Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nový kouč Lva Sýkora: Nejvíc musíme zapracovat na psychice

Sport

  13:18
PRAHA - Změnil klub, zůstal však ve stejné organizaci. Sportovní holding Praha se rozhodl k rošádě trenérů: Václav Sýkora povede Lev v KHL, Josef Jandač se vrátil do extraligové Sparty. "Je to pro mě výzva," řekl na tiskové konferenci Sýkora.

Václav Sýkora. foto: Lidové noviny

Vnímáte trénování klubu KHL jako velkou výzvu?
Ano, jde o nejlepší soutěž v Evropě, hráči i zápasy jsou na špičkové úrovni. Trenérská práce je ale víceméně podobná všude.

Jaké jsou vaše nejbližší plány? Jak prolomit současnou krizi?
Všechno se seběhlo příliš rychle a na nic nebylo moc času. Výhodou je, že nastala reprezentační přestávka v extralize i KHL. Prostor na změny tudíž je. V první řadě se budeme věnovat rekondici, samozřejmě i taktickým věcem a psychickému rozpoložení, protože ty poslední výsledky na něj určitě dopad mají. Myslím, že právě v psychice je problém největší.

Generální manažer Normund Sejejs přiznal, že hledal trenéra, který už má zkušenosti s KHL. Vy je máte, v čem vidíte tu výhodu?
Zkušenost se soutěží nemám až tak velkou, protože jsem v ní působil jen předloňskou sezonu v Petrohradě. Soupeře trochu znám, i když dochází k velké fluktuaci hráčů a trenérů. Myslím si ale, že to není to nejpodstatnější. Důležité je dění na ledě, což se budeme snažit ovlivnit.

Výměna trenérů: Lva povede Sýkora, Jandač Spartu

Jaké to je přijít k týmu v rozběhnuté sezoně?
Zažil jsem to podruhé v hodně krátké době, do Sparty jsem přišel totiž v podobné situaci. Není jednoduché za pochodu rychle poznávat hráče. Všechny samozřejmě znám, většinu však ne osobně. Je potřeba se s tím vyrovnat a věřím, že z jejich strany bude ke všemu pozitivní přístup, aby mužstvo bylo zase úspěšné jako na začátku sezony. Možná že ta laťka byla po prvních výsledcích postavena hodně vysoko a možná teď je to takový protiklad. Potenciál v týmu ale je, aby se dostal do play off.

Sledoval jste Lva už předtím?
Některé zápasy jsem viděl osobně, další v televizi. Někdy ale kolidovaly s programem Sparty v extralize. Určitě s Josefem Jandačem prokonzultuji nějaké věci a rád uslyším jeho názory.

Co vás od něj zajímá nejvíce?
Chvilku před tiskovkou už jsme spolu mluvili a na něco jsem se ho už zeptal. Budeme se ovšem potkávat velice často a máme k sobě tak blízko, že bych si rád o některých věcech popovídal. Jeho názory mě velice zajímají.

Co očekáváte od spolupráce s Kalousem a Karamnovem, kteří ve Lvu zůstávají jako vaši asistenti?
Jirku Kalouse znám velmi dobře, i když jsme spolu nikdy nepracovali. Máme velmi přátelský vztah a relativně často jsme si volali. Počítám, že mi hlavně v úvodu hodně pomůže, když přicházím k týmu, který tolik neznám.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...