130 let
Pavel Brendl

Pavel Brendl | foto: ČTK

Úřadující mistry z Pardubic posílí Brendl

Sport
  •   14:04aktualizováno  14:45
Novou posilou extraligových hokejistů Pardubic se stal útočník Pavel Brendl, který s mistrovským klubem uzavřel dvouletou smlouvu. V dresu Východočechů bude pokračovat i brankář Dušan Salfický, který po minulé sezoně uvažoval o ukončení aktivní kariéry. Klub to oznámil na dnešní tiskové konferenci po začátku letní přípravy na nadcházející ročník.

Juniorský mistr světa z roku 2001 Brendl v Pardubicích krátce působil i v nedávno skončeném extraligovém ročníku. V listopadu odehrál za ČSOB Pojišťovnu šest zápasů, v kterých dal pět branek, ale poté zamířil do švýcarského Rapperswilu. "Po dlouhých jednáních se nám podařilo domluvit se na smlouvě. Věříme, že to bude tahoun mužstva a elitní střelec," řekl sportovní manažer Petr Hemský.

"Nechtělo se mi dále čekat, a když přišla konkrétní nabídka, tak jsme se dohodli. Vím, do čeho jdu, a doufám, že to bude stejně úspěšně jako loni pokračovat," uvedl Brendl.

Jedenatřicetiletý vyhlášený střelec dohodl na dlouhodobé smlouvě a poprvé v kariéře by měl v Česku odehrát kompletní seniorskou sezonu. Rodák z Nového města nad Metují, který má na kontě 80 zápasů v NHL, totiž v roce 1998 odešel z Olomouce a od té doby působil v zahraničí.

Pardubice ho chtělu už loni

Jen při výluce NHL v roce 2004 odehrál dva zápasy za Třinec a loni hrál krátce za svůj nový klub. "Ve všech ligách, kde hrál, se dokázal prosadit. Chtěli jsme, aby u nás zůstal už loni. Teď jsme rádi, že k nám přišel," řekl trenér Pavel Hynek, který nyní plánuje najít k Brendlovi vhodného centra.

Čtyřicetiletý Salfický se do svého mateřského klubu vrátil v průběhu minulé sezony, aby kryl záda jedničce Martinu Růžičkovi. A i díky němu Pardubice získaly mistrovský titul. Dvojnásobný mistr světa sice po skončení sezony uvažoval, že ukončí aktivní kariéru, ale nakonec podepsal na východě Čech novou roční smlouvu.

"Po jeho příchodu k nám brankářská dvojice správně fungovala a nebyla tam taková rivalita. I když poté Dušan v play off tolik zápasů neodchytal, týmu hodně v kabině pomohl," uvedl Hynek.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz