Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ofenzivní talent musí bránit. Frolík ale hraje finále NHL

Sport

  18:49
Byl na ledě při rozhodujícím gólu zápasu. Slavící střelec ho v euforii přimáčkl k mantinelu. Jenže hokejista Michael Frolík jeho radost nesdílel. Útočníka týmu Chicago Blackhawks naopak trefa bostonského bojovníka Daniela Pailleho v prodloužení sobotního druhého finále Stanley Cupu pořádně štvala. Podobně zvláštních okamžiků, obratů a změn se v jeho kariéře vyskytuje požehnaně.

Frolík (vlevo) na ledě přihlížel rozhodující brance Bostonu ve druhém finále. foto: Reuters

Na podzim se šikovný Kladeňák nevešel na soupisku tamních Rytířů. Přesněji: částka na jeho pojistku se nevměstnala do klubového rozpočtu. A tak při výluce v NHL válel za Chomutov.

Aby mohl nastoupit do vzájemných zápasů s Kladnem, musel podle dohody mezi šéfy pokaždé dostat písemné svolení od Jaromíra Jágra, majitele Rytířů a svého dětského idolu. Kdysi ho k němu přirovnávali, v zámoří mu přišili přezdívku "Baby Jagr". Teď se utkávají ve finále Stanley Cupu.

"Pamatuju si, když v šestnácti přišel do áčka. To se na Kladně povedlo už snad jenom mně," vybavil si Jágr sezonu 2004/05 na tiskovce před startem série Chicago - Boston. "V sedmnácti hrál na mistrovství světa dvacítek. Vždycky to byl výborný hokejista."

Ve dvaceti Frolík naskočil do NHL, kam ho Florida draftovala z 1. kola. Jako nováček nasázel 21 branek a o rok později úctyhodný součet zopakoval. Zdálo se, že Kladno vyslalo do světa dalšího ostrostřelce.

Jenže v únoru 2011 ho Panthers vyměnili do Chicaga, kde "malého Jágra" odstrčili do čtvrté lajny a přetvořili na machra pro oslabení. Ve 136 utkáních základní části dal za Blackhawks chabých 11 branek.

GÓL! Frolíkův skvělý nájezd v sérii proti Detroitu.

Občas ho sice v sestavě povýší, když se pár borců z prvních dvou útoků zraní. Jakmile se však hvězdy vykurýrují, Frolík letí zpátky mezi bijce. Umění z něj nevyprchalo, což dokázal 14 trefami za Chomutov nebo krásně proměněnou penaltou v 6. čtvrtfinále Stanley Cupu proti Detroitu.

Svůj úděl každopádně nese statečně. Se švédským parťákem Krügerem pravidelně naskakuje na led, aby mařil přesilovky soupeřů. I jejich zásluhou jsou Blackhawks v play-off 2013 v oslabení nejlepší.

Odměnou za pokoru a trpělivost je pro pětadvacetiletého Frolíka účast ve finále Stanley Cupu. Střetává se v něm s Jágrem. A taky s Davidem Krejčím, bývalým spoluhráčem z kladenské juniorky. "Jsme kámoši. Loni jsme spolu na mistrovství světa ve Švédsku bydleli na pokoji," řekl minulý týden Krejčí.

Výtečný bruslař Frolík by svým krajanům z mužstva Bruins za jiných okolností stříbrnou trofej přál. Poněvadž ale stojí proti nim, samozřejmě ji chce pro sebe. Proto ho děsně štvalo, že v sobotu Boston dal rozhodující gól, zrovna když byl na ledě.

Jeho autor Paille se poté objímal s obráncem Andym Ferencem a náhodou přitom natlačili na hrazení okolo projíždějícího Frolíka. Ten by při dalších oslavách klíčových branek mnohem raději hrál jinou roli, ačkoliv s ním Blackhawks jako s kanonýrem nezacházejí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!