Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Florida? Na důchod ideální, vzkazují fanoušci Jágrovi. Růžička přestup kvituje

Sport

  14:54
PRAHA - Hokejovým světem hýbe přestup legendy. Jaromír Jágr, nejúspěšnější Evropan v historii NHL, se stěhuje z New Jersey do překvapivé destinace - na Floridu. Reakce fanoušků se různí, trenér národního týmu Vladimír Růžička je pozitivní. „Přesun Jardovi prospěje.“

Jágr v dresu Devils. foto: Getty

Legendární útočník s 68 na zádech částečně přiživil naději, že by si mohl v letošní sezoně zahrát v nejslavnější soutěži světa o Stanley Cup. Stěhuje se v rámci konference, z 12. New Jersey k Panterům, kteří jsou v tabulce devátí. Dva body od poslední postupové příčky.

ČTĚTE TAKÉ

„Bude to zamotané až do konce. Uvidíme, jak se situace vyvine,“ přemítá trenér Vladimír Růžička. Ten by rád viděl Jágra na domácím mistrovství světa, které startuje v květnu. Jágr sice po minulém šampionátu naznačil, že v národním týmu skončil, ale v průběhu této sezony případnou účast na letošní akci nevyloučil.

Kouč každopádně hodlá útočníka oslovit. „Chystám se mu zavolat, ale zatím ho nechám v klidu,“ říká. „Play off v zámoří začíná 14. dubna, takže teoreticky by mohl přijet, kdyby s Floridou vypadl v prvním kole. Přestup je ale určitě dobrou zprávou. Jarda poslední dobou v Jersey nebyl moc nadšený, teď se mu alespoň zvedne nálada.“

Vladimír Vůjtek, trenér slovenské reprezentace, nepochybuje o Jágrových schopnostech. Ovšem má obavy, že roli klíčového hráče nesplní. „Týmu hodně pomůže v přesilovkách, ale že to bude lídr, který bude 25 minut za zápas na ledě a střílet rozhodující góly? O tom nejsem přesvědčený,“ pravil.

Výměna Jágra do jiného klubu se dala očekávat, zarážející je však přesun na Floridu. Tedy do města, kde není hokej velkým tahákem. „Teplo, holky v bikinách, ale hokejově nic moc,“ píše jeden z fanoušků na hokejistův Facebook.

Manažer Lamoreillo: Nabídka se nedala odmítnout

"Bylo to těžké rozhodnutí. Vždy je těžké měnit hráče. Jedna věc je měnit hráče, jiná věc měnit člověka jako takového. Společně jsme si promluvili a přátelství, které jsme spolu měli, bylo dokonalé. Stejně tak i naše komunikace, vzájemná součinnost a jakýkoliv rozhovor. Ta nabídka ale byla příliš dobrá na to, abychom ji odmítli. A celý obchod bychom neudělali, kdyby to nebylo v nejlepším zájmu New Jersey Devils," prohlásil manažer Devils Luis Lamoriello pro zámořská média.

Jágr se ještě k situaci na svém profilu nevyjádřil, příznivci ho ale zásobují desítkami vzkazů. „Proč proboha Florida?“ píše jeden z nich. „Tohle nemáš zapotřebí, Jaromíre,“ píše další. „Na důchod je Florida ideální!“

43letý hokejista nemohl výměnu ovlivnit, zakazovala mu to klazule ve smlouvě. Na trhu působil jako loutka, se kterou mohli manažeři libovolně hýbat. „V NHL jsme jako zboží, nedá se nic dělat,“ popisoval Jágr pro iSport.cz.

„Myslel jsem, že mi alespoň dají na výběr z více nabídek. Počítal jsem s tím. Ale na druhou stranu je to těžké, protože těch týmů, které si tě můžou dovolit, není mnoho,“ přemítal Jágr. „Skočil jsem si nakoupit a ve čtyři hodiny mi volá Lou Lamoreillo (manažer Devils) a říká: Udělali jsme výměnu, jdeš na Floridu,“ popisuje průběh transferu.

Jaromír Jágr, na snímku při utkání proti Ottawě, sice o víkendu nezazářil, ale...
Jaromír Jágr dává svůj 715. gól v NHL
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!