Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Norsko - Česko 1:4. Dominantní Pastrňák, hokejisté jsou blízko postupu

Jiří Černoch si přijíždí plácnout se střelcem gólu Jakubem Vránou během zápasu s Norskem. foto: ČTK

David Pastrňák pokračuje ve svém velkolepém představení. I ve svém druhém zápase na světovém šampionátu dominoval, Česku pomohl k výhře nad Norskem 4:1 dvěma góly a asistencí. Hokejisté se zároveň výrazně přiblížili účasti ve čtvrtfinále, stačí jim ze zbývajících duelů proti USA a Finsku získat aspoň jediný bod.
  20:41aktualizováno  22:16

První polovina zápasu patřila Čechům, pak se však outsider osmělil. Začal se tlačit kupředu, vytvářet si šance.

Premiérový zásah na turnaji oslavil do té doby tápající Jakub Vrána, o úvodní trefu se postaral Pastrňák. Dvě přesilové hry, dva české góly.

Jenže stejně jako proti Lotyšům přišel po vybudování náskoku útlum. Jako by se hokejisté opět trochu šetřili, možná Norové prostě začali hrát lépe. Každopádně se obraz hry změnil.

Zatímco v úvodní půlce střetnutí čelil Karel Vejmelka v české brance jen čtyřem střeleckým pokusům soupeře, zejména ve druhé části prostřední třetiny se musel otáčet.

A to i doslova, když sledoval, jak mu několikrát za zády zazvonila tyč.

Češi však mají Pastrňáka, na jehož zastavení nenalezlo úspěšný recept ani Norsko. Když se o to pokoušel v úvodu poslední třetiny obránce Lilleberg, bylo z toho trestné střílení.

Útočník Bostonu si následně poradil mazácky. Brankář Arntzen ležel bezmocně na zemi a vlasatý šikula pohodlně zasouval puk do sítě. „Tohle zakončení dělám rád, zatím mi vždycky vyšlo. V NHL je to docela těžké. Gólmani mě znají, musím to měnit,“ prozradil posléze.

Navíc si připsal i třetí bod. V závěru nesobecky odmítl hattrick, nevystřelil do prázdné branky, přestože mohl. Ukázal se jako týmový hráč, raději přihrál. Asistoval u zásahu Romana Červenky, nejproduktivnějšího Čecha na turnaji.

I Pastrňák však letí v bodováním vzhůru. Na šampionátu je díky pěti přímým podílům na vstřelených gólech na průběžné devatenácté příčce, přestože odehrál pouhá dvě utkání.

Znovu se potvrdilo, že Norům se proti českým výběrům na velkých turnajích směrem dopředu prostě nedaří. Během předchozích pěti představení ve vzájemných duelech zvedali ruce nad hlavu jen třikrát, tentokrát přidali jediný zásah.

Ludvig Hoff zužitkoval první přesilovou hru v utkání, kterou soupeři svým faulem nabídl Sklenička.

Poslední třetina byla poměrně divoká, co se zákroků za hranicí pravidel týče. Kempný se před vhazováním snažil nadzvednout hokejku Rönnildovi, nechtěně však trefil norského útočníka do celoobličejového krytu a vyfasoval dvě minuty. Hertl se zase vydal trestat Röymarkův zákrok.

Výsledkově Češi utkání nicméně zvládli a v tabulce skupiny B poskočili s deseti body na průběžnou třetí příčku. Jsou blízko čtvrtfinále, navíc stále není vyloučené, že do něj vstoupí z prvního místa. K tomu ale potřebují v základní hrací době zdolat jak Američany, tak i následně domácí Finy.

Výčet potenciálních protivníků pro utkání mezi nejlepší osmičkou je stále poměrně bohatý. Pokud hokejisté nepropadnou a zvládnou ze skupiny projít, může na něj číhat Švýcarsko, Kanada, Německo, Dánsko, nebo Slovensko.

Norský obránce Max Krogdahl (43) tlačí na českého útočníka Davida Pastrňáka (88).

Dobrou zprávou je probuzení Vrány, na kterém bylo vidět, jak moc si přeje konečně ukončit své střelecké trápení. Pálil z každé pozice, hnal se kupředu při každé příležitosti. A dočkal se.

Za očekáváním naopak tentokrát trochu zůstala druhá formace s Hertlem, Zohornou a Blümelem.

V duelu využil trenérský štáb pod vedením Kariho Jalonena třináct útočníků včetně Davida Kämpfa, který si odbyl svou premiéru. V obranných řadách nezbylo místo na Davida Jiříčka, mladý bek sledoval souboj jen z tribuny.

Zápas doprovázela kontroverzní situace, kdy pořadatelé sundali ukrajinskou vlajku, kterou čeští fanoušci vyvěsili na podporu válkou zmítané zemi.

MS 2022
21. 5. 2022 19:20
zápas skončil v normální hrací době

Rozhodčí: Mads Frandsen, Sean MacFarlane - Tommi Niittyla, Emil Yleityinen. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Zásahy brankářů: 28:21. Počet diváků: 6015

Přejít na on-line reportáž
Skupina B
1.Finsko6501022:516
2.Švédsko5311019:912
3.ČR5301118:1010
4.USA5220114:910
5.Norsko5110312:185
6.Lotyšsko5110310:165
7.Rakousko6012311:194
8.Velká Británie500144:241
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!