Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci napoprvé uspěli, Kanada i přes dvojitá oslabení přehrála Němce

Slovenští hokejisté se radují ze vstřelené branky. foto: AP

Slovenští hokejisté úspěšně odstartovali světový šampionát, když porazili Francii 4:2. Dvakrát se na straně vítězného týmu prosadil útočník Mladé Boleslavi Pavol Regenda. Ve druhé části programu skupiny A pak Kanada po sebejistém výkonu porazila Německo 5:3, dva góly dával Kanaďan Pierre-Luc Dubois, německý obránce Moritz Seider posbíral v utkání tři body.
  18:18aktualizováno  22:17

Slováci jako bronzoví medailisté z olympiády v Pekingu narazili na celek, který na šampionátu původně ani neměl figurovat. Francouzi ale společně s Rakouskem na turnaji nahradili výběry Ruska a Běloruska, tedy zemí, které na Ukrajině rozpoutaly válku.

Tým okolo kapitána Damiena Fleuryho nebyl daleko od toho, aby hned bodoval. Smazal totiž dvoubrankovou ztrátu a v závěru mohl opět vyrovnat. Slováci však nakonec trefili odkrytou branku a i přes velké chyby v defenzivě si došli pro první vítězství.

Slovenský útočník Pavol Regenda posílá puk do prázdné branky a uzavírá skóre prvního utkání svého týmu na světovém šampionátu ve Finsku.

Skóre uzavíral Regenda, který duel rovněž gólově načal. Dvaadvacetiletý útočník v 11. minutě tečoval Grmanovo nahození do pravého betonu Buysseho, sebral odražený kotouč a následně jej doklepl z bekhendu do volné části branky. Nutno dodat, že gólu předcházel úder Slafkovského hokejkou do soupeřova obličeje.

Mužstvo vedené Craigem Ramsayem pak protivníka výrazně nepřehrávalo a spíše vycházelo z jisté defenzivy. Po přesilovkové dorážce Tomáše Tatara se nacházelo na dobré cestě k úvodnímu triumfu. Bussey vytěsnil Slafkovského střelu přímo před kapitána Slováků, a ten z pravého kruhu vypálil k bližší tyči, kde měl v tu chvíli odkrytý prostor.

Slovenský útočník Tomáš Tatar (90) se spoluhráči oslavuje vstřelený gól.

Soupeř ovšem klání nezabalil. Však již rychle po startu druhé dvacetiminutovky naznačil, že bude hrozit. Proti Fleuryho střele ze zápěstí ještě Rybár vytasil semafor. Na bekhendový pokus průbojného Anthonyho Reche ze 27. minuty už pořádně reagovat nestihl.

Francouzský forvard se dostal k puku rychle po buly v útočném pásmu, ustál všechny lehké údery do vlastní hole a osamocen mezi kruhy snížil.

Outsider utkání pokračoval dál ve zlepšeném ofenzivním výkonu. Texier trefil boční síť, Fleury pálil z mezikruží, poté navíc Slováci nevyužili přesilovou hru a naopak fatálně chybovali.

Za zády si totiž nechali Jordanna Perreta. Útočník ve službách Hradce Králové se po krásném přiťuknutí od „zlínského“ Claireauxe hnal sám na Rybára, jehož překonal forhendovým blafákem. Akce ze 32. minuty přitom začala od beka Auvitiho v obranném pásmu Francie, která na dvě přihrávky vyšachovala kompletní protivníkovu defenzivu.

Francouzský útočník Jordann Perret se raduje z vyrovnávacího gólu v utkání světového šampionátu proti Slovensku.

Ta znovu kolabovala za další tři minuty. Rybár čelil tváří v tvář Texierovi a tentokrát neinkasoval. Rozhodující gól tak přece jen oslavovali hokejisté na druhé straně, jakkoli mu pro změnu předcházelo podezřelé střídání. Samuel Takáč na brankovišti pohotově plácl do letícího puku, který předtím na Busseyho vyslal Liška.

V závěrečném dějství ještě zahrozili Rech, Llorca či smolař střetnutí Texier. Rybár před nimi i dalšími obtěžujícími Francouzi vlastní kancelář uzamkl a nemusel ani čelit výraznějšímu náporu při závěrečné hře v šesti. To Slováci ostřelovali prázdnou branku, do níž Regenda osm sekund před koncem kotouč zblízka uklidil.

Mistrovství světa
Skupina A 13. 5. 2022 15:20
Francie Francie : Slovensko Slovensko 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Góly:
26:06 Rech (Boudon)
32:49 Perret (Claireaux, Auvitu)
Góly:
10:23 Regenda (Grman, Roman)
21:54 Tatar (Slafkovský, Lantoši)
38:03 Takáč (Liška, Nemec)
59:52 Regenda (Slafkovský, Čerešňák)
Sestavy:
Buysse (Ylönen) – Gallet, Auvitu, Bault, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Llorca – Fleury (C), Texier, T. Bozon – Bertrand, Claireaux (A), Perret – Boudon, Treille (A), Rech – Leclerc, Ritz, Fabre – K. Bozon.
Sestavy:
Rybár (Tomek) – Čerešňák (A), Rosandić, Nemec, Ivan, Jánošík, Gachulinec, Grman – Krištof (A), Lantoši, Tatar (C) – Slafkovský, Roman, Regenda – Tamáši, Lunter, Pospíšil – Minárik, Liška, Takáč.

Rozhodčí: Heikkinen (FIN), Rekucki (USA) – Beresford (GBR), Seewald (AUT)

Počet diváků: 3 731

Přejít na on-line reportáž

Jakkoli Kanaďané obhajují titul z Rigy, zcela jistě nechtěli ve Finsku odstartovat stejným způsobem jako loni, kdy úvodní tři utkání prohráli. V jednom z nich podlehli právě Němcům (1:3), proti nimž stáli také v pátek večer.

Začali zhurta. Hned pár vteřin po úvodním buly Cozens zpoza branky bekhendem našel volného Roye, kterého vychytal Grubauer.

Z úvodního gólu se tak mužstvo kouče Claudea Juliena radovalo v 9. minutě, kdy se z pozice mezi kruhy trefil přesně do levého horního rohu branky Cole Sillinger. Odpovědět mohl Michaelis, ale v čase 17:22 zvýšili Kanaďané. Dubois střelou přes obránce Bittnera zamířil pro změnu do pravé šibenice.

Kanadská hvězda Pierre-Luc Dubois (80) slaví vstřelenou branku.

V úvodu druhé třetiny se dostal do dobré střelecké pozice na pravém kruhu Schmölz, ale Thompson zasáhl. Ve 28. minutě už gólman Vegas přišel o čisté konto. Seiderovu střelu odvrátil jen k Marcu Michaelisovi, který puk pohotově dorazil.

V čase 31:37 při Soramiesově vyloučení Kanada opět odskočila. Royovu přihrávku poslal za Grubauera bruslí opět Dubois. Na uznání branky si musel počkat, než sudí Šír s Ansonsem situaci ověřili u videa s ohledem na možné kopnutí.

Německý brankář Philipp Grubauer zasahuje v utkání světového šampionátu proti Kanadě.

Pykat šel hned po gólu Schmölz, Němci sice během jeho pobytu na trestné lavici odolali, ale šest sekund po skončení trestu zvýšil trefou z pravého kruhu Kent Johnson. V 38. minutě poslal Sanheim puk o mantinel Comtoisovi, který jej zadovkou vrátil za sebe Noahu Gregorovi a po jeho přesném zásahu platil stav 5:1.

Po 73 sekundách třetí třetiny využil přesilovou hru pěti proti třem při trestech Roye a Lowryho Plachta, který z pravého kruhu trefil bližší horní roh branky. V pokračující klasické přesilovce mohl stáhnou ztrátu na rozdíl dvou branek Schmölz, ale šanci neproměnil.

Němci se ubránili při Wagnerově trestu a současné vyloučení Andersona a Geekieho jim nabídlo další výhodu pěti proti třem, kterou využil Seider. Kanada si ale výhru pohlídala i v závěrečné power play Němců.

Mistrovství světa
Skupina A 13. 5. 2022 19:20
Německo Německo : Kanada Kanada 3:5 (0:2, 1:3, 2:0)
Góly:
27:24 Michaelis (Seider, Pföderl)
41:13 Plachta (Stützle)
52:35 Seider (Stützle, Pföderl)
Góly:
08:06 Sillinger (Anderson, Lowry)
17:22 Dubois
31:37 Dubois (Roy, Batherson)
33:39 Johnson (Mercer, Chabot)
37:35 Gregor (Comtois, Sanheim)
Sestavy:
Grubauer (Niederberger) – M. Müller (C), Seider, J. Müller, Holzer (A), Wagner, Wissmann, Bittner – Ehliz, Stützle, Plachta – Noebels (A), Michaelis, Pföderl – Schmölz, Loibl, Fischbuch – Soramies, Kastner, Ehl.
Sestavy:
Thompson (Driedger) – Chabot (C), Whitecloud, Sanheim, Severson, Holden, Mayo, Graves – Cozens, Dubois (A), Roy – Sillinger, Lowry, Anderson (A) – Johnson, Mercer, Batherson – Gregor, Geekie, Comtois.

Rozhodčí: Ansons, Šír – Davis, Spur

Počet diváků: 3 632

Přejít na on-line reportáž
Autoři: , ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha