Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ovečkin v sestavě potvrzen. Zvládnou ale Rusové tolik hvězd v národním týmu?

Sport

  15:57
Moskva / Praha - Sestava ruské sborné na mistrovství světa v hokeji budí už nyní velké obavy. Do kádru byla nominována řada hvězdných hráčů, nicméně opravdu největší drahokam získal kouč Ilja Vorobjov až v pátek. To účast potvrdil Alexandr Ovečkin z Washingtonu.

Alexandr Ovečkin s kapitánským céčkem. foto: ČTK/AP

Kromě Ovečkina se do sestavy podívají i další hráči Capitals, konkrétně obránce Dmitrij Orlov a útočník Jevgenij Kuzněcov. Ti tak doplní například nejproduktivnějšího hráče základní části NHL Nikitu Kučerova, kanonýra Pittsburghu Jevgenije Malkina nebo impulzivního střelce Ilju Kovalčuka.

Právě Kovalčuk byl kapitánem ruského výběru ve čtvrtečním duelu s Lotyšskem, který ale sborná nezvládla a v prodloužení padla 1:2. Nadějně hrající domácí byli hlavně ve třetí části lepší, a Rusové byli rádi, že sudí nakonec po konzultaci s videem neuznali v závěrečné periodě branku pobaltského celku. Nakonec sice s domácími padli, ale až po prodloužení.

Zklamaný Alexander Ovečkin po porážce od Kanady.
Alex Ovečkin slaví jednu z branek v síti Finska.

Mnoho hvězd ale zároveň přináší otázku, jak se hráči navzájem budou snášet. Každý z nich je ve svém klubu tahounem, který nastupuje v první, maximálně druhé lajně. Jenže nyní bude muset řada z nich spolknout své ego a spokojit se s působením ve třetí, čtvrté formaci, občas i s pobytem na tribuně.

To bude hlavní úkol pro kouče Vorobjova, aby všechny své hvězdy motivoval, ale zároveň aby se mu tým úplně nerozklížil. Jinou ambici, než titul mistrů světa, při této sestavě totiž ruský výběr určitě mít nemůže.

Rusové budou soupeři českého týmu v základní skupině, v Bratislavě se s výběrem Miloše Říhy utkají 13. května.

Autor: