130 let

Bob Probert v akci. | foto: Reprofoto

Speciál

Otřesy mozku děsí NHL. 'Boxerská demence' straší už i hokejisty

Sport
  •   8:30
PRAHA - Ta zpráva mnohé vyděsila. V mozku jednoho z nejslavnějších bitkařů NHL Boba Proberta lékaři objevili známky chronické traumatické encefalopatie - závažného poškození mozku. Tohle degenerativní onemocnění postihuje lidi, kteří prodělali několik otřesů mozku či dostávali opakovaně rány do hlavy - proto se mu přezdívá "boxerská demence".

Nepřehlédněte

Probert zemřel už loni na infarkt - v pouhých 45 letech. Svůj mozek věnoval Bostonské univerzitě. "Chtěl, aby by byl sport bezpečnější. To byla jeho motivace," vysvětlila minulý týden vdova Dani. Otřesy mozku jsou totiž v nejrychlejší a nejtvrdší hokejové lize světa téměř na denním pořádku.

Čtyři "slavné" případy důsledků tvrdé hry

Sidney Crosby: Autora vítězné trefy ve finále poslední olympiády miluje celá Kanada. Svého miláčku už ale skoro dva měsíce neviděli. Kapitán Pittsburghu měl být po dvou tvrdých direktech do hlavy mimo hru pouze týden. Crosby kvůli otřesu mozku už vynechal v NHL 25 zápasů, datum jeho návratu do sestavy je dál neznámé.

Bob Probert: Legendární bitkař během kariéry nasbíral 3300 trestných minut, což ho řadí na čtvrté místo v historii NHL. Loni zemřel na infarkt v pouhých 45 letech. Vyšetření odhalila, že trpěl chronickou traumatickou encefalopatií - což je závažné poškození mozku vyvolané opakovanými údery do hlavy.

Pat LaFontaine: Excelentní útočník má na kontě 1013 bodů v NHL. Mohl jich mít ještě více, ale i on musel předčasně skončit. Na podzim 1996 jej srazil Francois Leroux a lékaři LaFontainovi doporučili, aby po těžkém otřesu mozku skončil. Po roce se se vrátil, ale po střetu se spoluhráčem a dalším otřesu skončil ve 33 letech.

Eric Lindros: Měl se stát kanadskou ikonou po Waynu Gretzkém a Mario Lemieuxovi. Jenže Eric Lindros nikdo svůj ofenzivní talent naplno nerozvinul. Během kariéry totiž prodělal osm otřesů mozku. Brusle Lindros pověsil na hřebík v pouhých 34 letech. Na následky častých otřesů mozku musel ukončit kariéru i jeho mladší bratr Brett.

Naposledy vyvolal velký rozruch obránce Bostonu Zdeno Chára, který při zákroku u mantinelu přivodil těžký otřes mozku a zlomeninu obratle montrealskému Maxovi Paciorettymu. Vedení soutěže slovenského beka nijak nepotrestalo, na což reagovala montrealská policie zahájením vyšetřování. Ozval se i jeden ze sponzorů NHL - letecká společnost Air Canada. Ta zvažuje další setrvání u hokeje, ve hře podle ní totiž přibývají vážná zranění.

Vedení soutěže však už před rokem zakázalo neočekávané údery například ze strany či zezadu a směřované přímo na hlavu. Jak to vypadá, otřesů mozku ale neubývá. Už několik hvězdných hráčů muselo kvůli nim během této sezony oželet několik zápasů. Od začátku ledna marodí s otřesem mozku Sidney Crosby. Původní diagnóza zněla týden klidu, kapitán Pittsburghu ale svému týmu stále chybí a datum jeho návratu je neznámé.

V historii už přitom mnoho slavných jmen muselo kvůli otřesu mozku předčasně skončit. Třeba Pat LaFontaine - možná nejlepší americký hokejista všech dob, či obrovitý Eric Lindros, který je s osmi otřesy smutným rekordmanem NHL. "Začínáme si teprve teď pomalu uvědomovat následky traumat mozku ve sportu," citoval server TSN.ca ředitele Sports Legacy Institute Chrise Nowinského. Právě tahle instituce se snaží sportovce informovat o riziku, které při zápasech podstupují.

"Dosavadní výzkumy ukazují, jak obrovskou chybou bylo povolit v některých sportech údery na hlavu," líčil Nowinski. Pokud by chtěla NHL své hráče důsledně chránit, musela by zakázat hru do těla a také bitky. Jenže tady vzniká problém - diváci "hity" a pěstní výměny názorů milují. "Zjištění ohledně mozku Boba Proberta jsou zajímavá. Ale nebudou se měnit pravidla na základě údajů o jednom hráči," pravil zástupce komisaře NHL Bill Daly.

ZÁKROK NA SIDNEY CROSBYHO

Šéf hráčské asociace Don Fehr zveřejnění Probertových výsledků přivítal. "Je to cenný kus výzkumu, který musíme brát vážně. Čekáme na celou zprávu." Ta bude totiž nejprve zveřejněna ve specializovaných lékařských časopisech. Jedno je však jisté. Hrozba otřesů mozku a jeho následného poškození visí nad mnohými sportovci jako Damoklův meč nadále.

"Já radši chodím pravidelně k neurologovi," prohlásil další bývalý "tvrďák" Matthew Barnaby. "A pokud to pomůže, rád svůj mozek také věnuji lékařům," slíbil. "Hokej je rychlá a důrazná hra, nárazům ani otřesům mozku se prostě nevyhnete," řekl LN Martin Podlešák, který už sám prodělal tři těžké otřesy...

Autor: Vojtěch Gibiš