130 let

Ondřej Palát skóruje do sítě Phoenixu. | foto: ČTK/AP

Palát nováčkem roku v NHL? Na Calder Trophy nedosáhl ani Jágr

Sport
  •   10:57
TAMPA/PRAHA - V Soči ho reprezentační kouč Alois Hadamczik pouštěl na led zřídkakdy. V Tampě však dvaadvacetiletý hokejista Ondřej Palát patří k tahounům. Po olympiádě nasbíral v NHL víc bodů než Crosby, Ovečkin i Jágr a kandiduje na Calder Trophy pro nováčka roku.

Poté, co se na podzim zranil Tomáš Hertl, vypadalo to, že mladí Češi budou po téhle trofeji jen dál marně prahnout. Ještě žádný z krajanů - dokonce ani Jágr, Hašek či Eliáš - se v NHL nestal nejlepším nováčkem sezony. Hertl měl k titulu báječně našlápnuto, než mu Brown z Los Angeles vážně pochroumal koleno.

Kandidáti na Calder Trophy

Nathan MacKinnon (Colorado) - 69 zápasů / 53 bodů (23+30), plus/minus: +18. Šikovný forvard, budoucí superstar.

Ondřej Palát (Tampa) - 68/46 (18+28), +28. Hráč do nepohody. Zvládá různé role.

Torey Krug (Boston) - 68/37 (14+23), +14. Maličký bek skvěle podporuje útok.

Tyler Johnson (Tampa) - 68/42 (21+21) +17. Hbitý střelec, je užitečný i v oslabení.

Olli Määttä (Pittsburgh) - 67/28 (9+19), +11. Tvořivý zadák s Malkinem a Crosbym řídí přesilovky Penguins.

Další adepti: Trouba (WPG), Lindholm (ANA), Ničuškin (DAL).

Výrazné české talenty se v zámoří vyskytují čím dál vzácněji. Zdálo se, že platonická touha po Calder Trophy se povleče ještě dlouho. Jenže pak se rozjel Ondřej Palát. Málomluvný chlapík z Frýdku-Místku oprášil naději na historický průlom.

V bodování zelenáčů se prodral na druhé místo a dotahuje prvního MacKinnona z Colorada. V pondělním utkání s Vancouverem přispěl gólem a asistencí k vítězství 4:3 a byl vyhlášen první hvězdou večera. Přitom jeho jméno před rokem znali jen všímavějšíhokejoví fanoušci.

Když ho magazín The Hockey News pasoval do první lajny Tampa Bay Lightning, Palát jen mávl rukou a pravil: "Papírové předpovědi a skutečnost bývají něco úplně jiného."

Opravdu začal ve vedlejší roli. Na přelomu října a listopadu zabředl do jedenáctizápasové série bez bodu. Jenže o pár týdnů později referoval šéf klubu Yzerman reprezentačnímu kouči Hadamczikovi: "Palát nám dělá problémy. Počítali jsme s ním do čtvrté lajny, jenže on hraje tak dobře, že ho musíme dát do první."

Vedle Johnsona a St. Louise se rozzářil. V lednu mu napočítali 16 bodů (5+11) v 15 partiích. Jeho užitek pro mužstvo se však nedá vyčíst pouze ze statistických zápisů. "Je to tichý kluk, který nepotřebuje zvláštní zacházení a dře jako kůň," velebil ho kouč Jon Cooper. "Podle něj by se dalo natočit instruktážní video s názvem Jak správně hrát hokej."

Pětiminutový sestřih z duelu Tampa - Vancouver naznačuje, co Palát umí:

Naráží do soka v rohu, získává puk a připravuje šanci pro Filppulu.

V přesilovce krásnou bekhendovou "žabkou" asistuje u Stamkosovy trefy.

Tři hráči Vancouveru uhánějí do přečíslení tří proti dvěma, jako první útočník Lightning pádí zpět Palát a pomáhá zažehnat nebezpečí.

Po bleskovém výpadu po levém křídle se ocitá v nájezdu dvou na jednoho. Jeho pas na Johnsona si bek Stanton tečuje do vlastní branky.

Chytrým přiklepnutím ve středním pásmu posílá do úniku Browna. Předvádí se dvěma ranami za čtyři vteřiny. Díky dotěrnosti obírá o puk Henrika Sedina a nabízí skvělou pozici parťákovi Callahanovi.

Ten následně v rozhovoru pro NHL.com prohlásil: "Než jsem přišel z Rangers, věděl jsem, že je Palát mladý a šikovný. Ale až teď zblízka poznávám, kolik toho umí. Je trpělivý s pukem. Dovede přitlačit při napadání, čímž nutí soupeře k chybám. Hraje se mi s ním výborně."

Na olympiádě většinou seděl na střídačce nebo na tribuně. Teď se však v NHL dostal do ráže. V březnu nastřádali v lize víc bodů jen Giroux z Philadelphie a Seguin z Dallasu.

V kolonce plus/minus mu svítí číslo +28, jež svědčí o tom, že dobře pracuje v útoku i obraně. Králem nováčků byl zatím vyhlášen jen za měsíc leden. Zatím.

Jen dva Češi, Hejduk (1999) a Havlát (2001), se dosud protlačili mezi tři nominované na Calder Trophy. Jenže žádný ji nezískal. Díky podařenému finiši by Palát mohl dokázat to, co nesvedl ani Jágr.

Autor: