Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin může završit skvělou sezónu

Sport

  15:56
WASHINGTON - Velký večer čeká podle všeho na ruského hokejového útočníka Alexandra Ovečkina z Washingtonu při předávání cen zámořské NHL za nedávno skončenou sezonu. Teprve dvaadvacetiletý hráč je již držitelem ceny Arta Rosse pro krále produktivity v základní části a ceny Maurice Richarda určené nejlepšímu střelci.

Alexandr Ovečkin z Washingtonu (vlevo) a Jason Smith z Philadelphie (uprostřed) bojují před brankářem Flyers Martinem Bironem. foto: ČTK

 Teď je v užší nominaci na další dvě velmi prestižní ocenění: Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče podle názoru novinářů a cenu Lestera B. Pearsona pro nejužitečnějšího hráče svého týmu, který vzejde z hlasování samotných hráčů. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v pátek od 2:00 SELČ.

Mezi nominovanými hráči i tentokrát stejně jako minulý rok chybí zástupce českého hokeje, v Torontu se však na speciální pozvání organizátorů objeví gólman Dominik Hašek. Nejblíže k finálové trojici kandidátů měl obránce Jaroslav Modrý z Philadelphie, ale do užšího výběru na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji nakonec neprošel. Místo něho vybrala NHL trojici Jason Blake (Toronto), Chris Chelios (Detroit) a Fernando Pisani (Edmonton).

Lídr kanadského bodování a nejlepší střelec základní části Ovečkin je jednoznačným favoritem na zisk Hartovy trofeje, přestože jeho Washington vypadl z play off již v prvním kole. Moskevský rodák však v dlouhodobé části stihl ve své třetí sezoně v prestižní soutěži nastřílet 65 gólů a navrch přidal 47 asistencí, což mu v 82 odehraných utkáních dalo v součtu dohromady 112 kanadských bodů.

Jeho vítězství dokonce naznačil malý incident, který se stal v průběhu pátečního odpoledne, kdy oficiální internetový obchod NHL.shop chvilku nabízel svým zákazníkům modré tričko se jmenovkou Ovečkina a nápisem "2007-08 Hart Trophy winner". Přestože se mluvčí soutěže Frank Brown snažil situaci zachránit slovy o tom, že k okamžitému prodeji jsou připraveny všechny varianty, v zámoří mu tuto verzi příliš nevěří.

Vedle Ovečkina se o trofej uchází ještě ruský finalista NHL Jevgenij Malkin z Pittsburghu, který v sezoně skvěle zaskočil za dlouhodoběji zraněného kapitána Sidneyho Crosbyho a v kanadském bodování skončil o šest bodů druhý. Třetím je pak lídr Calgary Jarome Iginla, jenž na vedoucího Ovečkina ztratil z konečné třetí příčky dalších osm bodů. Kompletní trojice si vysloužila také užší nominaci na cenu Lestera B. Pearsona pro nejužitečnějšího hráče NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA.

Čtvrtý hráč kanadského bodování základní části i play off, útočník Pavel Dacjuk z Ruska, doplňuje kvarteto se dvěma nominacemi. Vítěz Stanleyova poháru s Detroitem kandiduje na trofej Franka J. Selkeho pro nejlepšího defenzivního forvarda a na Lady Byng Memorial Trophy určenou hokejovému gentlemanovi.

Zkrátka nevyšel ani jeho švédský spoluhráč a držitel Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů Henrik Zetterberg, který bude spolu s Johnem Maddenem z New Jersey Dacjukovým konkurentem v souboji o nejlépe bránícího útočníka. Mezi tři aspiranty na největšího hokejového gentlemana pak vedle Dacjuka pronikli i Jason Pominville z Buffala a Martin St. Louis z Tampy Bay.

Na prestižní ocenění pro nejlepšího brankáře v podobě Vezinovy trofeje si mohou dělat naděje jako již tradičně Martin Brodeur z New Jersey, který cenu už třikrát v minulosti získal (2003, 2004, 2007), švédská opora newyorských Rangers Henrik Lundqvist a také Rus Jevgenij Nabokov ze San Jose.

Podobně velkým favoritem, jakým je Ovečkin na zisk Hartovy trofeje, je i švédský zadák Nicklas Lidström z Detroitu, považovaný v současnosti za pravděpodobně nejlepšího zadáka světového hokeje. Lidströmovi, jenž dovedl jako první evropský kapitán svůj tým k zisku Stanley Cupu a byl zvolen nejlepším obráncem již pětkrát (2001-03, 2006 a 2007), budou konkurovat Slovák Zdeno Chára, kapitán Bostonu a nejvyšší hráč NHL, spolu s ním pak Dion Phaneuf z Calgary.

Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra zřejmě zamíří za Mikem Babcockem, který dovedl vítěze základní části Detroit až k zisku Stanleyova poháru. Nominováni jsou také Bruce Boudreau z Washingtonu a Guy Carbonneau z Montrealu.

Nejlepší nováček vzejde z tria, které tvoří Nicklas Bäckström z Washingtonu a zástupci Chicaga Patrick Kane s Jonathan Toews.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!