130 let
Hašek likviduje jednu ze střel.

Hašek likviduje jednu ze střel. | foto: ČTK

Pardubice před vyprodaným hledištěm přehrály Liberec

Sport
  •   20:50
PARDUBICE - První utkání semifinálové série mezi Pardubicemi a Libercem skončil 2:1 pro domácí. Duel rozhodl gól útočníka Petra Koukala z úvodu třetí třetiny.

Druhé utkání se hraje v neděli opět v Pardubicích od 18:10.

Eaton Pardubice - Bílí Tygři Liberec 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. P. Sýkora (Kolář I, Koukal), 41. Koukal (Kolář I, Havíř) - 25. Ondřej. Rozhodčí: Minář, Šír - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 10.115 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

Bílí Tygři byli v úvodu velmi aktivní a především Ondřejova teč z bezprostřední blízkosti byla pro brankáře Haška hodně nebezpečná. Na druhé straně to zkoušel chytře Sýkora, který si položil Pince a už se chystal střílet z úhlu do prázdné branky, puk mu ovšem ve slibné pozici utekl.

Celá první třetina se odehrála ve svižném tempu a jen s minimem přerušení.

V deváté minutě mohl skórem pohnout Pivko, jeho ránu na bližší tyč ale Pinc vyrazil. Poté přišla vůbec první přesilovka zápasu po faulu Starého, ale Pardubičtí se s přehledem ubránili a díky kontru Koukala s útočníkem Kolářem měli při přečíslení dvou na jednoho možnost i skórovat, Koukalova střela byla ale zblokována.

Již po 50 sekundách druhého dějství putoval na trestnou lavici Hunkes a Východočeši se usadili v obranném pásmu Liberce. S blížícím se koncem početní výhody Koukal nabil křížnou přihrávkou Sýkorovi a ten z kruhu pro vhazování zacílil ranou bez přípravy přesně.

Pardubičtí si však vedení neužívali dlouho. V polovině 25. minuty Kočí váhal s odehráním puku přímo před Haškovým brankovištěm, do hole mu plácl projíždějící Ondřej a také domácí gólman poprvé inkasoval. Na konci 27.

minuty těsně minul z otočky Kousal. Ještě před druhou přestávkou našel Sýkora v závěru přesilovky ideálně Špirka, ten však minul kotouč.

Do třetího dějství vlétli domácí s evidentní snahou rozhodnout. Už po 43 sekundách se za záda libereckých beků dostal Koukal a Pince si s přehledem vychutnal chytrým zakončením mezi betony. Pardubičtí pokračovali v náporu a další gól mohl přidat z otočky Zohorna, ovšem Pinc byl pozorný.

Ve 47. minutě nebyli Severočeši daleko od vyrovnání. Nedvěd namířil svůj švih do horního růžku, pozorný Hašek ale dokázal vytěsnit puk ramenem. V 52. minutě bylo před Haškem hodně horko, když v končící přesilovce pálili Nedvěd a Klimenta, pardubický veterán ale předvedl výtečné zákroky. O chvilku později byl v obrovské šanci při oslabení Špaček, celá situace, kdy byl sám před Haškem, ho však zjevně zaskočila. Tři minuty a sedm vteřin před vypršením základní hrací doby byl vyloučen Zohorna a liberecká lavička si vyžádala oddechový čas. Krátce po zahájení hry odjel Pinc na střídačku a hosté podpořili svou přesilovku hrou se šesti bruslaři v poli. Vytrestat je mohl Starý, jenže s jediným protihráčem si poradit nedokázal. Prázdnou branku poté minul Špirko, ale Eaton to nakonec mrzet nemuselo, neboť těsné vítězství uhájil.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz