Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Odsouhlaseno. V extralize se uvolní místa pro mladé hráče

Sport

  19:39
PRAHA - Hokejový svaz v pátek odpoledne odsouhlasil změnu pravidel extraligy a 1. ligy. V příští sezoně budou mít týmy k dispozici do utkání jen 17 hráčů do pole. Soupisku budou mít možnost rozšířit jen o juniory, tedy hráče ročníku 1994 a mladší. Nové regule budou platit v následujících dvou ročnících. Lidovým novinám to potvrdil člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban.

Zleva Petr Holík a Antonín Honejsek ze Zlína, vpravo je brankář Sparty Marek Pinc foto: ČTK

"Jde o projekt Hokej 2015 a všechny materiály byly připravovány na dvouleté období. Poté se vše vyhodnotí," řekl Ščerban, který měl program na starosti.

Svaz s profesionálními kluby již delší dobu hledal řešení, jak zapojit mladé hokejisty do dvou nejvyšších profesionálních soutěží. V úvahu připadaly i ráznější varianty, vedení hokeje však po diskuzi s APK přistoupilo na tuto úpravu reglementu. "První návrh počítal s tím, že na soupisce by mohlo být čtrnáct starších hráčů, plus tři ve věku 20-22 let a jeden devatenáctiletý či mladší. Tato změna by podle mě byla lepší," dodal Ščerban.

Kluby však juniory nominovat nemusí. "Uvítal bych, kdyby to pro ně byla povinnost. Nicméně postavit do zápasu jen sedmnáct hráčů je opravdu nízký počet, dlouhodobě se tak hrát stejně nedá. V každém případě je to ale krok dopředu," je přesvědčen Ščerban, který je zároveň generálním manažerem prvoligové Jihlavy.

INFOGRAFIKA

Grafika: kde dávají mladým hokejistům jaký prostor

Podzimní analýza ČSLH zkoumala, kde nastupuje kolik mladých hráčů. V Česku jich v úvodních 10. kolech sezony bylo podstatně méně než ve Finsku či Švédsku.

Svaz na začátku sezony analyzoval, jak jsou využíváni mladí hráči v elitních soutěžích a čísla byla pro tuzemský hokej alarmující. Ve Švédsku jich hrálo průměrně 2,2 na tým, ve Finsku pak 2,8 a v Česku pouhých 0,6. Ščerban však připomněl, že tento stav je v 1. lize ještě horší.

Nová pravidla by měla prospět výchově nadějných hokejistů. "K tomu, abychom něco změnili, nás vedla ekonomická situace klubů. Další podměty přišly ze strany trenérů národních mužstev, výsledků juniorské reprezentace v posledních letech a zvýšení konkurenceschopnosti našich kluků proti Švédům, Finům, Američanům, Kanaďanům a Rusům," řekl LN ve čtvrtek ředitel extraligy Josef Řezníček.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...