Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin a spol. získali vymodleného beka a nyní dostávají gólové příděly

Sport

  18:48
PRAHA - Washington Capitals. Klub hvězdného Alexandera Ovečkina, který patří podle odborníků mezi nejžhavější kandidáty na zisk Stanley Cupu, se momentálně potácí v nejhlubší krizi za poslední dvě sezony. Vše přitom začalo nenápadně, výměnou českého útočníka Tomáše Fleischmanna do Colorada za kanadského beka Scotta Hannana.

Fleischman_Hannan. foto: Reprofoto

Píše se datum 30. listopadu letošního roku. V NHL dojde k překvapivé a velmi propírané výměně. V té době vládce celé ligy se rozhodně vyměnit šestadvacetileté české defenzivní křídlo Tomáše Fleischmanna. Druhý směrem putuje z Colorada do americké metropole urostlý kanadský bek Scott Hannan. "Defenzivního beka jako je Hannan jsme hledali tři až čtyři roky," zářil po výměně generální manažer Capitals George McPhee.

DÁLE ČTĚTE

"Jsem nyní naprosto spokojení. Naše obrana se mi moc líbí, je to perfektní posílení našeho klubu. S ním budeme ještě lepší," dodal. Po dvou týdnech by si za tyto slova možná nyní nafackoval. Capitals po trejdu ještě porazili St. Louis 4:1, to ovšem Hannan ještě v sestavě chyběl. Následně ale hvězdný soubor najel na negativní sérii – šest zápasů=šest porážek při skóre 8:23.

Obávaný ofenzivní stroj dokonce ve dvou duelech nedal ani gól, naposledy v noci z neděle na pondělí dostal napráskáno 0:7 v Madison Square Garden od New York Rangers. Pro Capitals to byla nejtěžší porážka od první sezoně po výluce (ročník 2005/2006). V této sezoně třikrát prohráli prohráli 1:8 (s Atlantou, Philadelphií a Pittsburghem).Od té chvíle ale to byli spíše Ovečkin a spol., kteří soupeřům nadělovali gólové příděli.

Ovečkin a Boudreau.

Nyní se stroj zadrhnul. Paradoxně v okamžiku, kdy útočně laděný soubor posílil o jednoho z nejlepších defenzivních beků ligy. Hannanovi tak úvod nového angažmá pořádně zhořknul. V šesti duelech žádný kanadský bok, pouhé dvě střely na branku, ale především -7 v hodnocení účasti na ledě. "Problém je v útoku, ne obraně," hájil nejen Hannana po posledním debaklu kouč Bruce Boudreau.

Ostatně v klidu zůstává také vedení klubu. "Má mnoho zkušeností z play off, z našich beků má nyní nejvíce startů (73) v bojích o Stanley Cup," řekl již před týdnem McPhee. Hannan tak určitě dostane na rozkoukání ještě spoustu času, jeho chvíle mají teprve přijít. A ve Washingtonu po loňském krachu s Montrealem v 1. kole play off určitě pro úspěch obětují i nějakou tu menší krizi v průběhu sezony. I když, v současné formě by se do bojů slavnou trofej ani nemuseli dostat....