Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nový extraligový klub dostává tvář. Hradec Králové představil dresy

Sport

  17:00
PRAHA - Hokejisté Hradce Králové budou v nadcházejícím ročníku extraligy působit pod oficiálním názvem Mountfield HK. Vedení klubu, který se na východ Čech přesunul z Českých Budějovic, to oznámilo na tiskové konferenci v Praze. Barvami klubu budou červená, černá, bílá a součástí loga bude název hlavního sponzora a hlava lva, který je i ve znaku města.

Generální manažer klubu Aleš Kmoníček (vlevo) a zástupce hráčů Jiří Šimánek představilidresy nového extraligového hokejového klubu z Hradce Králové foto: ČTK

"Po dohodě společnosti Mountfield a města Hradec Králové došlo v minulém týdnu k založení nové společnosti, která nese název Mountfield HK (Hradec Králové) akciová společnost," uvedl předseda představenstva společnosti Miroslav Schön. Tento subjekt již požádal o registraci u rejstříkového soudu a podal si i přihlášku do Českého svazu ledního hokeje. "Máme příslib od pana prezidenta Krále, že registrace proběhne rychle," doplnil Schön.

Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink při představení nového extraligového hokejového klubu z Hradce Králové

Až se tak stane, převede HC Mountfield na nový subjekt bezplatně extraligovou licenci. Jeho součástí se následně formálně stanou oba kluby - českobudějovický extraligový i prvoligový královéhradecký. V nové akciové společnosti bude mít zastoupení Mountfield i město Hradec Králové, které doposud vlastnilo z 98 procent prvoligový hokejový klub. "Stejně jako v případě fotbalu se město snažilo několik let najít významného partnera nebo sponzora. V hokeji se nám to podařilo nyní díky odchodu Mountfieldu z Budějovic," uvedl primátor Zdeněk Fink.

Zástupci města již dříve uvedli, že plánují dávat do hokeje ročně 19,2 milionu korun; z toho 13,7 milionu by šlo na extraligu a zbytek na mládež. "Ze selského pohledu lze říct, že budeme mít za stejně peněz více muziky," řekl Fink, který věří, že extraliga přitáhne na stadion i velký počet fanoušků. "Tento akt je ve městě vnímán pozitivně," dodal primátor. Extraligový tým začne pod vedením trenérů Petera Draisaitla a Jiřího Kučery v Hradci Králové přípravu na ledě 24. července.

Klub neplánuje výrazně posilovat stávající kádr

Společně s českobudějovickým kádrem začne trénovat i šest hráčů, kteří doposud působili v prvoligovém Hradci Králové. Šanci vybojovat si místo dostanou brankář Vladislav Koutský, obránci Martin Vágner, Tomáš Kolafa a útočníci David Švagrovský, Michal Tvrdík a Petr Haluza. "Díky tomu, že se spojily dva mančafty, tak bude kádr dostatečně široký. Věřím, že to bude ke prospěchu věci," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček, který potvrdil, že v Hradci Králové nebudou působit dosavadní členové českobudějovického realizačního týmu. Všichni včetně sportovního manažera Petra Sailera nabídku na přesun odmítli.

Generální manažer Aleš Kmoníček z nového extraligového hokejového klubu z Hradce Králové

Kmoníček zároveň uvedl, že klub neplánuje výrazně posilovat stávající kádr. O angažmá jedná s Jaroslavem Kudrnou, který skončil v Liberci a z Hradce Králové pochází. Východočeši také čekají, jak se vyjádří Tomáš Rolinek. "Jeho agent nám řekl, že jedná s jiným klubem a až skončí, že se nám ozve. To se ještě nestalo," uvedl Kmoníček. Hradec Králové momentálně řeší i převod respektive prodej prvoligové licence, o kterou projevili zájem zástupci Kolína a Českých Budějovic. "Myslím si, že je otázka několika dnů, kdy uděláme rozhodnutí. Jasno by mohlo být už tento týden. Pak budeme vše jen legislativně dolaďovat," dodal Kmoníček.

Budeme si muset fanoušky v Hradci získat, uvědomuje si Šimánek

Hokejový útočník Jiří Šimánek spojil prakticky celou svoji kariéru s Českými Budějovicemi, nyní se ale musel stejně jako další hráči jihočeského extraligového týmu přesunout do Hradce Králové. Majitel klubu totiž licenci i se seniorským kádrem převedl na východ Čech. Čtyřiatřicetiletý útočník tak v minulých dnech dnech musel řešit i stěhování rodiny do Hradce Králové.

"V týmu je dvacet hráčů a každý to bere jinak. Někdo tam přišel před sezonou a teď půjde jinam. Někdo tam hrál patnáct let a ti, co tam jsou dlouho, to berou tak, že odcházejí z domova. Je to ale naše práce a teď jdeme hrát do Hradce Králové," okomentoval Šimánek stěhování kompletního týmu, ke kterému moc často nedochází.

Stejně jako další hráči ale neměl jinou možnost. "Mám platnou smlouvu. Šel ale celý tým, což je výhoda. Jsme na sebe zvyklí a v začátku nám to pomůže," řekl novinářům. Šimánek je českobudějovickým odchovancem a mimo jižní Čechy působil jen krátce, když hostoval ve Vsetíně a v Liberci. Stěhování ale bere s nadhledem. "Rozdíl je jen v tom, že normálně na to má hráč tři čtyři měsíce, teď to bylo rychlejší. Myslím si, že všichni jsme se s tím popasovali dobře. I kluci říkali, že už to mají zařízené," uvedl dosavadní českobudějovický kapitán.

Přesun celého týmu do Hradce Králové tak jistě udělal radost realitním makléřům. "Většina z nich vždy říkala, že už mi volal někdo od vás. Myslím si, že prodávající byli hodně spokojeni," pousmál se Šimánek, který se na východ Čech přesune i s rodinou. Manželku a dcery nechtěl nechat samotné v Českých Budějovicích. "Velké rozhodování to nebylo. Řekli jsme si, že půjdeme všichni," konstatoval. Po skončení svého angažmá v Hradci ale počítá s tím, že se vrátí opět na jih.

"Bydlím za Budějovicemi a tam se chci vrátit. Jen teď sebereme, co budeme potřebovat, a přesuneme se tam, kde budeme hrát," řekl. Podmínky v Hradci Králové si byl společně s dalšími hráči prohlédnout na konci června, příprava na ledě mužstvu začne v příštím týdnu. A to už se podle Šimánka přesun klubu příliš řešit nebude. "Maximálně si řekneme svůj zážitek s tím, jak kdo dával do kupy ubytování," předpokládal útočník s reprezentačními zkušenostmi.

Po přesunu klubu se mohou Šimánek a spol. těšit i na regionální derby s Pardubicemi. V Českých Budějovicích něco podobného nezažili. "Určitě ty zápasy budou mít náboj a fanoušci si přijdou na své. Doufám, že atmosféra bude výborná, v té se vždy hraje lépe, než když je ticho na zimáku," řekl Šimánek. Doposud do Pardubic ale moc rád nejezdil. "My jsme tam vždy jeli s tím, že jsme tam vyhráli asi dvakrát za patnáct let. Snad se nám tam bude dařit více," pousmál se Šimánek.

Zkušený útočník si ale dobře uvědomuje, že na nové štaci si hráči budou muset fanoušky získat. "Pro Hradec to bude v začátku cizí tým a budeme je muset získat na svoji stranu tím, jak budeme hrát. Aby nás vzali za své a fandili nám," dodal Šimánek.

Autor: