Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

O postup se bude hrát v hokejové Lize mistrů už jen v Praze

Sport

PRAHA - O třech semifinalistech je před středečním závěrečným programem základních skupin Ligy mistrů rozhodnuto, o poslední volné místo budou hrát v pražské O2 Areně Slavia s Curychem. Na vítěze tohoto klíčového klání čeká finský klub Blues Espoo, který ještě nastoupí ve švédském Jönköpingu proti HV 71 a může si pojistit výhodu domácího prostředí pro semifinálovou odvetu. O tu budou bojovat i vítězové skupin A a C - Magnitogorsk a Ufa.

Slavia v Lize mistrů uspěla. foto: ČTK

Všichni tři jistí semifinalisté si mohou v případě další výhry navíc navýšit svůj dosud maximální finanční zisk z premiérového ročníku Ligy mistrů. Ke startovnému 300 tisíc eur, bonusu za tři výhry ve výši 150 tisíc eur a dalších 200 tisíc eur za postup do semifinále mohou přidat dalších 50 tisíc eur. Jestliže uspěje ve středu pražská Slavia, bude mít stejný maximální výdělek.

Espoo má boj o semifinálové nasazení ve svých rukou a v případě zisku tří bodů nemusí ohlížet na výsledek z Prahy. V případě rovnosti bude mít výhodu domácího prostředí ve druhém semifinálovém duelu tým s větším rozdílem skóre, případně při shodě s větším počtem vstřelených branek. Posledním kritériem je žebříček Ligy mistrů. Při druhém místu Finska je na tom Espoo lépe než Slavia (Česká republika je třetí) i Curych (Švýcarsko je šesté).

Finský vicemistr měl na marodce v minulých dnech hned osm hráčů. Útočníci Ryan Keller a Petri Lammassaari už se sice vrátili do hry, ale mimo jsou další útočníci Jari Tolsa, Stefan Öhman, Ben Eaves a obránci Dale Clarke, Tero Konttinen, Santeri Heiskanen a Miika Huczkowski. Za HV 71 nenastupuje nadále vinou zdravotních potíží český centr Jan Hrdina. Zápas v Jönköpingu bude rozhodovat čtveřice českých sudí - hlavní Martin Homola, Vladimír Šindler a čároví Roman Pouzar a Petr Blümel.

Ufa s triem českých zástupců Michal Mikeska, Leoš Čermák a Miroslav Blaťák hostí doma Slovan Bratislava a má aktuálně o čtyři branky lepší skóre než Magnitogorsk, který zavítá do Berlína k duelu s tamními Eisbären. Slovan Bratislava potřebuje získat bod, aby skončil ve skupině C druhý před Českými Budějovicemi, s kterými má jinak při bodové shodě horší bilanci ze vzájemných zápasů.

Za Slovan může nastoupit po ukončení kariéry Petra Pavlase z českých hráčů jen Martin Hlavačka, posila z Kladna Jan Srdínko není na soupisce pro Ligu mistrů. Ze stejného důvodu se nemůže objevit v kádru Ufy útočník Petr Vampola. Nová akvizice z Plzně ale může doufat ve start v dalším průběhu soutěže.

V pondělní generálce Magnitogorsku na duel v Berlíně v souboji s Dynamem Moskva chyběl Metallurgu s teplotou Jan Marek, ve středu ale už nastoupí.

Svou formu bude chtít předvést po pětibodovém (4+1) představení s Dynamem Jaroslav Kudrna, který by neměl chybět stejně jako Tomáš Rolinek a Karel Pilař.

První semifinálové duely se hrají hned ve středu 10. prosince, odvety jsou na programu až 7. ledna. O postupujícím do finále rozhodne větší počet bodů získaných v těchto dvou zápasech, přičemž mohou skončit remízou. Při rovnosti rozhodne o finalistovi rozstřel v samostatných nájezdech.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...