Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Omsk povede český kouč Čada. Zůstane Jágr?

Sport

  17:05aktualizováno  17:32
OMSK - Český trenér Rostislav Čada se stal novým trenérem hokejistů ruského Omsku. Dosavadní kouč Košic uzavřel s Avangardem tříletou smlouvu. S účastníkem KHL navíc prodloužil spolupráci reprezentační obránce Martin Škoula, jenž se s vedením klubu dohodl na novém dvouletém kontraktu.

Omsk - Spartak (Jágr). foto: ČTK

Avangard, jehož dres v uplynulé sezoně oblékali vedle Škouly i Jaromír Jágr, Roman Červenka a Petr Vampola, stál podle spekulací o některého z českých trenérů delší čas. V jeho hledáčku byl například Vladimír Růžička, ten však stejně jako Švéd Bengt-Ake Gustafsson nabídku odmítl. Vedení ambiciózního klubu mělo údajně oslovit i současného reprezentačního kouče Aloise Hadamczika, ten to ale popřel.

Volba nakonec padla na brzy sedmapadesátiletého uznávaného odborníka Čadu.

"Nabídku jsem dostal o velikonočních svátcích, pak jsem se osobně sešel s generálním manažerem Bardinem," řekl deníku Sport Čada, který by měl smlouvu v novém působišti podepsat v nejbližších dnech. Tým převezme po kontroverzním Finovi Raimo Summanenovi.

Ještě předtím se ale musel dohodnout na uvolnění ve slovenském extraligovém týmu Košic. "Muselo se to s Košicemi vyřešit, byl jsem tam pod smlouvou," konstatoval Čada. Dosavadní zaměstnavatel mu ale nestál v cestě. "Taková šance se neodmítá, nikdo mi nebránil," ocenil Čada, jenž slovenský klub dovedl dvakrát k mistrovskému titulu a v minulosti pracoval kromě jiného 13 let ve švýcarském Ambri.

Ví, že v Rusku to nebude mít snadné, přesto věří, že jistá výhoda je nyní na jeho straně. "Do rizika jde každý trenér, ať už je v jakékoliv soutěži.

Čada: O Jardovi nic nevím
A to od chvíle, kdy zasedne na extraligovou lavičku. Platí to samozřejmě i v Omsku. Řekněme však, že mám teď malou výhodu - Omsk se v této sezoně nedostal do semifinále, takže startovní čára by mohla být pro nového trenéra celkem výhodná. To mluvím ale o úplném začátku," uvedl pro webové stránky košického klubu Čada.

Přiznal, že vedle Omsku obdržel i jiné nabídky, již dříve však vedení východoslovenského klubu přislíbil, že v případě odchodu z Košic odejde pouze do KHL. "Omsk byl vážným kandidátem, který projevil konkrétní zájem. Při mém rozhodování sehrálo roli i to, že v klubu hrají čeští hráči. A v podstatě všichni čeští hokejisté, kteří v minulém roce působili v Omsku, hrají nyní na mistrovství světa," připomněl Čada. S nimi ale svoji situaci nerozebíral. "Z mého pohledu by bylo neprofesionální je v těchto chvílích kontaktovat a bavit se s nimi o tom," vysvětlil Čada.

Nemá proto ani nejmenší tušení, zda bude v příští sezoně trénovat i legendu českého hokeje a největší hvězdu současného týmu na šampionátu Jaromíra Jágra. Tomu vypršela po uplynulé sezoně KHL smlouva a zatím neprozradil své další plány. V Omsku je sice dlouhodobě spokojený, ale vábily ho i jiné ruské kluby a údajně ho chce do týmu také slavný Montreal. "Co se Jardy týká, všichni dobře víme, že v tomto směru teprve probíhají jednání. Nic konkrétního nevím," podotkl Čada.

Jedenatřicetiletý Škoula vyměnil před minulou sezonou hokej v zámořské NHL, kde dlouhodobě působil v týmech Colorada, Anaheimu, Dallasu, Minnesoty, Pittsburghu a New Jersey, za KHL. Za Omsk odehrál včetně play off 66 utkání a připsal si v nich 25 bodů za tři góly a 22 asistencí.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!