Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

On hraje, já mám problém vstát z postele, řekl nový kouč Floridy o Jágrovi. Nechá si ho?

Sport

  10:35
PRAHA/SUNRISE - Skvěle připravený dorazil na otevírací tiskovou konferenci v novém působišti kouč hokejistů Floridy Panthers Bob Boughner. Bývalý obránce Buffala, Nashvillu, Pittsburghu, Calgary, Caroliny a Colorada v Sunrise zapůsobil. Bude ale chtít spolupracovat s hvězdným Jaromírem Jágrem?

Bob Boughner, nový kouč Floridy Panthers. foto: ČTK/AP

Mezi oběma je rok rozdílu. Oba se potkali v dresu Pittsburghu na konci loňského tisíciletí. Jenže zatímco nyní šestačtyřicetiletý Bob Boughner ukončil svoji kariéru v roce 2006, o rok mladší Jágr chce v zámořské NHL pokračovat také v příští sezoně.

„Je neskutečný. Já mám občas problémy vstát z postele, zatímco on stále hraje. Moc to nechápu,“ usmíval se při otázce na českou osmašedesátku nový kouč floridského celku. V Sunrise podepsal smlouvu na čtyři roky, Jágr sice jednání o ročním prodloužení právě skončeného kontraktu s vedením jednat začal, zatím jej ale nepodepsal.

Dle všeho si chce počkat, s čím přijde nováček ligy Las Vegas Knights, který mezi 17. a 21. červnem bude moct vybírat i mezi hráči ostatních klubů. A také na rozhovor s Boughnerem, který se před novináři prezentoval jako milovník moderního a dynamického hokeje.

„Jak se budeme chtít prezentovat? Jednoduše a přímočaře. Bude to hokej plný vášně, energie a života,“ řekl za nového kouče generální manažer Panthers Dale Tallon. Přesně tak, jak se jeho nový podřízený prezentoval při pohovoru, který mu zajistit poprvé v kariéře místo hlavního kouče v NHL.

Bob Boughner v dresu Pittsburghu.

Bob Boughner s Memorial Cupem.

A také tak, jak by to Jágrovi s ohledem na styl hry a jeho věk nemuselo úplně sedět. Na druhou stranu, jestli se někdo dokáže přizpůsobit novým trendům, pak česká hokejová legenda a druhý nejproduktivnější hráč historie soutěže.

Ale zpět k Boughnerovi, který během své hráčské kariéry absolvoval více jak 100 bitek a to včetně soubojů s vyhlášenými rváči Darcym Hordichukem, Chrisem Neilem či Georgem Parrosem.

„Mluvil jsem s patnácti trenéry osobně, s dalšími šesti pak po telefonu. Za celá ta léta, co dělám tuhle práci jsem ale nepotkal nikoho, kdo by na mě zapůsobil více než Bob. Jeho vášeň pro hokej, jeho připravenost, kdy mi přinesl tři štosy papírů s poznámkami, mi prostě vyrazily dech,“ pochválil jej Tallon.

Boughner k tomu přidal: „Nejednou se mi stalo, že mě našla moje žena ve dvě v noci u počítače a ptala se mně, co tam dělám. Připravoval jsem se. Chtěl jsem si být jistý, že nejsem připravený jen napůl. Chtěl jsem vědět vše o této organizaci, lidech, kteří v ní pracují, vlastnících. A to je ostatně i důvod, proč se tady dnes před vámi cítím tak pohodlně.“

Muž, který dovedl Windsor Spitfires v juniorské Ontario Hockey League (OHL) dvakrát k triumfu v prestižním Memorial Cupu a coby asistent byl u účasti San Jose Sharks ve finále Stanley Cupu v loňském roce, věří, že přichází do organizace „Panterů“ v pravý okamžik pro sebe i klub.

Bude jeho součástí i Jágr, jemuž dělal Boughner v sezoně 2000-01 v Pittsburghu asistenta, a který v loňské sezoně vstřelil více branek (16) než jeho nový trenér za celou svoji kariéru (15)?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!