130 let
Česko - Norsko (Jakub Kovář)

Česko - Norsko (Jakub Kovář) | foto: ČTK

Rozhovor

Cesta do čtvrtfinále bude dlouhá, říká Janecký

Sport
  •   20:33
Čeští hokejisté na mistrovství světa po rozpačitém výkonu nad Norskem vydolovali dva body po výhře na samostatné nájezdy. "Chybí nám bojovnost a měli bychom víc střílet," nabádá bývalý vynikající hokejista Otakar Janecký.

Otakar Janecký

Otakar Janecký

Bývalý vynikající centr, který v Česku nehrál nikde jinde, než v rodných Pardubicích. S reprezentací získal čtyři bronzové medaile - tři z mistrovství světa 1989,1992 a 1993 a jednu z olympijských her z roku 1992. Velkou část kariéry, přesněji deset sezon, ale odehrál ve Finsku, kde s Jokeritem Helsinky čtyřikrát získal mistrovský titul. S hokejem skončil v roce 2004 v Pardubicích, se kterými je dvojnásobným šampionem Československé hokejové ligy.

Češi získali bod navíc po vítězných nájezdech. Byli lepším týmem?
Byl to především vyrovnaný zápas. Zdálo se, že máme více ze hry, ale Norové podali velice dobrý výkon, což mě ani nepřekvapilo, dalo se to totiž očekávat. Už v minulém utkání potrápili Rusko. I tak si ale myslím, že proti takovému soupeři bychom měli vyhrát.

Úvodní gól dalo Norsko po několika faulech českých hráčů a ve dvojnásobné přesilovce. Zbytečných trestů by se ale asi měl tým trenér Hadamczika v dalším průběhu turnaje vyvarovat, že?
Na druhou stranu to nebyly úmyslné fauly, i když byly zbytečné. To ale vyplynulo ze hry.

Češi se do gólových šancí dostávali příliš obtížně. Proč?
Málo jsme stříleli, ale Norové měli propracovanou obranu a dobře hráli před vlastní brankou. Navíc byli úspěšní i v osobních soubojích a hru si moc nekomplikovali, puky často jen vyhazovali z obranné třetiny, z čehož ovšem chodili do rychlých protiútoků. Jsou to silově vybavení hokejisté, prostě pořízci, a to nám dělalo problémy. Nelámali si hlavu nad tím, jestli proti nim stojí hráč třeba z NHL.

Jejich ofenzivní výpady byly hodně nebezpečné.
Dá se říct, že to jsou kluci z vesnice, kteří se nebojí ničeho a do všeho šli naplno.

Český tým nezahrál nijak oslnivě, našel byste přece jenom někoho, kdo by vás zaujal?
Michael Frolík hrál dobře, Aleš Hemský, Petr Čáslava a samozřejmě Jakub Kovář.

VÍCE ZDE:

Co by měl český tým zlepšit v další fázi šampionátu?
Ještě nejsou tak sehrané lajny. Například ale třeba útok Novotného s Petružálkem a Kašparem měl utkání dohrát, vytvářel si totiž šance. Měly by se ale změnit další útoky, protože pak hráli spolu Plekanec - Frolík a Michálek a hned to přineslo ovoce. Jinak nám chybí bojovnost, měli bychom víc střílet a zlepšit další základní věci, které jsme v minulých zápasech neplnili.

Je to pro vás zklamání, jak se Česko na MS dosud prezentovalo?
Hlavní je dostat se do play off, a pak je na řadě nejdůležitější zápas - čtvrtfinále. Jak se hrají zápasy předtím, je úplně jedno. Žádné utkání už na mistrovství není jednoduché, všechny týmy jsou silové a dobře bruslí. Proto je cesta do čtvrtfinále ještě dlouhá, i tak věřím, že se do něj dostaneme a postoupíme. 

Co říkáte na návštěvnost zápasů ve Stockholmu?
To je zklamání. Pro hráče je samozřejmě lepší, když je na utkání alespoň sedm tisíc diváků. Ve Finsku je to ale lepší.

Anketa

Oznámkujte české hokejisty proti Norsku

1 27
2 15
3 105
4 212
5 59
Autor: Tomáš Vrábel