Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ofenzivní talent Miloše Holaně zničila rakovina

Sport

  20:00
PRAHA - Připadal si, jako by mu tělem projel blesk. „Testy, které jsme provedli, jsou pozitivní na leukemii kostní dřeně.“ Po slovech klubového lékaře Craiga Milhouse nastalo hrobové ticho. Pak se Miloši Holaňovi vhrnuly do očí slzy a naskočila husí kůže.

Miloš Holaň jako trenér foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Leukemie? To je přece rakovina krve. Proč zrovna na mně osud spáchal takovou křivdu? Proč právě já? Proč já?" letělo hlavou čtyřiadvacetiletému obránci Anaheimu.

Pohnute osudy.

Svůj hokejový osud měl Miloš Holaň poměrně jednoznačně narýsovaný. Když mu v sedmi letech v roce 1978 přinesl otec letáčky o náboru do přípravky hokejových Vítkovic, pronesl jen: "Zkusíš, to ne?" A Holaň mladší to zkusil, vždyť otce – bývalého skvělého útočníka ostravského klubu – považoval za vzor.

Boj hokejisty Miloše Holaně s rakovinou

A aby se mu vyrovnal, nastupoval také v centru útoku. "Chtěl jsem hrát vepředu, ale neměl jsem rychlost. Tak mě trenér Jan Kasper v páté třídě dal do obrany. Táta se s ním pak kvůli tomu pět let nebavil," usmívá se Holaň. "Kouč mi tehdy říkal, ať nejsem naštvaný, že po ofenzivních obráncích je a bude poptávka. Měl pravdu."

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.