Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Palát a Polák asistovali v NHL u výher Tampy Bay a Toronta

Sport

  7:39aktualizováno  8:52
NEW YORK/PRAHA - Český útočník Ondřej Palát se v nedělním utkání NHL podílel přihrávkou na výhře hokejistů Tampy Bay v Detroitu 4:3 po samostatných nájezdech. Stejné bilance dosáhl i obránce Roman Polák, který asistencí přispěl k vítězství Toronta 5:3 na ledě Ottawy.

Český útočník Ondřej Palát se v nedělním utkání NHL podílel přihrávkou na výhře Tampy Bay v Detroitu 4:3. foto: Reuters

Palát se do statistik zapsal na začátku prostřední třetiny, kdy po jeho pasu z rohu kluziště zvýšil Tyler Johnson na 3:1. Red Wings, kteří vyslali za zápas na branku jen dvacet střel, sice dvougólové manko smazali, ale hostům zařídil šestou výhru v řadě v rozstřelu Ryan Callahan. Autor rozhodující trefy asistoval v základní hrací době i u dvou branek Phila Kessela.

ČTĚTE TAKÉ:

Polák, který je ceněný zejména pro defenzivní práci, ukázal, že mu není cizí ani útočení. Český obránce zavezl kotouč z vlastního do útočného pásma a přihrál Peteru Hollandovi, který vyrovnal na 1:1. Toronto v utkání třikrát dotáhlo jednobrankovou ztrátu a rozdílový gól dalo v oslabení.

Šlo o odložený zápas z 22. října, kdy byl v Ottawě u Národního válečného památníku zastřelen voják Nathan Cirillo při útoku na budovu parlamentu. Hráči obou mužstev dorazili před utkáním na místo tragédie.

Sestřih z utkání Ottawa - Toronto

„Bylo to trochu neobvyklé, když se takhle soupeři sejdou a společně vzdávají hold hrdinům. Ale byla to správná věc a myslím si, že oba kluby to udělají příště znovu, bude-li potřeba. Moc to pro nás znamená. Nechcete brát jako samozřejmost, co všechno tito lidé pro nás udělali, než odešli. Je důležité jim vyjádřit respekt a dík,“ uvedl brankář James Reimer, jenž byl s 38 zásahy hlavním strůjcem výhry Toronta.

Hokejisté Chicaga položili základ k vítězství 5:2 nad San Jose v rozmezí 12. a 15. minuty, kdy vstřelili první tři góly zápasu. Jejich autory byli pokaždé obránci a skórovat třikrát během jedné třetiny se povedlo zadákům Blackhawks poprvé od roku 1992. Tehdy byl mezi úspěšnými střelci i František Kučera. Další český obránce Michal Rozsíval opět nehrál.

„Nevím, zda byl soupeř hladovější, ale rozhodně byl v první třetině odhodlanější vyhrát než my. Náš tým nebyl připraven bojovat, postrádal jsem u něho rychlost a výsledkem bylo, že jsme prohrávali o tři branky,“ řekl trenér San Jose Todd McLellan.

Jeho svěřenci později snížili trefami Joea Pavelského na rozdíl jednoho gólu. Závěr ale opět patřil domácím, kteří dvěma zásahy zpečetili vítězství.

Sestřih z utkání Chicago - San Jose

V neděli nenastoupil ani druhý nejproduktivnější český hráč tohoto ročníku NHL Radim Vrbata, jehož trápí zranění nohy. I bez mladoboleslavského rodáka zvítězili hokejisté Vancouveru 2:1 po samostatných nájezdech na ledě Anaheimu. V penaltovém rozstřelu uspěl jako jediný Nick Bonino.

„Bylo by to opravdu skvěle napsané, pokud by to byl film,“ řekl s úsměvem Bonino, který strávil předchozích pět sezon v Anaheimu a proti svému bývalému klubu nastoupil poprvé. Přiznal, že nevěděl, co vymyslet na gólmana Frederika Andersena, a že nájezd proměnil se štěstím. To naopak chybělo na druhé straně Ryanu Keslerovi, za něhož byl Bonino do Vancouveru vyměněn, neboť v rozstřelu trefil stejně jako jeho spoluhráč Jakob Silfverberg brankovou konstrukci.

Proti předchozímu zaměstnavateli se vytáhl i Benoit Pouliot. Osmadvacetiletý útočník minulou sezonu pomohl newyorským Rangers až k postupu do finále, tentokrát přispěl gólem a asistencí k jejich prohře 1:3 s Edmontonem. Jeho branka byla navíc vítězná a Pouliot byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Výsledky NHL:

Ottawa - Toronto 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)
Branky: 3. Hoffman, 19. Turris, 25. Stone - 17. Holland (Polák), 23. J. Van Riemsdyk, 27. Leivo, 31. Santorelli, 47. Clarkson. Střely na branku: 41:30. Diváci: 19 229. Hvězdy zápasu: 1. Holland, 2. Phaneuf (oba Toronto), 3. Hoffman (Ottawa).

Detroit - Tampa Bay 3:4 sn (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0)
Branky: 7. Franzén, 32. Helm, 49. Nyquist - 13. a 23. Stamkos, 27. T. Johnson (Palát), rozh. nájezd Callahan. Střely na branku: 20:30. Diváci: 20 027. Hvězdy zápasu: 1. Callahan, 2. Stamkos (oba Tampa Bay), 3. Nyquist (Detroit).

NY Rangers - Edmonton 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Branky: 13. Hagelin - 4. Nugent-Hopkins, 29. Pouliot, 59. Purcell. Střely na branku: 21:33. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Pouliot, 2. Nugent-Hopkins (oba Edmonton), 3. Lundqvist (NY Rangers).

Chicago - San Jose 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)
Branky: 12. T. Van Riemsdyk, 15. Seabrook, 15. Hjalmarsson, 56. Bickell, 59. Toews - 16. a 25. Pavelski. Střely na branku: 37:34. Diváci: 21 489. Hvězdy zápasu: 1. T. Van Riemsdyk (Chicago), 2. Pavelski (San Jose), 3. Hjalmarsson (Chicago).

Anaheim - Vancouver 1:2 sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 23. Vatanen - 32. Burrows, rozh. nájezd Bonino. Střely na branku: 29:35. Diváci: 16.749. Hvězdy zápasu: 1. Andersen (Anaheim), 2. Burrows (Vancouver), 3. Kesler (Anaheim).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!