Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Obránce Lva Němec se po výhře usmíval: Ještě sedmkrát a bude klid

Sport

  7:45
PRAHA - Podruhé za sebou gólově udeřil obránce Ondřej Němec za bezbrankového stavu a podruhé z toho byl vítězný gól hokejistů pražského Lva. Po vyřazení Doněcku pomohla středeční trefa devětadvacetiletého beka k úspěšnému vstupu do finále Západní konference play off KHL proti Lokomotivu Jaroslavl.

Lev Praha - Čeljabinsk. Brankář Lva Tomáš Pöpperle inkasuje první gól. Přihlíží Ondřej Němec foto: ČTK

"Tak ještě bych to teď potřeboval sedmkrát zopakovat a bude klid," řekl Němec s úsměvem novinářům. "Sedli jsme si na přesilovky, Jirka Novotný si vzal na starost tu černou práci před bránou a kluci mi to tam skvěle připravili. Pak už stačilo jen trefit bránu a padlo to tam," popsal reprezentační zadák parádně mířenou ránu z 15. minuty.

Hodně velký podíl na tom, že jeho tým šel do vedení, měl ale také finský gólman Petri Vehanen, jenž přes několik šancí soupeře držel skóre 0:0. "Chytá skvěle a bez výkyvů celou sezonu, čímž stále drží naše šance vysoko. 

Ale to není jen o Petrim, je to i o Attem (Engrenovi), protože když 'Veha' dostal volno, on odchytal vynikající zápasy a podržel nás stejně tak. Je skvělé mít oporu v takto výborných gólmanech," pochvaloval si Němec.

Přes nakonec jednoznačné skóre 3:0 připustil, že Lokomotiv stihl ukázat, že série nebude jednoduchá. "Měli tam prvních deset minut šance, které nevyužili. Pak jsme dali dva góly a trošku jsme ten zápas dostali do svých rukou. 

Ve druhé třetině hodně tlačili, měli tam i nějakou přesilovku, ale z naší strany to byl zase skvělý kolektivní výkon podpořený gólmanem a třetí třetinu už jsme si pak pohlídali," zhodnotil celý duel Němec.

V závěru hosté i přiostřili, předvedli několik tvrdých zákroků a také faulů, za něž obdrželi vyšší tresty bek Ilja Ljubuškin a útočník Geoff Platt. Ani to ale Pražany nerozhodilo. "Nejsme žádní otloukánci, abychom se nechali mlátit. 

Kanadský trenér... Tak to prostě chodí, když se člověk kouká na NHL, tak to prostě je. Zkusili to, ale my jsme fyzicky i mentálně hodně silní a tohle by nás nemělo rozhodit," ujistil Němec.

O2 arena? Skvělá atmosféra, ani jsme tolik lidí nečekali

Příjemným překvapením byla při konkurenci semifinálového duelu extraligy mezi Spartou a Vítkovicemi návštěva téměř šesti tisíc diváků v O2 areně.

"Bylo to skvělý a ani jsme nečekali, že tolik lidí přijde, když hraje Sparta. Patří jim obrovský dík, vytvořili skvělou atmosféru. A podle toho, co víme, tak by v pátek mělo přijít ještě více lidí, snad už se prodávají lístky na horní patro, což by znamenalo přes 10 tisíc lidí. Já osobně mám tuhle halu hrozně rád a vždy se mi tu hrálo skvěle," řekl Němec.

Po pěti porážkách se Lvu podařilo prolomit kletbu libeňské arény, kde až do čtvrtečního duelu pětkrát prohrál. "Konečně vítězství. Změnili jsme střídačku, změnili jsme kabinu a hned to jde. Takže dobrý. Teď nic měnit rozhodně nebudeme," smál se Němec.

Autoři: ,

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha