Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Oslabení - parádní hokejová disciplína svěřenců trenéra Růžičky

Sport

  23:45
PRAHA - Na zlatém hokejovém mistrovství světa v Německu zaznamenali Češi čtyři nesmírně důležité branky v oslabení. Vzpomínáte? Někteří mluvili o náhodě, jiní o strategii... Disciplíně s neúplným počtem mužů na ledě sveřenci trenéra Vladimíra Růžičky na šampionátu dominovali. Třikrát se trefil Tomáš Rolinek a jednou Lukáš Kašpar.

Vladimír Růžička foto: ČTK

Tehdejší kouč národního výběru ovšem sklízí podobné úspěchy i s klubem, který připravuje na domácí soutěž. Jeho Slavia vstřelila během oslabení ve třech sezónách úctyhodných 35 gólů. Žádný jiný celek v extralize tak vysokého čísla nedosáhl.

Fakta z extraligy

Góly v oslabení za poslední tři roky:
1.
Slavia: 35 (celkem) - 25 (základní část) - 10 (play off/out)
2. Litvínov: 31 - 28 - 3
3. Plzeň: 29 - 23 - 6
4. Liberec: 24 - 22 - 2
-----
Nejméně branek v oslabení:
Kladno: 9 - 9 - 0
Vítkovice: 10 - 9 - 1

Je to jen dílo štěstí? "Určitě ne," myslí si bývalý hokejista a televizní spolukomentátor Martin Hosták. "Je to v celém systému hry. Základním předpokladem je ale dobrá fyzická kondice a chuť jít do brejku."

Prvotním cílem při vyloučení vlastního hráče je neinkasovat, což stratég Růžička ví: "Přesto nabadáme hráče, aby si zkusili zaútočit, pokud mohou," vysvětlil lodivod sešívaných. "V nestandardním počtu hráčů na ledě se rozhodují zápasy, proto tyto fáze utkání hodně rozebíráme na videu. Ale podrobnosti neprozradím," tajil před ligovými rivaly své metody s úsměvem na rtech Růžička.

"U nás se často oslabení hraje laxně. Když se ale objeví někdo, kdo do toho jde naplno, najednou má soupeř problém," všiml si uznávaný komentátor Robert Záruba. "Trénuje se hlavně defenzivní část, góly jsou jen něco navíc. Ale sebevědomí rivala překvapivou branku určitě nahlodáte," tuší redaktor České televize.

Druhý Litvínov (31) vstřelil o čtyři góly méně než Slavia (35). Třetí Plzeň dosáhla 29 branek. "Je to systémová věc. Před lety byly v oslabení velmi úspěšné Pardubice, ale polovinu přesných tref dal rychlík Sýkory. Zato letošních sedm branek v základní části ve Slavii mělo pokaždé jiného autora," upozornil Záruba.

"Oslabení a přesilovky zkrátka rozhodují zápasy," uzavřel Růžička. Svá slova může jeho družina podtrhnout už v sobotu, kdy se utká ve čtvrtfinále s Libercem.