Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Organizátoři MS řeší problém. Nechodí diváci

Sport

  18:29
STOCKHOLM - Nezájem hokejových fanoušků řeší organizátoři švédské části mistrovství světa ve Stockholmu. Po tristních návštěvách na zápasech pátečního úvodního dne dokonce sáhli ke zlevnění vstupenek na duely domácího mužstva. To má v kádru hvězdy z NHL typu Henrika Zetterberga nebo Daniela Alfredssona, přesto na úvodní zápas s Norskem zavítalo jen 7700 diváků.

Hala Globen foto: ČTK

V hale Globen pro téměř 14 tisíc fanoušků tak bylo hlediště poloprázdné a švédští hráči mělo jasno, že problém je v ceně vstupenek. "Nejsem překvapený, když se člověk podívá na cenu vstupenek. Je to smutné, když přijde jen sedm tisíc fanoušků, ale nemůže se na lidi zlobit. S takovými cenami je pro rodiny těžké, aby přišly," řekl po utkání s Norskem útočník Zetterberg. "Myslím, že měly být rozdílné ceny na různé soupeře a různé dny," doplnila hvězda Detroitu.

Ve Stockholmu stály vstupenky na švédské zápasy v různých kategoriích 1495, 1295, 795 a 395 švédských korun (1115 až 4220 korun) a pořadatelům se podařilo vyprodat jen duel s Ruskem. Dnes pořadatelé zlevnili lístky v kategorii B z 1295 na 395 švédských korun na duel s Českem. Fanoušci, kteří mají už zakoupené dražší vstupenky, se přesunou na lepší místa. Od pondělka navíc zlevní kategorie D z 395 na 195 švédských korun (550 korun).

"Kdybychom zachovali původní cenu vstupenek, měli bychom větší zisk. Během šampionátu se vždy zájem po prvních pár zápasech zvyšuje, ale chceme dát fanouškům možnost, aby si užili náš tým a hráče," řekl šéf organizační komise mistrovství světa Christer Englund.

Ve Finsku se Hartwall Aréna na duel Suomi s Běloruskem zaplnila. "Přitom mají v Helsinkách vstupenky ve jen ve dvou kategoriích za 195 a 160 eur a my jsme měli nejdražší okolo 150 eur a nejlevnější za 40 eur," doplnil Englund.

Pořadatelé ve Stockholmu nejdříve prodávali vstupenky v balíčku po čtyřech i se čtvrtfinále a teprve od února začali nabízet i jednotlivé lístky.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Pořadatelé přiznávají, že fanoušci kvůli cenám ale raději zůstanou u televize, než by se vydali do Globenu. Navíc sportovní příznivci prý šetří i před fotbalovým mistrovstvím Evropy. "Přemýšlejí, co udělají s penězi.

Tři dny na Ukrajině mohou přijít na 2500 eur. I tím můžeme tady trpět," dodal Englund. Akcemi pro fanoušky chtějí organizátoři zvýšit i návštěvnost na duely ostatních týmů ve Stockholmu. Ceny vstupenek, které se například na české duely pohybují od 495 do 195 švédských korun, měnit nebudou.

Na úvodní duel českého týmu s Dánskem přišlo 1610 diváků, duel Německa s Itálií navštívilo jen 1033 příznivců. "Je špatné hrát na mistrovství světa bez diváků. Je to ostuda," komentoval atmosféru na úvodním utkání kouč českých hokejistů Alois Hadamczik.

Pro národní tým je komorní atmosféra specifická především po předchozích turnajích MS ve Švýcarsku, Německu a na Slovensku, kde čeští fanoušci plnili stadiony. Vzdálené a také finančně nákladné Švédsko je ale pro ně daleko hůře dostupné. Zájem o ostatní zápasy navíc nemají domácí fanoušci, zatímco třeba na MS 2008 v hokejové baště Kanadě v Québeku a Halifaxu tomu bylo naopak.

Autoři: ,