Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Paráda, ale unavený jsem byl hrozně, řekl po vítězné brance málo vytěžovaný Voráček

Jakub Voráček rozhodl o výhře nad Rangers. foto: ČTK

Filadelfie - V předzápasových sestavách najdete jméno Jakuba Voráčka spolu s kapitánem Claudem Girouxem až ve třetím útoku. A opravdu, dle času stráveného na ledě lze poznat, že trenér Alain Vigneault sází na pár hokejistů v týmu Philadelphia Flyers krapet více než na české křídlo. Nicméně teď se Voráček vytáhl, v prodloužení rozhodl utkání s New York Rangers.
  16:34

Měl za sebou náročné střídání, už plánoval zajet na lavičku za spoluhráči, když se naskytla příležitost... Zachytil riskantní a dalekou nahrávku brankáře Keithe Kinkaida, jež mířila na ruské eso Artěmije Panarina, zabral a utvořil si dostatek času i maximum prostoru pro úspěšný únik.

Naznačil kličku do bekhendu, zasekl, počkal, až se brankář natáhne a zůstane bezmocně ležet a forhendem v klidu puk zasunul do brány. Parádní akcí Voráček zajistil Flyers dva body za výhru 5:4.

„Byl jsem úplně mrtvý, ale i Panarinovi scházely síly. Dobře se mi to odrazilo a věděl jsem, že mám dost času, tak jsem tu šanci nechtěl zahodit. Ještě že mi to Kinkaid zbaštil. Paráda, ale unavený jsem byl tedy hrozně,“ popsal Voráček vítěznou trefu.

Jakub Voráček pomohl Philadelphii k výhře nad Rangers třemi body - vítězným...
Kladenský odchovanec se mohl zapsat i mezi střelce, zahodil ale v prodloužení...

Voráček si ze zápasu odnesl ocenění pro největší hvězdu, ostatně ke gólu přidal i dvě asistence včetně té na vyrovnávací gól Girouxe v přesilové hře z třetí třetiny.

Jak u něho bývá zvykem, pohyboval se s pukem okolo pravého mantinelu, míchal s ním a hledal, kam ho poslat. Giroux mezitím objel bránu a ocitl se u tyčky, kde stačilo puk nasměrovat do brány. Voráček mu ho tam naservíroval precizně.

„Ano, výhra jde za Jakem (Voráčkem) a Girouxem, oni ji zařídili,“ chválil je spoluhráč z útoku Joel Farabee.

Právě 21letý Američan je jedním z těch, kterým trenér Vigneault v poslední době věří čím dál víc, proti Rangers strávil na ledě přes 22 minut, Voráček standardních 19 minut.

Hokejový útočník Jakub Voráček přihrál ve čtvrtečním utkání NHL na tři branky Philadelphie.

Nicméně celosezonní statistiky vypovídají o klesajícím trendu. Voráček je s průměrným časem na ledě (16:37) až pátý v týmu, víc prostoru dostávají centři Kevin Hayes (18:45), kapitán Giroux (18:07), Sean Couturier (18:04) a křídlo James van Riemsdyk (16:43).

Ještě v sezoně 2018/19 přitom Voráček, jenž ukrajuje z platového stropu Flyers přes osm milionů dolarů ročně (druhá nejvyšší zátěž v týmu), trávil na ledě v průměru skoro 19 minut. Už v dalším ročníku však jeho čas spadl k 17 minutám a v aktuální sezoně se ještě snížil.

„Abychom uspěli, potřebujeme Jakea v nejlepší formě. Mladí kluci se tlačí na jeho místo, takže si bude muset zasloužit čas na ledě, na který byl zvyklý. Žádám po něm, aby vyvíjel tlak sám na sebe,“ prohlásil o něm už dříve kouč Vigneault.

Co se týče bodů, Voráček na tlak odpovídá zdařile. Ve 23 zápasech nasbíral už 21 bodů, tedy téměř bod na zápas. To se mu podařilo naposledy v sezoně 2017/18, kdy za 82 zápasů zapsal bodů hned 85.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!