Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Do zápasu o všechno bych vzal Haška, říká jeho předchůdce a známý komentátor

Sport

  10:00
PRAHA - Kdo je nejlepší hokejový brankář všech dob? Tahle otázka bezpochyby naskočila každému fanouškovi. Dali byste svůj hlas brankáři z let dávných? Jména jako Jacques Plante, Terry Sawchuk, Tony Esposito či Ken Dryden se bezpochyby nabízejí. Nebo by u vás zvítězila jedna z legend let devadesátých? Rtuťovitý Patrick Roy, naganský hrdina Dominik Hašek, kliďas Martin Brodeur... Měli by vůbec šanci brankáři, kteří vládnou NHL v současné době? Na tyto otázky odpovídal jeden z nejpopulárnějších kanadských televizních komentátorů a bývalý brankář NHL Darren Pang.

Televizní komentátor Darren Pang. foto: coyotes.com

Vy jste se v Chicagu ještě jako hráč setkal na konci 80. let s mladým českým brankářem Dominikem Haškem. Jak na vás tenkrát působil?
Řeknu vám to takhle. Když jsem končil kariéru v Blackhawks, tak tam přišel jistý mladý, vyzáblý, ale hrozně mrštný Evropan. Když jsem ho viděl poprvé na tréninku, musel jsem se smát a napadlo mě jediné: „Může vůbec hrát v NHL?“ Vždyť jeho styl byl tak zvláštní a netradiční. Na první pohled až legrační. Za pár let nás pak všechny přesvědčil. Hašek je pro mě takový Gretzky mezi brankáři. Výkony, které předváděl v Buffalu, byly podle mě nejlepší v brankářském umění, co jsem kdy viděl.

Je pro vás tedy Hašek nejlepší hokejový gólman historie?
Tak bych to úplně neřekl. Mám tři favority: Patricka Roye, Martina Brodeura a právě Dominika Haška. Je hrozně těžké posoudit, kdo z nich byl lepší, jelikož jsou tak moc rozdílní, ale zároveň vyrovnaní. Ale řeknu to takhle: kdybych si mohl vybrat jednoho z nich na nejdůležitější zápas sezony, tak bych chtěl mít ve svém týmu Dominika. S ním bych měl největší šanci na úspěch. Když si ve svých nejlepších letech řekl, že už nic nepustí, tak mu prostě gól nikdo nedal. Navíc dokázal změnit brankářský styl a pohled na výchovu gólmanů tady v Severní Americe.

Kdy byste dal přednost Martinu Brodeurovi?
Martin je úplně jiný typ brankáře. Hrozně tichý a inteligentní kluk. Neuvěřitelně konzistentní. Do základní části nejlepší gólman, co kdy hrál v NHL. Překonal většinu brankářských rekordů, to je něco úžasného. On je opravdový vítěz, navíc jeho hra holí byla fenomenální a průlomová.

Co bouřlivák Patrick Roy? Kdy by padla vaše volba na něj?
Patrick byl ikonou od začátku, co vstoupil do NHL. Je to obrovská osobnost kanadského hokeje. Kdybych potřeboval brankáře, který vytáhne klíčový zákrok v pravou chvíli nebo někoho, kdo dokáže seřvat spoluhráče v kabině před závěrečnou třetinou, tak vyberu Patricka. On byl takovým brankářem s kapitánským céčkem na hrudi. Teď je z něj velmi dobrý trenér. On je zkrátka přirozený vůdce, což je hodně nevídaná vlastnost pro brankáře.

Dá se vůbec přirovnat k této silné trojce nějaký z legendárních brankářů z let padesátých, šedesátých či sedmdesátých jako Terry Sawchuk, Ken Dryden nebo Tony Esposito?
Podle mě nedá, byla to úplně jiná doba. Jednoduchá výstroj, zcela jiný styl chytání, hokej byl vlastně jiným sportem než teď. Dryden byl rozený vítěz, ale hrál v NHL pouhých devět sezon. To je hrozně málo, aby svými čísly mohl soupeřit s touto trojicí. Na druhou stranu má šest Stanley Cupů, což je neuvěřitelné. Hrál možná v nejlepším hokejovém celku všech dob. Řekl bych, že jedině snad Grant Fuhr byl v své době tak dominantní jako tito tři.

Myslíte, že gólmani jako Švéd Henrik Lundqvist, Fin Pekka Rinne či Kanaďan Carey Price by se těmto třem mohli v budoucnu vyrovnat?
Všichni jsou to skvělí brankáři. Ale podle mě není moc velká šance, že by se Haškovi, Royovi a Brodeurovi vyrovnali. Možná Price, ten ohromně vyrostl a je stále ještě hodně mladý. Vloni měl fenomenální sezonu a vyhrál všechny individuální ocenění. Pokud bude takhle pokračovat a vybojuje pro Montreal Stanley Cup, tak bude téhle trojici hodně blízko.

Price je pro vás tedy momentálně nejlepším brankářem na světě?
Asi ano. Budete se ale divit, mým oblíbencem není. Nejvíc v současné době obdivuju Jonathana Quicka. Vyhrál dva Stanley Cupy. Los Angeles mají skvělý tým, ale klíčová vítězství vždy vychytal on. Je opravdu skvělým brankářem pro play-off. Pokud by dokázal přidat v blízké budoucnosti další triumf, tak by se opravdu stal legendou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!