Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Palát přispěl gólem a asistencí k výhře Tampy Bay v Buffalu 6:4

Tyler Johnson a Ondřej Palát slaví branku Tampy. foto: ČTK

New York - Hokejista Ondřej Palát pomohl gólem a asistencí k vítězství Tampy Bay v úterním utkání NHL na ledě Buffala 6:4. Další útočník Martin Frk svým třetím gólem při třetím startu za Los Angeles přispěl k výhře 5:3 nad Philadelphií. Za poražené Flyers si připal dvě asistence Jakub Voráček.
  8:32

Obránce Filip Hronek z Detroitu se postaral trefou do prázdné branky proti San Jose o konečný výsledek 2:0. Mezi střelce se zapsal i útočník Michael Frolík z Calgary, které podlehlo Chicagu 3:5. Gólman Petr Mrázek vychytal výhru Caroliny nad Montrealem 3:1 a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

Palát přesně po sedmi minutách druhého dějství po akci Tylera Johnsona v přesilové hře snížil z pozice mezi kruhy na 1:2. Lightning sice následně nabrali ztrátu 1:4, ale předvedli dokonalý obrat. „Na začátku jsme nebruslili dobře, byli jsme trošku líní,“ řekl Palát, který si polepšil na 12 gólů v sezoně.

„V půlce zápasu jsme začali hrát na puku, dobře jsme forčekovali, vyhrávali jsme souboje. O tom to je. Ale už třetí zápas za sebou jsme neměli dobrý začátek, musíme se na to příště soustředit,“ dodal po čtvrté výhře Tampy Bay za sebou Palát, který v 37. minutě vyslal Johnsona do úniku a Lightning snížili na 3:4.

Obrat dovršili třemi góly ve třetí třetině. „Johnsonův gól byl klíčový. Je velký rozdíl jít do šatny s jednobrankovou ztrátou místo dvougólové. Když je to o gól, cítíte, že jste blízko. Byl to skvělý obrat,“ pochvaloval si trenér Lightning Jon Cooper.

Frk v pátek po působení na farmě v Ontariu v AHL dostal v dresu Kings první příležitost a pomohl dvěma góly k výhře na ledě San Jose 3:2 v prodloužení. V sobotu při porážce ve Vancouveru 2:3 se sice neprosadil, ale v domácí premiéře v poslední den roku 2019 bývalý hráč Caroliny a Detroitu opět ukázal své střelecké kvality.

Ranou z levého kruhu po 91 vteřinách závěrečné třetiny v přesilové hře zvýšil náskok Los Angeles už na 5:1. Flyers i díky dvěma asistencím Jakuba Voráčka ještě do konce zápasu zmírnili porážku, trefili se Claude Giroux v početní výhodě a Scott Laughton.

Detroit ukončil sérii šesti porážek a Hronek výhru potvrdil 49 sekund před koncem, kdy z levého kruhu vlastního obranného pásma zamířil do prázdné branky. Pro dvaadvacetiletého odchovance Hradce Králové to byl ve 39. utkání v sezoně osmý gól a 22. bod.

Gólman Jonathan Bernier pomohl k úspěchu Red Wings 34 zákroky a svou první nulou v sezoně si polepšil v NHL celkem na 18 čistých kont. „Měl jsem párkrát štěstí a puk mě trefil, ale to je hokej. V řadě zápasů zase nepřálo nám,“ uvedl Bernier. San Jose si připsalo jedenáctou prohru z posledních třinácti zápasů.

Frolík v 56. minutě po chybě Duncana Keitha ve vlastním oslabení snížil na 2:4, ale Flames přes mocný finiš už zápas, v jehož polovině prohrávali 0:4, nezachránili. Gólman David Rittich inkasoval čtyři branky z 32 střel, poslední gól za stavu 3:4 dal za Blackhawks vteřinu před koncem Patrick Kane už při jeho pobytu na lavičce při power play.

Během bohatého programu celkem třinácti zápasů bodoval i nejlepší střelec a třetí nejproduktivnější hráč soutěže David Pastrňák. Jubilejní třicátou asistencí sezony pomohl ke gólu Bradu Marchandovi, jenž ve třetí minutě poslal Boston do vedení na ledě New Jersey. Bruins pak vedli i 2:0, přesto nakonec prohráli 2:3 po nájezdech. Pastrňák při svém pokusu neuspěl, až v šesté sérii pak rozhodl Damon Severson.

Výrazně lépe než Rittichovi v brankovišti Calgary se vedlo v Carolině Mrázkovi. Sice už ve čtvrté minutě ho překonal Max Domi, který vyrovnával na 1:1 po úvodním gólu Sebastiana Aha, pak už ale Mrázek zůstal do konce zápasu nepokořený. Z jeho týmu se naopak prosadili ještě Erik Haula a Ryan Dzingel. Mrázek si připsal 29 úspěšných zásahům.

Mimořádný průběh měl zápas mezi Edmontonem a New Yorkem Rangers. Oilers vedli na začátku 36. minuty drtivě 6:0, v čase 56:15 už to bylo ale 6:5. Domácí nakonec horké chvilky přestáli a Kailer Yamamoto pojistil výhru gólem do prázdné branky. Hattrickem, k němuž přidal i nahrávku, se zaskvěl domácí útočník James Neal. „Takové věci se občas stávají. Závěr je takový, že jsme vyhráli. A tyhle dva body už nám nikdo nevezme. Jdeme dál, vezmeme si z toho jen ta pozitiva,“ prohlásil Neal.

Jen o gól méně než v Edmontonu padlo v Denveru, kde Colorado podlehlo Winnipegu 4:7. Hattrick v dresu Jets dal Kyle Connor, v domácí brance byl tentokrát místo Pavla Francouze německý gólman Philipp Grubauer.

Hattrick si připsal také obránce Zach Werenski z Columbusu, který zdolal Floridu 4:1. Dvaadvacetiletému Američanovi se to povedlo poprvé kariéře a jako třetímu bekovi v barvách Blue Jackets v historii klubu. Jako první ale předvedl tříbrankové představení doma.

Osmizápasovou vítěznou sérii nedokázali prodloužit obhájci Stanley Cupu ze St. Louis. Blues narazili v Arizoně, kde prohráli 1:3. Poosmé za sebou bodovalo Toronto. Díky výhře 4:1 v Minnesotě Maple Leafs během tohoto období už posedmé slavili výhru.

Gólman Marc-Andre Fleury se podílel na domácím úspěchu Vegas proti Anaheim a po výsledku 5:2 se osamostatnil na šestém místě historického pořadí s 455 vychytanými výhrami v NHL. Unikl Curtisu Josephovi, před ním je o tři výhry Henrik Lundqvist, který chytá za Rangers.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...