Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Olympiáda bez NHL? Rusové jsou nadšení, hvězdy NHL i fanoušci nadávají

Sport

  10:30
PRAHA - Je to definitivní. Na příští olympiádě v Koreji se nepřestaví největší hokejové hvězdy. Vedení zámořské NHL definitivně oznámilo, že nepřeruší soutěž na tři týdny kvůli olympijským hrám. Verdikt, na který se dlouho čekalo, nesou nelibě samotní hráči.

Hvězdy v Pchjongčchangu nebudou. Kdo z toho nejvíc vytěží? foto: ČTK/AP

Rozhodnuto. Hráči z NHL nepojedou na olympijské hry, poprvé od Nagana

„Je to hovadina. Kdo udělal tohle rozhodnutí očividně netuší, co tím způsobí,“ uvedl bez váhání hvězdy švédský obránce Erik Karlsson.

Jeho krajan brankář New Yorku Rangers Henrik Lundqvist na svém Twitteru konkrétnější.

„Velmi smutná zpráva. Je to promarněná velká šance propagovat naši hru na té největší možné sportovní scéně. Zvláště zdrcující to je pro nás hráče, kteří tak přijdou o příležitost zúčastnit se nejbáječnějšího sportovního dobrodružství,“ říká trojnásobný účastník olympijských her.

Naštvaní jsou samozřejmě i fanoušci, kteří budou muset sledovat jen turnaj „druhé kategorie“ s hráči z KHL a dalších evropských soutěžích.

Pro samotné hráče to ale daleko větší rána. Absence v Koreji může znamenat i neúčast na dalších hrách v Číně 2022 a kdo ví, jak to bude dál...

Ovečkin a Kovalčuk se radují z gólu.

Zvláště pro mladé vycházející hvězdy NHL má pochopení zlatý medailista ze Šoči kanadský brankář Carey Price.

„Jsem z toho hodně zklamaný. Zvláště zdrcující je to pro mladé hráče, kteří ještě nikdy neměli příležitost si zahrát na tak velkém turnaji. Musí to být pro ně hodně těžké,“ uvědomuje si gólman Montrealu Canadiens.

Vycházející hvězdy jako Connor McDavid, Auston Matthews, Jack Eichel ještě nebyly ani na světě, když se v roce 1994 konaly poslední olympijské hry bez hráčů NHL.

Teď je možné, že se startu pod pěti kruhy nedočkají. Navíc na zářijovém Světovém poháru ani nemohli startovat za svoji zemi.

V Rusku už se řeší, jestli Ovečkin a spol. na olympiádu nakonec stejně pojedou. Hvězdný útočník se několik vyjádřil, že se v Pchjongčchangu určitě objeví.

Ruská hokejová federace uvedla, že má v případě náhradní plán. Místní média automaticky pasovala Rusko za jasného favorita korejského turnaje.

Sidney Crosby se zlatou medailí
Srandičky a légrácky. Na snímku veterán Selänne.

Co Češi? Ti zatím vesměs mlčí. Jen Tomáš Hertl ale v rozhovoru pro ČTK uvedl: „Je to obrovská škoda a smůla. Myslím si, že není hráč, který by odmítl olympiádu. Kdo by nechtěl jet? Všechny kluky, kteří měli šanci se na olympiádu dostat, to bude mrzet.“

Tak snad za pět let v Číně „Pět let je však daleká doba. Kdybych ale jednou mohl, okamžitě balím a jedu,“ dodal třiadvacetiletý útočník.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!