Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kovalčuk je komunista. Hvězdou Twitteru je z NHL drzý bitkař

Sport

  9:00
Góly nedává, příliš nehraje, ale jeho popularita přesto roste. Paul Bissonnette odehrál v NHL přes 170 utkání, v nichž vstřelil pouze pět gólů. Povoláním je totiž "bitkař". Díky drzosti a humoru je však jedním z nejpopulárnějších hokejistů na světě na sociální síti Twitter.

Paul Bissonnette. foto: Getty

"Žiju si svůj sen," hlásí útočník Phoenixu Bissonnette v popisku svého oficiálního profilu @BizNasty2point0. Tím snem je zcela jistě NHL. A hraje v ní možná i díky tomu, že se u fanoušků těší obrovské popularitě. Na Twitteru má přes 460 tisíc fanoušků. Pro srovnání Jevgenij Malkin jich má 330 tisíc, Henrik Lundqvist 280 tisíc a Steven Stamkos 260 tisíc. Lépe je na tom jen Alexandr Ovečkin. Ze své popularity vytěžil i to, že se v minulosti objevil v kanadské televizní stanici TSN jako analytik či glosátor. Přestože jeho hokejové dovednosti nejsou nijak výjimečné.

Hráči NHL na Twitteru

  • Ovečkin - 620 tisíc fanoušků
  • Bissonnette - 460 tisíc
  • Kane - 400 tisíc
  • Malkin - 330 tisíc
  • Lundqvist - 280 tisíc
  • Subban - 280 tisíc
  • Stamkos - 260 tisíc
  • Kessel - 140 tisíc
  • Kopitar - 98 tisíc

Pozn.: jde o náhodný výběr hráčů.

"Rád vtipkuji a dělám si legraci z ostatních lidí. S fanoušky jsem v úzkém kontaktu," vysvětluje Bissonnette zájem o svoji osobu. "Chci ostatním ukázat svoji povahu. Lidé se ale stále diví, proč sportovci nejsou na Twitteru otevřenější. A řeknu vám proč. Protože vám pak může chodit jedna nadávka za druhou. To je přesně ten důvod, proč si účet nezaloží třeba Sidney Crosby. On totiž ví, že velká část jeho followerů by byla z Philadelphie a urážela by ho," dodal Kanaďan, jenž používá i sociální síť Instagram pro sdílení fotografií.

Ani Bissonnette se však nebojí používat ostřejší výrazy, kterých nejsou ušetřeni další hokejisté či jeho rodiče. Jednou dokonce o svém otci napsal, že má tělo jako "sáček plný mléka". "Oni mě sledují, rádi si ze sebe děláme srandu. Humor jsem po nich zdědil." O svých dětech zase napsal: "Už nebudou chodit do školy. Založí si twitterové účty a budou se učit od ostatních lidí."

Umí si také "vystřelit" i sám ze sebe. "Kdybych měl dolar za každou bodovou sérii ve třech zápasech po sobě, v NHL vydělal bych si vydělal právě jeden dolar." Nebo "Nugentu-Hopkinsovi stačily necelé tři zápasy, aby vyrovnal mé statistiky během celé kariéry," napsal s hashtagem #problémyčtvrtéhoútoku.

Paul Bissonnette

Paul Bissonnette.

Kariéra v NHL

  • Zápasů: 171
  • Gólů: 5
  • Asistencí: 12
  • Bodů: 17
  • +/-: 3
  • Trestných minut: 292

Během výluky NHL také zveřejnil konverzaci s Malkinem. "Geno, nepotřebuješ v Rusku levé křídlo?" napsal Bissonnette útočníkovi Magnitogorsku, který odpověděl se smajlíkem. "Potřebuji, ale ne tebe." Zkrátka humor mu není cizí a svým fanouškům nabízí to, co je zajímá. Soukromí, vyhraněné názory a vtipné poznámky.

Před sezonou do Phoenixu přišel útočník Mike Riberio z Washingtonu a Bissonnette tweetoval. "Zde jsou pro Mika dvě pravidla: 1) Puk mi vždy odevzdej. 2) Nezapomeň pravidlo číslo 1."

Jeho počínání na sociálních sítích se zamlouvá i Coyotes. "Američtí fanoušci možná neznají jméno Bissonnette, ale s přezdívkou BizNasty je už téměř každý obeznámen," řekl generální manažer klubu Don Maloney. "Je to unikátní. Když se rozhlédnete po lize, není mnoho hráčů, kteří by měli takové postavení a tolik fanoušků. Je to úžasné," přidal kapitán Shane Doan.

"Komunista" Kovalčuk a trolling

@BizNasty2point0 je Bissonnettův již druhý twitterový účet. Ten první @PaulBizNasty si musel zrušit po kontroverzním tweetu na adresu Iljy Kovalčuka, který dlouho vyjednával o nové smlouvě před třemi lety. Označil ho za komunistu a napsal, aby se vrátil zpátky do Sovětského svazu. Po tlaku nejen svého agenta Bissonnette účet smazal. Fanoušci ho však podpořili výraznou kampaní a později se na Twitter vrátil.

V srpnu se ale Bissonnette stal obětí trollingu, tedy četného a neúnosného vulgárního urážení, kdy byla terčem například jeho matka. "To už je za hranou," pravil Bissonnette. Jeho reakce ovšem jen rozdmýchávaly další vlnu nadávek. Účet nesl jméno Matt Hogue a hráč NHL si vyhledal, že tento muž byl v minulosti obviněn za krádež majetku města. Tyto informace Bissonnette na Twitteru sdílel a poté útoky odezněly.

I Bissonnettův příklad dokazuje, jak velký vliv mají sociální sítě. Můžeme tak jen spekulovat, zda by se v NHL udržel šest sezon, kdyby na nich nebyl jedním z nejpopulárnějších hokejistů na světě.