Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

OHLÉDNUTÍ ZA MS V HOKEJI: Český titul? Sportovní senzace roku

Sport

  10:00
PRAHA - Česká reprezentace ještě nikdy nejela na světový šampionát pod takovým tlakem. Trenéru Růžičkovi přišlo rekordních pětadvacet omluvenek. Někteří hráči kvitovali menší konkurenci v nominaci, ti zkušenější hrozili pádem z elitní skupiny mistrovství světa. V Německu se tak ze dne na den ocitli nováčci Jan Kovář, Lukáš Kašpar, Milan Gulaš a mnoho dalších.

Česko - Rusko (Jágr s fanoušky). foto: www.getphoto.cz / Robin Drahoňovský

SPECIÁL LIDOVKY.CZ - V NEDĚLI 26. PROSINCE ČTĚTE

OHLÉDNUTÍ ZA MS VE FOTBALE: Španělský triumf, nizozemské minisukně!

Přetlak byl jedině v brankovišti. Své stanovisko k neúčasti na MS změnil Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec se s Atlantou nedostal do play off a jako třetí na světový šampionát odcestoval Jakub Štěpánek, jednička na MS 2009.

Rok 2010 v obrazech

Hlavní personou českého výběru nebyl nikdo jiný než Jaromír Jágr. Hvězda ruské KHL a sibiřského Omsku se ale zodpovědnosti z části zříkala, cítila se jako řadový voják z české hokejové armády.

Základní skupina

Česko - Francie
Vstup do turnaje českému týmu vyšel podle předpokladů. Výhrou 6:2 nad Francií potvrdil papírové předpoklady, která částečně oklepala nervozitu z hokejek méně zkušených hráčů. Ve druhém vystoupení české reprezentace ale přišel šok! Národní tým zcela zaslouženě podlehl Norsku 2:3, čemuž nezabránily ani dvě branky Jaromíra Jágra.

FINÁLE ČESKO 2:1 RUSKO:

Po této porážce se k novinářům rozhodl promluvit Jaromír Jágr. Hovořil o omluvenkách, kterých bylo před MS v Německu až příliš. Omluvení hráči by měli Reichelovi a spol. líbat pr… - VÍCE ZDE. Posléze svůj výrok i přes Lidové noviny upřesnil – ROZHOVOR ZDE.

Následoval další soupeř – výběr Švédska. První třetina byla v podání českého týmu famózní. Rolinek tvrdil, že to byla nejlepší třetina v reprezentaci, kterou odehrál. Češi nakonec uhájili těsný rozdíl a vyhráli 2:1.

Osmifinálová skupina
Česko - Švýcarsko (Radost Švýcarů)

Po této výhře se už zdálo, že trable národního týmu jsou u konce. Ale úvodní dějiství prvního osmifinálového duelu se Švýcarskem bylo ale naopak jedno z nejhorších. Po porážce i od země helvétského kříže byla česká družina na dně. Českému týmu hrozili, že pokud by neporazil Lotyšsko a Kanadu, vůbec by se nezúčastnil play off. To by bylo od zavedení play off v roce 1992 vůbec poprvé v historii.

Čtvrtfinále
Česko - Finsko (česká radost).

Pro český tým tak začaly vyřazovací boje o dva zápasy výhře. Čeští hokejisté nakonec oba duely slavně vyhráli a proklouzli do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále narazili stejně jako na olympiádě ve Vancouveru na houževnaté Finy. Ti se už v první minutě po proměněném samostatném úniku Kontioly dostali do vedení. Vyrovnat se českému týmu dlouho nedařilo. Pevně formovaná finská obrana dlouho Čechy do výraznějších šancí nepustila.

Povedlo se to až po čtyřiceti minutách Jakubu Klepišovi, který od modré čáry propálil vše, co mu stálo v cestě. O postupujícím tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm exceloval Jaromír Jágr, své gólové šance ale nedokázal proměnit, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy.

V nich se trenér Růžička rozhodl k nečekané tahu: jako první se na středovém kruhu k puku postavil nováček na MS Lukáš Kašpar, jenž svůj nájezd s přehledem proměnil. Poté přišel na řadu trápící se Jan Marek. S notnou dávkou štěstí nájezd proměnil a rozhodl o postupu českého týmu do bojů o medaile.

Seminálová úchvatná bitva
Radost českých hráčů (Karel Rachůnek a Tomáš Vokoun)

Semifinále proti Švédsku nabídlo fanouškům nejúchvatnější závěr duelu reprezentace za posledních deset let. Český tým po půl hodině hry prohrával 1:2. Trpělivá a koncentrovaná obrana Švédů ale přestala odolávat v posledních deseti minutách utkání, ale český tým ne a ne vyrovnat. V závěru se trenér Růžička rozhodl ke hře bez brankáře, ale blíže k brance byli Seveřané. Dvě střely přes celé hřiště minuly branku o pár desítek centimetrů.

Patnáct vteřin před koncem se vhazovalo buly v útočném pásmu českého týmu. Vhazováni ale Jakub Klepiš prohrál, i přesto se ale Češi k puku dostali. Kotouč za bránou vybojoval Voráček, posunul ho před bránu, kde bez přípravy vymetl horní růžek Karel Rachůnek.

O finalistovi tak po nerozhodném prodloužení musely rozhodnout nájezdy. V nich opět jela stejná sestava, jako v utkání s Finskem: Kašpar, Marek a Klepiš. O postupu d finále rozhodl střelou mezi nohy Jan Marek.

Nečekaná zlatá tečka
Česko - Rusko (rodinní příslušníci českých hokejistů, přítelkyně nebo kamarádi).

V něm narazil český tým na superfavorita a obhájce zlata z let 2008 a 2009 - ruskou sbornou. V ruské nominaci figurovaly jména jako Ovečkin, Kovalčuk, Malkin, Sjomin a další. Odborníci i fanoušci si nepřipouštěli jiného mistra světa než Rusko. I Jakub Klepiš pro Českou televizi přiznal, že byl smířený se stříbrnou medailí. "S Romanem Červenkou jsme tušili, že zlato nezískáme," přiznal Klepiš. Vše se ale odvíjelo jinak už od úvodních vteřin.

Po dvaceti sekundách hry se po přihrávce Jágra octil před prázdnou brankou Klepiš, jenž se sice mýlil jako prorok, jako kanonýr však nikoliv. Na ruský výběr měla tato branka demotivující vliv. Rusové ve zbytku třetiny neměli takový tlak, jaký si představovali, z čehož znervózněli. Na konci první dvacetiminutovku rozvlnil síť za Vokounem Dacjuk, ale až po siréně.

Česko - Rusko (Klepiš střílí první branku).

Na konci druhé třetiny přišel další šok pro ruskou sbornou. Po přihrávce Karla Rachůnka se od bruslí Tomáše Rolinka odrazil puk za Varlamova, což rozhodčí posoudil jako neúmyslné a Češi rázem vedli už 2:0. Český tým ve třetí části bránil poctivou defenzívou dvoubrankové vedení. V ustání ruského tlaku pomohlo i vyloučení 5 minut plus dokonce utkání Jemelina za faul na Jaromíra Jágra, pro kterého finálová účast kvůli zranění kolene skončila.

V závěru finálového střetnutí měli Rusové doslova dvounásobnou převahu. Při přesilové hře pět na tři se rozhodl kouč Bykov ke hře bez brankáře. Tento tah soupeři vyšel a díky Kovalčukově trefě snížil. Jednogólový náskok ale i díky fantastickému výkonu Tomáše Vokouna Češi ubránili a v Německu se zlatým písmem zapsali do hokejových kronik.