Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ocelář Růžička vyrovnal rekord extraligy

Sport

  22:46aktualizováno  23:21
TŘINEC - Třinečtí hokejisté zařadili v pátém semifinále extraligy do své hry prvky, které jim chyběly v předchozích neúspěšných zápasech na ledě pražské Slavie: neustálý pohyb, tlak na branku, dohrávání osobních soubojů. I díky těmto atributům nutili soupeře k faulům a v přesilových hrách Oceláři hosty nemilosrdně trestali.

Třinec - Slavia. foto: ČTK

Pražanům nasázeli v početní převaze pět gólů, čtyři z nich měl na svědomí Martin Růžička, se třinácti zásahy suverénně nejlepší střelec play off.

"Motivaci jsme měli velkou. Nemohli jsme si dovolit prohrát a jsem moc rád, že jsme zápas odehráli, jak jsme si řekli. Věděli jsme, že když zůstaneme u svého plánu, který jsme ale v předešlých zápasech nedodržovali, tak budeme úspěšní. A dneska se to potvrdilo. Takhle to musí vypadat i příště," uvedl Růžička po jasné výhře Třince 6:1, která znamenala v sérii se Slavií snížení na 2:3.

Přesilovky rozhodují zápasy, ví Růžička
"Je to válka a my v ní musíme bojovat, tlačit se do brány, srážet se, blokovat v obraně jejich střely. Musíme to ubojovat, jinak to nepůjde," pokračoval loňský mistr světa z Německa, který už v šesté minutě otevřel gólový účet zápasu.

Pak ale přišly kritické okamžiky Třince. Za faul vysokou holí obdržel Martin Adamský čtyřminutový trest, na začátku druhého dějství se museli bránit 67 sekund ve třech proti pěti. "To jsou momenty, které často rozhodují zápas, a my jsme dnes přesilovky i oslabení sehráli výborně," potěšilo Růžičku. Pražané dokonce mohli ve výhodě dvou mužů inkasovat, když Adamský vystihl přihrávku Petra Kadlece na Tomáše Pospíšila, ale samostatný únik nedotáhl do gólové podoby.

Třinec - Slavia.

To domácí si následně se stejnou příležitostí věděli rady. A zejména zásluhou Růžičky. Hosté se v rozmezí 26. a 33. minuty šestkrát za sebou provinili proti pravidlům a třinecký kanonýr třikrát gólově zužitkoval výhodu Třince dvou mužů v poli. Jednou se k němu přidal v této pasáži povedenou ranou i David Květoň a Oceláři odskočili soupeři na 5:0. "Včera jsme se na tréninku zaměřili na přesilovky a trochu je pozměnili," přiznal Růžička, jehož gól na 3:0 musel posvětit videorozhodčí. "Byl jsem si jistý, že to byl gól. Viděl jsem volný puk na brankové čáře, tak jsem do něho píchnul," vysvětlil.

V závěrečné třetině třinečtí trenéři neposílali na led tak často nejúdernější formaci týmu, místo ní si více zahrála čtvrtá lajna, která také dala šestý gól. "Trošku jsme si odpočinuli, ale nemyslím si, že to bylo proto, aby nás tím trenéři nějak ochránili," řekl Růžička, který se nechtěl zabývat otázkou, zda se jednalo o jeho nejpovedenější zápas. "Pro nás je důležitá výhra, ne to, kolik jsme dali gólů nebo kdo je dal," podotkl.

Růžička atakuje rekordy
Růžička poslední dobou také atakuje extraligové rekordy: minulý týden překonal šestnáct let starý zápis Viktora Ujčíka, když skóroval v deseti utkáních v řadě. Už nyní vyrovnal s 13 góly v play off maximum samostatné české extraligy, které vytvořil před dvěma roky Roman Červenka v dresu Slavie.

Dnes měl už v 33. minutě na kontě čtyři branky, přičemž rekord drží Tomáš Sršeň ze sezony 1996/97, kdy v jednom zápase play off gólově explodoval pětkrát. Vyrovnat se Růžičkovi tento výkon nepodařilo, i tak jsou čtyři góly ve vyřazovací části raritou. Před ním se to povedlo jenom čtyřem hráčům včetně Jiřího Dopity, s nímž hrál v jednom útoku ve Znojmě. "Byl to dobrý učitel, hodně jsem se od něho přiučil," dodal Růžička.

Pátý zápas podle něj představuje recept na to, jak uspět i ve středu v pražské O2 Areně a srovnat stav série. "Musíme se soustředit na sebe a nekoukat, jaký je stav série. Musíme hrát svůj styl, dodržovat, co si řekneme. A hlavně bojovat a nechat tam duši," uzavřel Růžička.

Autoři: ,