130 let
Jan Marek (na archivním snímku z 8. května 2010)

Jan Marek (na archivním snímku z 8. května 2010) | foto: ČTK

Osud si s Markem pohrál. Měl strach z létání

Sport
  •   7:55
PRAHA - Míval z létání strach. A včera se jeho obava krutě naplnila. Hokejový útočník Jan Marek se svými spoluhráči z Jaroslavle zahynul při leteckém neštěstí.

Hvězda ruské KHL v posledních dvou letech zvažovala, že se raději vrátí do české extraligy. „Co mi nejvíc vadí na Rusku? To, že se přesouváme letecky. Létat se totiž hodně bojím. Když jsme nedávno přistávali v Magnitogorsku a foukl nám boční vítr, tak jsem měl pěkně zpocené ruce,“ přiznal český útočník před dvěma lety v rozhovoru pro Lidové noviny.

Marek nebyl velký postavou, ale svými výkony ano. Rodák z Jindřichova Hradce prošel v české extralize Třincem a Spartou. S pražským klubem v roce 2006 vyhrál titul a stal se i králem kanadského bodování. Talentovaný forvard poté zakotvil v Rusku, kde se brzy stal jedním z nejlepších hráčů soutěže.

ANIMACE: pravděpodobný průběh tragédie

VŠE O RUSKÉ TRAGÉDII

Jenže lukrativní příjmy byly vykoupeny strachem z létání. A ten se u Marka s přibývajícími nalétanými kilometry po Rusku dokonce prohluboval.

„Připadá mi, že to je čím dál tím horší. Radši bych jel na zápas do Moskvy tři dny autobusem. Žádné prášky ale nechci brát, možná budu muset vyzkoušet stakan vodky,“ přemítal v rozhovoru.

Na jaře začal Marek opět vážně zvažovat, že se vrátí do Sparty. Kromě strachu z létání bylo dalším důvodem těhotenství manželky Lucie. Nakonec však vábení KHL neodolal a rozhodl se, že ještě rok v Rusku zůstane. A podepsal smlouvu v Jaroslavli…

Prohlédněte si fotogalerii z leteckého neštěstí

Část letadla spadla do řeky Volhy.

Na začátku července se mu narodil syn Honzík. „Jsem hrozně šťastný, prožívám jedny z nejkrásnějších chvil v životě. S manželkou se skoro vznášíme,“ radoval se hrdý otec.

Pak nastaly první problémy s Jaroslavlí. Jeho nový klub po něm požadoval, aby nastoupil do přípravy už 1. srpna, tedy skoro o dva týdny dříve, než se s vedením domluvil. To se Markovi nelíbilo. Zřejmě to ale nebyla jediná potíž.

„Honza se mnou mluvil před 14 dny a říkal mi, že se mu narodilo dítě. Že tam nechce být a že půjde domů, že půjde do Sparty, co na to říkám. Já mu povídám: Honzo, už jsi dlouho venku. To záleží jenom na tobě, jak se rozhodneš. No a nakonec tam kluk zůstal,“ řekl šokovaný kouč reprezentace Alois Hadamczik Rádiu Impuls.

ČTĚTE TAKÉ

Pro něj osobně je to nesmírně tragická zpráva. Právě on Marka vytáhl do světového hokeje. Z Třince si ho vzal s sebou do Sparty a pak i do národního týmu, se kterým vyhrál titul mistra světa. „Bolí to. Nemám slov, protože na to se nedá nic říct,“ smutnil Hadamczik.

Kromě Marka zahynuli i další dva Češi Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Tahle událost ale zasáhla celý svět. „Je to strašná tragédie pro naši globální hokejovou komunitu, která přímo zasáhla velký počet národů,“ řekl šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel. Smrt hokejistů otřásla i zámořím. Spousta hráčů NHL okamžitě vyjadřovala svoji soustrast.

Autor: Vojtěch Gibiš