Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Olympijský neúspěch? Pořád to bolí, smutní Tomáš Plekanec

Sport

  11:15
LOS ANGELES (Od zpravodaje LN v USA) - Český hokejový reprezentant Tomáš Plekanec patřil na nedávném olympijském turnaji mezi nejlepší, ale dnes se již opět plně soustředí výhradně na NHL. Jednatřicetiletý český centr patří již 10 let mezi opory slavných Montreal Canadiens a v letošní sezóně zatím nevynechal ani jediný zápas.

Český hokejista Montrealu Canadians Tomáš Plekanec (vpravo) a jeho spoluhráč Michael Bournival foto: ČTK

LN Tomáši, jak jste se adaptoval po návratu zpět do NHL? Říká se, že návrat bývá složitější než ta původní změna?
Myslel jsem si, že to bude trochu horší, největší problém mi dělají ty velké časové změny. Navíc se nejednalo o jednorázovou změnu, teď jsme přiletěli na Západní pobřeží a jsme zase o tři hodiny za Montrealem. Se šířkou kluziště problémy nemám, na místním užším kluzišti hrajeme celý rok, a v Soči většina hráčů nastoupila maximálně jen k šesti zápasům. Zase o takovou velkou změnu se nejednalo a mohu říci, že po jednom zápase jsou všechny hokejové návyky zpátky. 

LN V pondělí jste prohráli s Los Angeles Kings, a to jejich tradičním výsledkem 1:2.
Nehráli jsme v ofenzívě proti nim úplně nejlépe, bojovali jsme, ale proti Kings je velmi těžké hrát, oni mají vynikající obranu a skvělého brankáře, takže prosadit se a dát jim gól je strašně těžké. Chyběla nám trochu jiskra v útoku, takže teď ve středu proti Ducks musíme podat lepší výkon.

LN Už přebolelo to brzké vyřazení z olympijského turnaje?
Nepřebolelo. Pořád to bolí, stále jsem přesvědčen o tom, že jsme měli dobrý tým a mohli jsme uhrát lepší výsledek. Olympiáda se koná jednou za 4 roky, proto si ji každý tolik považuje.

LN V čem podle Vás tkvěl ten největší problém?
Myslím, že už to bylo rozebráno ze všech úhlů a stran, a nemá cenu se vrtat v minulosti. Bylo toho řečeno hodně a je potřeba obrátit stránku a dívat se dále dopředu. 

Zklamaný kapitán Tomáš Plekanec po vyřazení z olympijského turnaje

LN Kanada dobyla v Soči zlatou, vy hrajete za jeden z nejslavnějších kanadských týmů, Montreal Canadiens. Projevil se olympijský titul u vás v týmu či ve městě?
Ani příliš ne. Samozřejmě, že kanadští kluci nebo montrealští novináři jsou nadšení, ale teď hrajeme opět NHL, a to je zcela o něčem jiném. Canadiens ještě nic nevyhráli, a tak není co slavit.

LN Montreal má po letech nevýrazných výsledků se v posledních dvou letech zlepšil i letos máte výbornou sezónu, čemu přičítáte ten vzestup?
Myslím, že všechny týmy v NHL jsou vyrovnané, je to velmi našlapaný, takže když se dvakrát třikrát prohraje, lehce můžete vypadnout z play-off. Do konce sezony je ještě mnoho zápasů, tak nemá cenu nic hodnotit. Jdeme zápas od zápasu, a je pro nás důležité, že dokážeme bodovat, i když se nám zrovna herně nedaří.

LN Jak osobně jste spokojený se svojí formou a pozicí v týmu?
Kouč mi svěřil určitou roli, snažím se tuto roli plnit, co to jde. Myslím, že mohu být se sezonou spokojený, cítím se dobře a moje hra není špatná. Samozřejmě bych rád měl lepší osobní statistiky a byl více využívaný v ofenzívě, ale nijak zásadně to neřeším.

LN Jarda Jágr o víkendu docílil 700. gólu v NHL, je to velký úspěch pro český hokej?
700 gólů je úžasné číslo, je to meta krásná, pro většinu z nás nedosažitelná. Jarda už dnes samozřejmě patří mezi legendy NHL a je skvělé, že je to zrovna Čech.

LN V nároďáku s ním hrajete v jedné lajně, gratuloval jste mu? Voláte se?
Ne tak blízcí kamarádi zase nejsme, moc si nevoláme. Zápasy jdou rychle po sobě a my navíc teď cestujeme na Západě. Ale až ho osobně uvidím, tak mu určitě pogratuluju.