Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nový kouč Lva Sýkora: Nejvíc musíme zapracovat na psychice

Sport

  13:18
PRAHA - Změnil klub, zůstal však ve stejné organizaci. Sportovní holding Praha se rozhodl k rošádě trenérů: Václav Sýkora povede Lev v KHL, Josef Jandač se vrátil do extraligové Sparty. "Je to pro mě výzva," řekl na tiskové konferenci Sýkora.

Václav Sýkora. foto: Lidové noviny

Vnímáte trénování klubu KHL jako velkou výzvu?
Ano, jde o nejlepší soutěž v Evropě, hráči i zápasy jsou na špičkové úrovni. Trenérská práce je ale víceméně podobná všude.

Jaké jsou vaše nejbližší plány? Jak prolomit současnou krizi?
Všechno se seběhlo příliš rychle a na nic nebylo moc času. Výhodou je, že nastala reprezentační přestávka v extralize i KHL. Prostor na změny tudíž je. V první řadě se budeme věnovat rekondici, samozřejmě i taktickým věcem a psychickému rozpoložení, protože ty poslední výsledky na něj určitě dopad mají. Myslím, že právě v psychice je problém největší.

Generální manažer Normund Sejejs přiznal, že hledal trenéra, který už má zkušenosti s KHL. Vy je máte, v čem vidíte tu výhodu?
Zkušenost se soutěží nemám až tak velkou, protože jsem v ní působil jen předloňskou sezonu v Petrohradě. Soupeře trochu znám, i když dochází k velké fluktuaci hráčů a trenérů. Myslím si ale, že to není to nejpodstatnější. Důležité je dění na ledě, což se budeme snažit ovlivnit.

Výměna trenérů: Lva povede Sýkora, Jandač Spartu

Jaké to je přijít k týmu v rozběhnuté sezoně?
Zažil jsem to podruhé v hodně krátké době, do Sparty jsem přišel totiž v podobné situaci. Není jednoduché za pochodu rychle poznávat hráče. Všechny samozřejmě znám, většinu však ne osobně. Je potřeba se s tím vyrovnat a věřím, že z jejich strany bude ke všemu pozitivní přístup, aby mužstvo bylo zase úspěšné jako na začátku sezony. Možná že ta laťka byla po prvních výsledcích postavena hodně vysoko a možná teď je to takový protiklad. Potenciál v týmu ale je, aby se dostal do play off.

Sledoval jste Lva už předtím?
Některé zápasy jsem viděl osobně, další v televizi. Někdy ale kolidovaly s programem Sparty v extralize. Určitě s Josefem Jandačem prokonzultuji nějaké věci a rád uslyším jeho názory.

Co vás od něj zajímá nejvíce?
Chvilku před tiskovkou už jsme spolu mluvili a na něco jsem se ho už zeptal. Budeme se ovšem potkávat velice často a máme k sobě tak blízko, že bych si rád o některých věcech popovídal. Jeho názory mě velice zajímají.

Co očekáváte od spolupráce s Kalousem a Karamnovem, kteří ve Lvu zůstávají jako vaši asistenti?
Jirku Kalouse znám velmi dobře, i když jsme spolu nikdy nepracovali. Máme velmi přátelský vztah a relativně často jsme si volali. Počítám, že mi hlavně v úvodu hodně pomůže, když přicházím k týmu, který tolik neznám.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!