Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Osmašedesátka zase táhne. Na bod ale čeká

Sport

  18:00
BRATISLAVA (Od zpravodaje LN na Slovensku) - Od roku 2004 hraje už svůj pátý světový šampionát. Ale teprve poprvé má Jaromír Jágr po dvou zápasech nulu na kontě. Tohle není důvod k panice, česká hokejová star se jen v Bratislavě rozjíždí o něco pomaleji než dříve. "Nic za tím nehledejte. Všechno si musí teprve sednout," tvrdí Slavomír Lener, generální manažer národního týmu.

Jaromír Jágr na tréninku v Bratislavě. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Jágr má být podle očekávání znovu jedním z lídrů české ofenzivy, ale po utkáních s Lotyši a Dánskem zatím nemá jediný gól či asistenci. Například na loňském mistrovství v Německu měl touto dobou už dvě branky a dohromady pět bodů. Sám si s tím příliš hlavu neláme. "Nepřišel jsem sem sbírat individuální trofeje," povídá s úsměvem. "Začnu tady bodovat, až bude potřeba. Zatím není."

Třeba začne být už v bitvě proti Finsku o první místo v základní skupině D, kde půjde o hodně - vítěz se totiž výrazně přiblíží postupu do čtvrtfinále. "Každý náš dosavadní zápas měl svoji hodnotu. Ale tenhle nás může posunout výrazně dopředu," ví trenér Alois Hadamczik. Čechům pomalu končí čas na sehrávání se, teď už nemohou vypustit v jediném boji. I díky senzačním výsledkům ze skupiny A, kterou vyhrál černý kůň z Německa.

Právě to bude spolu s Rusy a domácími Slováky soupeřem Jágrovy party v osmifinálové fázi. "Každý získaný bod teď bude pro nás hodně důležitý," ví dobře útočník. Ve svých 39 letech je stále k nezastavení, na Českých hokejových hrách v Brně prokázal před necelými dvěma týdny ohromnou formu. Zase se od něj očekává plno věcí.

Loni na něj čekali i policisté

Na Jágra je znovu upřena velká pozornost a je to znát i na ledě, kde je soupeři střeženým objektem. Fanoušci ho nespustí z očí. Novináři čekají, kdy promluví. "Soustředilo se na něj moc tlaku, ale je to pořád skvělý hokejista," pronesl o něm spoluhráč Patrik Eliáš. "Víme, že nám může kdykoliv pomoct. Vážíme si, že je tady."

Stačilo, aby včera číslo 68 nevyšlo z hotelu s celým týmem najednou na společnou večeři do nedaleké restaurace Steak House - a už to zase způsobovalo pořádný rozruch. "Kde je Jágr?" "Nevíte, kde je?" V hale si ho zase fanoušci nejrůznějších zemí fotografují přes skleněnou stěnu, jakmile se v teplákové soupravě jde na chvilku sklouznout na tréninkový led. Už z jakéhosi zvyku.

GRAFIKA (po kliknutí se zvětší)
Jaromír Jágr grafika.

Třeba loni v Německu si v kraťasech a čepici jen kroužil po ledě bez hokejky a puku. A místní policisté ho na střídačce trpělivě vyhlíželi s prosbami o autogram. V Bratislavě Jágr zatím moc nemluví, pokud výjimečně svolí, tak jen pro zahraniční média. "Schovejte si to na důležitější chvíle," usmíval se na žádost Čechů o rozhovor. Do turnaje vstoupil s Červenkou a Průchou, s Tomášem Plekancem na centru jeho útok ožil ještě více. Pomáhá mu, že tlak na sebe přebírá i Eliášova lajna.

"Jeho přístup v šatně je ještě lepší, než byl třeba před takovými deseti lety," tvrdí zkušený Eliáš. Jágr už několikrát opakoval: "Budu mít radost jen z kolektivního úspěchu." Když se hráči před zápasy scházejí k týmové poradě, slavný rodák z Kladna se prý usazuje hned v první řadě. "Zatím dává neustále pozor," je rád videokouč Jan Procházka. "Spíše naslouchá, ale do konzultací se zapojuje jen výjimečně."

Je jenom otázkou času, kdy český hokejový klenot opět spustí na Slovensku naplno své zbraně. Jágr přece dál patří k nejlepším. A je připraven to znovu dokázat.