130 let

Petr Sýkora protestuje u rozhodčího. | foto: ČTK/AP, ČTK

Pardubice trápí dluhy. Podle primátorky jim hrozí insolvenční řízení

Sport
  •   15:17
PARDUBICE - Zablokovaná jednání akcionářů pardubického hokejového klubu, který vykazuje kumulovanou ztrátu 44 milionů korun, mohou vést až k insolvenčnímu řízení. Novinářům to v úterý řekla primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice). Město jako jeden z akcionářů navrhuje pokrýt loňskou ztrátu 20 milionů korun rovným dílem podle poměru akcií. S tím majoritní vlastník nesouhlasí.

"Společnost se jeví už jako předlužená. Jsme připraveni jít do důsledků, které vyplývají z obchodního zákoníku a týkají se akciových společností," uvedla primátorka.

Na valné hromadě, která se má konat příští týden, město navrhne, aby se o ztrátu podělili akcionáři. Pardubice vlastní necelých 35 procent, Roman Šmidberský téměř 52 procent a Jaroslav Šuda přes 12 procent akcií. Podnikatelé Šmidberský se Šudou chtějí pokrýt ztrátu případnými zisky v průběhu tří až pěti let.

"Většinový vlastník nadále trvá na stabilizačním opatření uhradit zisky plusovými hospodařením v nadcházejících třech až pěti sezonách. My pořád trváme na tom, abychom se na uhrazení ztráty podíleli všichni. Naše návrhy jsou velmi vstřícné, nejsou proti hokeji," uvedl primátorčin náměstek Jindřich Tauber (ČSSD).

Primátorka řekla, že pokud Šmidberský spolkne tuto hořkou pilulku, čeká jej od města už jen cukr. Město je připravené jednat o výhodách pro hokejový klub. Očekává však, že valná hromada se na žádném usnesení neshodne. "My se k tomu snažíme postavit čelem, pokud to tak nechápe (Šmidberský), je mi to líto," řekla Fraňková.

Majoritní akcionář už před časem požadoval po městě lepší podmínky, srovnatelné například s Hradcem Králové, kde jsou na tom podle jeho propočtů hokejisté o 30 milionů korun lépe. Například neplatí za pronájem haly.

V Pardubicích stojí hokejisty hala ročně 23 milionů korun. V částce jsou započítané i splátky za nákladnou rekonstrukci haly v hodnotě 100 milionů korun, kterou se zavázal klub splácet až do roku 2032. Klub však během roku dostává slevu na nájemném, loni to bylo pět a předloni tři miliony korun. Klub navíc nájemné neplatí a už dluží Rozvojovému fondu Pardubice 15 milionu korun. Společnost je akciovou firmou města. Další podporu klub dostává od města formou dotací na hokejovou mládež ve výši téměř 14 milionů korun.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK