Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Omilostnění Arťuchina? Mizerný verdikt

Sport

  8:00
PRAHA - Měl obrovitý ruský útočník Jevgenij Arťuchin dostat distanc za zákroky proti českým hráčům? Mezinárodní hokejová federace IIHF rozhodla, že ne. Jde o mizerné rozhodnutí, které je proti smyslu hokeje a které poškozuje jak hráče, tak hokejové fanoušky. A které zcela zadupává poučení z případu Sidney Crosby.

Česko - Rusko (Arťuchin fauluje, Rachůnek na zemi) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Arťuchin během pár minut druhé třetiny v zápase proti českému týmu na mistrovství světa předvedl tři sporné zákroky. Zatímco první na Karla Rachůnka byl v rámci hokejových zvyklostí vedený fair, tak druhé dva (na Milana Michálka a znovu na Rachůnka) už nikoliv.

Zákrok na Michálka byl horší. Šlo o zákeřné najetí z boku, kdy český útočník neměl puk a o soupeři nevěděl. Arťuchin navíc po hádce právě s Michálkem jednal jednoznačně ve vzteku.

DÁLE K TÉMATU

Výsledek? Michálek utrpěl otřes mozku, Arťuchin vyfasoval dvouminutový trest. Už zde pochybili sudí na ledě, ruský obr měl podle současného nazírání pravidel o útocích na hlavu dostat trest do konce utkání. A hlavně, následně měl dostat několikazápasový trest.

A je zcela jedno, že Arťuchin nevyskočil a měl ruce dole. Ramenem zasáhl hlavu a krk soupeře. A řeči o hře pro chlapy při pohledu na zranění hlavy zavánějí přihlouplým cynismem jednodušších stvoření prahnoucích po krvi.

JAK ZBIL ARŤUCHIN FINY V BRNĚ

Ještě před deseti lety by byl Arťuchin oslavován - podle tehdejších měřítek by čistým hitem vyřadil hokejového protivníka. Jenže doba se mění a fanoušci i fukcionáři přišli na to, že tleskat šíbrům, kteří zlikvidují technického hráče, se nevyplácí.

Protože následky mohou být pro kariéru devastující. Své by o tom mohl vyprávět jeden z nejtalentovanějších amerických hráčů Pat LaFontaine, který kvůli otřesům mozku v divokých 90. letech musel ukončit kariéru. Stejné zranění výrazně komplikovalo či komplikuje kariéru dalším hvězdám, z nichž poslední v řadě je Sidney Crosby. V životní formě hrající Kanaďan utrpěl na začátku ledna otřes mozku po dvou zákrocích na hlavu za sebou. Od té doby nehrál.

JAK ARŤUCHIN ŘÁDIL PROTI ČECHŮM

Fanoušci mají jasno. Na ledě chtějí vidět Crosbyho, Jágra nebo zrovna Michálka, tedy borce, kteří vymýšlejí akce a dávají góly a ne Arťuchiny (při vší úctě k jeho hokejovým dovednostem). Ze stejného soudku je i Arťuchinův útok na střílejícího Rachůnka. Beze vší pochybnosti šlo Rusovi o to způsobit bolest, nikoli zabránit střele.

Proto musí bafuňáři technické hráče chránit. A trestat ty, kteří se je snaží zranit, byť v rámci pravidel. Hokej je hra, v níž jde o góly, a pokud v rámci regulí může být hráč zraněn, je to špatně. Proto by fukcinonáři měli hokejová pravidla ještě zpřísnit a tvrdě trestat ty, kteří ducha hry ničí.  

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.