Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

NHL: Ottawa postoupila po deseti letech do finále konference

Sport

  7:17
NEW YORK - Hokejisté Ottawy zvítězili v šestém utkání druhého kola play off NHL na ledě New Yorku Rangers 4:2 a stejným výsledkem uzavřeli celou sérii. Senators si výhrou zajistili po deseti letech místo ve finále Východní konference, ve kterém se střetnou s Washingtonem nebo obhájcem Stanleyova poháru Pittsburghem.

Souboj o puk mezi Danem Girardim z New York Rangers a Markem Stonem z vítězného týmu Ottawa Senators. foto: AP

„Mám radost. Museli jsme urazit velký kus cesty, abychom se sem dostali,“ uvedl kapitán Ottawy Erik Karlsson, jenž v utkání nasbíral do tabulky pravdy čtyři kladné body. Švédský bek dal také důležitý gól na 3:1, který byl nakonec vítězný. „Museli jsme každý zápas hodně bojovat. Ve třetím a čtvrtém utkání, která jsme ztratili, jsme nehráli, jak bychom chtěli, ale v dalších jsme se zase zlepšili. Zaslouží si respekt, hodně nám to ztížili,“ dodal.

Oba týmy si držely v sérii domácí neporazitelnost až do šestého duelu, v němž Ottawa položila základ úspěchu v první třetině. Mike Hoffmann otevřel skóre tečí a Mark Stone zvýšil v přečíslení vedení kanadského klubu na 2:0. Senators hráli velmi obětavě a v této části zblokovali devět střel. „Každého strhne, když vidí, jak jeho spoluhráč bojuje, a také trochu přidá. Zvedá to úroveň vaší hry,“ řekl brankář Ottawy Craig Anderson.

Hokej v Kanadě netáhne? Ottawa nemá vyprodáno dokonce ani na play-off

Rangers v dalším průběhu snížili dvakrát ze samostnatného úniku na rozdíl jedné branky. Za obranu soupeře se v prvním případě dostal Mika Zibanejad a Craiga Andersona, který kryl v utkání 37 pokusů, překonal střelou nad lapačku. Po trefě Erika Karlssona, který hostům vrátil dvoubrankový náskok, se prosadil v první minutě závěrečné části Chris Kreider, když našel místo nad vyrážkou Andersona.

Z dalšího tlaku už Rangers nic nevytěžili a při hře bez brankáře zpečetil postup Ottawy Jean-Gabriel Pageau, s šesti góly nejlepší střelec série. „Očekávali jsme, že to bude nejtěžší třetina v play off a naše předpověď se naplnila. Zatlačili nás, ale ustáli jsme to,“ těšilo útočníka Ottawy Kylea Turrise.

Rangers v předchozích dvou domácích utkáních porazili Ottawu 4:1. V ostatních zápasech série prohráli pokaždé o gól včetně dvou prodloužení, která si kanadský klub vynutil až v power play. „I dnes chybělo málo. Ve všech zápasech jsme byli ve hře. Stačilo proměnit jednu z šancí anebo vytáhnout nějaký skvělý obranný zákrok. Ale zaslouží si uznání. Hráli dobře a zasloužili si to,“ prohlásil kouč Rangers Alain Vigneault.

Mezi čtyři nejlepší týmy se dostal už před dvěma dny Nashville. O zbývajících dvou semifinalistech play off NHL rozhodnou v sériích Washington - Pittsburgh a Anaheim - Edmonton sedmé duely.

Autor: