Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Za zlato půl milionu, ale třeba cestu do Prahy si hokejisté hradí sami

Sport

  11:58
PRAHA - V NHL si v této sezoně Jaromír Jágr vydělal 5,5 milionu dolarů, tedy přes 140 milionů korun hrubého. Jaký ale bude základní plat 43letého útočníka i jeho dalších spoluhráčů v hokejové reprezentaci během světového šampionátu v Praze?

Jaromír Jágr při zápase se Švédy

Nula! Ano, nula, protože za samotné hraní v národním týmu nedostávají hokejisté nic. Žádné kapesné ani kalorné. „O hráče je přece postaráno. Mají jídlo, kolikrát denně chtějí,“ říká generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Ale zkrátka hokejisté přece jen nepřijdou. Mají vypsané bonusy za umístění, které už v případě získané medaile zní - pro průměrně vydělávajícího člověka - docela atraktivně.

Český tým se schází ve Znojmě

V úterý, kdy do startu MS zbývá přesně deset dní, se reprezentace odpoledne schází k závěrečnému soustředění ve Znojmě, kde ve středu odehraje zápas proti Finsku (17.30). K reprezentaci se už připojí posily z NHL jako útočníci Voráček, Hertl, Erat a obránce Hejda. Ve čtvrtek by měl po přesunu reprezentantů do Brna přibýt v týmu i Jaromír Jágr, který zřejmě nastoupí v pátečním utkání znovu s Finy (18.00).

„Za zlato dostane každý hráč 500 tisíc korun, za stříbro 400 tisíc, za bronz 300 tisíc. Za čtvrté místo je to 150 tisíc. Pak odměny klesají až na nějakých 30 tisíc za nižší než osmé místo,“ popisuje Urban.

A přidává čerstvý příklad. Za to, že tým vyhrál v pátek ve Švédsku, dostal každý z reprezentantů 12 tisíc. A pokud by na severu Evropy nezískali ani bod, na oplátku by hráč neviděli ani korunu. „Přitom se na ten kemp musí do Prahy dopravit, což mu ale nikdo neproplácí. Všechno je jen formou odměny,“ říká sekretář.

Jedinou výjimkou jsou soustředění, jejichž součástí nejsou žádné přípravné zápasy. Za ně hokejisté dostanou paušálně tři tisíce. „Takže reprezentace není o žádných velkých penězích,“ vypráví Urban.

Mimochodem to, že se světový šampionát bude hrát v Praze, hráčské bonusy nikterak nenavýšilo. Jediným „zvláštním“ požadavkem, který tak hokejový svaz musí reprezentantům vyplnit, jsou lístky.

Každý hráč i člen realizačního týmu dostane na každý český duel čtyři vstupenky zdarma, pár dalších kusů si smí přikoupit. „Ale jejich kvóta je omezená, protože v případě, že by náš tým nepostoupil, až kam si představujeme, šly by do prodeje,“ popisuje Urban.

Lístky na Čechy už neseženete. ‚MS by potřebovalo fotbalový stadion‘

Ten společně s manažery reprezentace teď ještě řeší tradiční věc, která se týká hráčů z NHL, a to je pojištění jejich kontraktů. U hokejistů, kteří mají platnou smlouvu i na příští sezonu, je pojištění automatické a na české straně je jen jeho uhrazení. „Obvykle se pohybuje okolo 0,45 procenta z celkové částky,“ říká Urban.

Jen za pojištění tak svaz zaplatí miliony korun a obvykle jde o nejdražší položku v účasti týmu na mistrovství. S hráči, kterým smlouva vypršela, je jednání složitější.

U nich se musí vedení svazu domluvit, jakou očekávají novou smlouvu, a tu následně pojistit. Takže částka může být vyšší než pak realita. Na druhou stranu právě hráči, kteří aktuálně smlouvu nemají, se na šampionáty nijak ve velkém neženou. Za hráče z evropských klubů platí svaz jen zdravotní pojištění.

Autor: