavní trenér Miloš Říha povzbuzuje hráče. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Množství omluvenek zkomplikovalo trenérovi hokejové reprezentace Miloši Říhovi nominaci na Švédské hry ve Stockholmu. Původně plánoval, že na třetí turnaj seriálu Euro Hockey Tour složí maximálně silný tým, série omluvenek mu ale udělala čáru přes rozpočet. V dnes zveřejněném kádru chybí například nejproduktivnější hráč extraligy Milan Gulaš, nejlepší střelec KHL Dmitrij Jaškin, obránce Andrej Šustr nebo útočníci Andrej Nestrašil, Lukáš Sedlák a Michal Birner.
  11:15aktualizováno  14:18

„Je to trošku komplikovanější. Blíží se play off, zápasy o záchranu, některé týmy bojují o osmičku. Během posledního dne dvou se skoro polovina nominace změnila,“ řekl Říha na tiskové konferenci v Praze.

Omluvenky ho mrzí, ale bere je jako realitu. Řada hráčů má navíc zdravotní problémy a omlouvají je představitelé klubů, za které hrají. „Postavili jsme si mužstvo, se kterým jsme chtěli ve Švédsku obhájit prvenství z loňského roku, ale bohužel vše nyní řešíme za pochodu. Neberu to ale tak, že nechtějí reprezentovat,“ uvedl jednašedesátiletý kouč, jenž nyní čeká, zda se neomluví další hráči.

Až do úterka Říha počítal například s Gulašem, který se mu ale s ohledem na problémy s nohou po zápase Plzně v Litvínově omluvil. „Byli jsme domluveni, že pojede a odehraje všechny tři zápasy. Jeho vytíženost je ale obrovská. Včera nám řekli, že je zraněný a potřebuje se doléčit, což respektujeme,“ řekl Říha. Podobně ho požádali zástupci Dynama Moskva, aby tentokrát nezval Jaškina. „Odehrál předešlé dva turnaje, takže jsme jim vyšli vstříc. Nechceme nikoho tlačit, aby hrál pod injekcemi jako například Sedlák,“ uvedl kouč.

Lídrem týmu by měl být centr Jan Kovář, jenž předešlý turnaj z rodinných důvodů vynechal. „Doufám, že to dopadne a Honza bude lídrem, jako byl na prvním turnaji sezony. Když ale vidím, jak se to na nás sype dva dny před nominací, tak nikdy nevíte,“ řekl Říha, jenž věří, že se opora švýcarského Zugu dodatečně neomluví.

Říha se pozastavil nad tím, že v reprezentační přestávce hrají extraligový zápas Sparta a Vítkovice. „Chápu, že asi hledali těžko volný termín v O2 areně, ale myslím si, že reprezentační pauza by měla být pro reprezentanty a klubové záležitosti by měly jít trošku stranou,“ řekl.

Přesto do výběru zařadil sparťany Jana Košťálka a Michala Řepíka. „Domluvili jsme se, že (extraligový) zápas v úterý odehrají. Pak ale mají tři zápasy na Švédských hrách a další úterý by měli hned opět hrát, což si myslím, že je hodně náročné,“ podotkl trenér.

Říha i přes komplikace doufá, že tým ve Švédsku uspěje. „Sestava je trošku okleštěná a oslabená, ale věřím, že ostatní se budou chtít ukázat a turnaj dopadne dobře,“ řekl. „Už na začátku sezony jsme avizovali, že zatímco loni jsme hledali mužstvo a nešlo nám tolik o výsledek, tak letos chceme vyhrávat,“ podotkl kouč, jehož výběr bude na severu Evropy obhajovat prvenství z loňského roku. „Chceme hrát na vítězství a vyhrát celou Euro Hockey Tour,“ řekl Říha jasně. 

Nováček Flek a dva navrátilci

Útočník Jakub Flek z Karlových Varů je jediným nováčkem v nominaci českých hokejistů na únorové Švédské hry ve Stockholmu. Poprvé od mistrovství světa v roce 2018 v Dánsku se vrací obránce Libor Šulák z finské Kouvoly a útočník Tomáš Hyka z Čeljabinsku. V kádru je deset hráčů z extraligy a čtrnáct krajánků.

„Z původní nominace se skoro polovina změnila. Zase jsme poskládali mužstvo z hráčů z mladší, starší i střední generace, kteří se účastnili turnajů. Ještě máme dvě tři jména, které bychom chtěli doplnit tak, abychom měli dva brankáře, deset obránců a patnáct útočníků,“ řekl trenér Miloš Říha, který se chystá doplnit ještě trojici do ofenzivy.

Sedmadvacetiletý Flek měl debutovat už na prosincovém Channel One Cupu v Plzni a Moskvě, ale nakonec se omluvil kvůli zranění. V extralize si v této sezoně připsal ve 41 zápasech 31 bodů za 13 branek a 18 asistencí.

Po nejdelší pauze se představí sparťanský obránce Jan Košťálek, který hrál za národní tým v dubnu 2017. O sedm měsíců později reprezentoval bek David Němeček z Raumy. Poprvé od prosince 2018 bude v národním mužstvu brankář Dominik Furch z Örebra.

Český tým se sejde v pondělí v pražském Edenu. Do třetího turnaje Euro Hockey Tour vstoupí ve čtvrtek 6. února proti domácímu Švédsku. V sobotu nastoupí proti Finsku a v neděli se utká s Ruskem. Po dvou turnajích vedou čeští hokejisté tabulku s 11 body o skóre před Finskem a se čtyřbodovým náskokem před Švédskem a Ruskem.

Nominace českých hokejistů na Švédské hry ve Stockholmu (6.-9. února):

Brankáři: Dominik Furch (Örebro/Švéd.; 27 zápasů), Roman Will (Rögle/Švéd.; 4),

obránci: Lukáš Klok (18 zápasů/1 branka), David Němeček (oba Lukko Rauma/Fin.; 4/0), Jan Košťálek (Sparta Praha; 3/0), Michal Moravčík (Litvínov; 35/1), David Musil (Třinec; 28/0), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL; 52/5), Jakub Krejčík (Kärpät Oulu/Fin.; 96/3), Vojtěch Mozík (Färjestad/Švéd.; 42/4), David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL; 35/1), Libor Šulák (KooKoo Kouvola/Fin.; 22/1),

útočníci: Michal Kovařčík (1/0), Matěj Stránský (oba Třinec; 13/2), Jakub Flek (Karlovy Vary; 0/0), Radan Lenc (Liberec; 21/0), Michal Řepík (Sparta Praha; 80/27), Martin Zaťovič (Kometa Brno; 70/18), Radim Zohorna (Mladá Boleslav; 12/0), Tomáš Filippi (Magnitogorsk/KHL; 45/5), Robin Hanzl (Spartak Moskva/KHL; 41/8), Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL; 29/6), Jan Kovář (Zug/Švýc.; 129/31) Hynek Zohorna (Chabarovsk/KHL; 32/4).

Náhradníci - brankáři: Dominik Frodl (Plzeň); obránci: Ondřej Dlapa, Marek Hrbas (oba Mladá Boleslav), Ronald Knot (Liberec), Filip Pyrochta (Kometa Brno), útočníci: Ondřej Najman, David Šťastný, Adam Zbořil (všichni Mladá Boleslav), Ondřej Kovařčík (Třinec), Adam Musil (Liberec), Šimon Stránský (Kometa Brno).

Autor: