Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin v Praze za sedm tisíc. Předehra Světového poháru s Ruskem levná nebude

Sport

  9:30
PRAHA - Nepůjde o žádnou levnou záležitost, vedení hokejového svazu přesto věří, že O2 arenu vyprodá. Vstupenky na zářijový přípravný duel s Ruskem před Světovým pohárem se pohybují v rozmezí 1290 a 6980 korun. Ale lákadlo vidět největší hokejové hvězdy je velké.

Fanoušky budou vstupenky na Rusko stát od 1290 a 6980 korun. foto: ČTK/AP

Jágr: Na Světovém poháru hrát nebudu, i kdybych dal v sezoně osmdesát gólů

„Světový pohár je naprosto výjimečná záležitost a odborníci i laici očekávají, že to bude nejlepší turnaj hokejové historie,“ upozornil Martin Urban, generální sekretář svazu.

„Pro turnaj je nové to, že byl komplet přesunut do Toronta. Ale my jsme si soupeře pro přípravné utkání mohli vybrat. A největší náboj pro nás má zápas s Ruskem.“

Hokejové utkání seriálu Euro Hockey Tour: ČR - Rusko, 13. února v Ostravě....
Hokejové utkání seriálu Euro Hockey Tour: ČR - Rusko, 13. února v Ostravě....

Utkání se sbornou, která do Prahy přiveze největší hvězdy včetně Alexandra Ovečkina, Jevgenije Malkina, Pavla Dacjuka, Vladimira Tarasenka nebo Artěmije Panarina, se bude hrát v pražské O2 areně 10. září. Vstupenky jdou do prodeje 5. května.

„S Ruskem máme velkou rivalitu. Myslím, že je to jedinečná příležitost vidět všechny velké hvězdy pohromadě a já věřím, že bude vyprodáno,“ prohlásil Martin Ručinský, generální manažer české reprezentace pro World Cup.

Fanoušci si mohou vybrat z celkem devíti cenových kategorií. Ta nejlevnější vyjde na 1290 korun, nejdražší na 6980.

Generálkou bude zápas s mladíky

Kromě nejlacinějších lístků jsou ještě dvě kategorie pod hranicí dvou tisíc (za 1790 a 1990 korun). Předprodej začne v 16:30 v síti společnosti Ticketportal a na pokladnách O2 areny.

Na dresy se vrací znak

Hokejový svaz představil v úterý v Praze dresy, v nichž bude národní tým hrát zápasy Světového poháru. Oproti původnímu návrhu na jednoduchý znak se lvem se na ně vrací velký státní znak se symboly Čech, Moravy i Slezska.

„Po diskuzi o státních symbolech jsme se rozhodli na dresy vrátit velký státní znak,“ uvedl marketingový manažer svazu Jan Černý.

Na dresech a stulpnách, které spojují tradiční vzhled s moderními prvky, se poměrně výrazně objevuje i modrá barva.

Světový pohár se bude hrát v Torontu od 17. září do 1. října. Česko má ve skupině Kanadu, Tým Evropy a USA.

V rámci přípravného kempu si zahraje se stejnou soupiskou jako na samotném turnaji 8. září proti Rusku v Moskvě, o dva dny později v Praze a 14. září v Pittsburghu s výběrem Severní Ameriky do 24 let.

Příjem z prodeje vstupenek je pro hokejový svaz jedním zdrojem, tím dalším je příspěvek NHL. Rozpočet na českou účast ve Světovém poháru se pohybuje mezi 25 a 30 miliony korun.

„NHL hradí většinu nákladů, ale ty se týkají především samotného turnaje. Příjem ze vstupného je tak pro nás jediným zdrojem příjmů, z něhož musíme ufinancovat celou přípravu,“ řekl Urban.

Ručinský: Chceme hrát jako před 12 lety

V rámci akce musí svaz dodržet podmínky dané dohodou s NHL a její hráčskou asociací, které zahrnují stravné pro hokejisty, lety byznys třídou a ubytování v jednolůžkovém pokoji.

Poslední možnost vidět v Česku reprezentaci se všemi největšími hvězdami (tedy na rozdíl od mistrovství světa včetně těch, kteří na jaře hrají play-off NHL) měli diváci právě při Světovém poháru, v září 2004.

Jágr pojede na Světový pohár, myslí si v zámoří. Pavelec prý bude mít smůlu

Tehdy Česko porazilo Němce 7:2 a nakonec v Torontu hrálo památné semifinále s Kanadou, jež rozhodl až v prodloužení Vincent Lecavalier.

„Tehdy byla vynikající atmosféra a já věřím, že letos to bude v Praze podobné,“ uvedl Ručinský, jenž před 12 lety patřil do národního mužstva jako hráč.

„Mám na to výborné vzpomínky a věřím, že úspěch můžeme udělat i letos. Přestože už nejspíš nepatříme do první čtyřky na světě.“

Autor: