Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pardubice už zase umějí přesilovky

Sport

  20:52
PARDUBICE - Hokejisté Pardubic zvítězili v pátém čtvrtfinálovém utkání Česká pojišťovna play off O2 extraligy nad Plzní 3:0, když všechny góly vstřelili v přesilových hrách. Východočeši se v sérii ujali vedení 3:2 a mají postupový mečbol.

Plzeňský brankář Jan Chábera (vpravo) pouští druhý gól, vlevo je jeho spoluhráč Václav Benák. foto: Alexandra MlejnkováČTK

Gólman Ján Lašák byl dnes pro Západočechy nepřekonatelnou překážkou. Rozhodnout mohou Pardubičtí už v pátek v Plzni, Lasselsberger se bude snažit vynutit si nedělní duel na ledě Moelleru.

Hlasy trenérů

Václav Sýkora (Pardubice): "Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Celkově v zápase jsme byli asi trochu lepší. Rozhodně to tak ale nebylo v první třetině, kde náš výkon nebyl podle představ. Myslím si, že tam byl jednoznačně vynikající výkon Jána Lašáka, který nás podržel při dvou gólovkách soupeře. Měli jsme sice dvě velké šance, ale byl to rozhodující moment spolu s prvním gólem v přesilovce. Nám doteď přesilovky nešly, teď jsme rádi za to, že nám tam tři góly v přesilovkách spadly. Určitě nám to v nich zvedne potřebné sebevědomí."

Pavel Hynek (Plzeň): "Inkasovali jsme dneska tři góly v oslabení. Nebylo to po nějakých velkých signálech, ale jednou střela od modré, jednou dotlačený kotouč a pak jsme si to tam odvezli sami. Nám chyběl impulz, využití nějaké šance, které jsme v první třetině měli. Dneska byly Pardubice lepší, zaslouženě vyhrály, ale já věřím, že jsme v sérii neřekli poslední slovo. Za dva dny hrajeme doma, bude tam plný barák, musíme zmobilizovat všechny síly a jít dál. Tomáš Vlasák má naražená záda, není to nic vážného a do dalšího zápasu stoprocentně nastoupí."

Pardubice se musely obejít bez svého kanonýra Starého, do sestavy Moelleru se naopak zařadil útočník Koudelka, který posílil Východočechy po vyřazení Hradce Králové v semifinále první ligy. Plzeň už mohla využít centra Kracíka, jehož trápilo zranění kolena a objevil se jen v prvním utkání série.

Místo Starého naskočil do útoku ke Kolářovi a Koukalovi Rákos a nahradil zdravotně indisponovaného střelce dokonale. Ve čtvrté minutě fauloval Koukala při snaze zakončit Tomas a domácí početní výhodu využili už za devět vteřin. Rákos totiž v levém kruhu pro vhazování napřáhl a jeho rána tečovaná hokejkou bránícího Benáka zamířila přesně do levého horního rohu Cháberovy branky.

Zvýšit mohl v osmé minutě útočník Kolář, který se po Koukalově přihrávce řítil sám na plzeňského gólmana, ale ten zasáhl vyrážečkou. V 11. minutě se ocitl v dobré pozici Zohorna, nezakončil však podle svých představ. Na druhé straně v rohu vystartoval Lašák na Straku, vypíchl mu kotouč a byl rád, že Vlasák z těžké pozice u mantinelu netrefil odkrytou branku. Plzeň měla šance při Koukalově vyloučení, osamocený Vostřák v mezikruží však nezkrotil kotouč a po Dvořákově práci se také nepovedla dorážka Kovářovi.

Lašák se vyznamenal v závěru úvodního dějství. Při podobných situacích se dokázal přesunout, když z pravé strany zakončovali Tomas a pak těsně před sirénou Vostřák. Plzeň se tlačila do zakončení i po přestávce, ale ve 24.

minutě Cháberu vyzkoušel z úhlu Tvrdík a potom domácí potrestali Adamského technický přestupek za vyhození puku do hlediště. V 26. minutě se protlačil přes Benáka k zakončení Divíšek a nadvakrát bekhendem protlačil puk do branky.

Pardubičtí byli při chuti a Divíšek se prosadil dokonce v oslabení do úniku přes Straku, ale faulovaný plzeňským kapitánem Cháberu nepřekonal. Ve 28. minutě přišli hosté o Vlasáka, který opustil led po srážce s Koukalem s bolavými zády.

Navíc domácí využili v 32. minutě i třetí plnohodnotnou přesilovku. Těsně před návratem Pácala na led k tomu ale došlo po sporné situaci. Smrek totiž ztratil puk, když ho hokejkou atakoval Divíšek, a po Bláhově střele pak dorazil do odkryté branky Pivko.

Náskok domácích mohl ještě zvýraznit po přečíslení obránce Píša. V závěru druhého dějství po Strakově přihrávce ztroskotal na Lašákovi opět Vostřák a domácí drželi bezpečný náskok. Navíc v 47. minutě mohl počtvrté inkasovat Chábera, Semorádův blafák ale skončil vedle pravé tyčky. Domácí se ubránili bez větších potíží i při Divíškově trestu a pardubičtí fanoušci ve vyprodané ČEZ Aréně už dlouho před koncem slavili výhru.

Moeller Pardubice - Lasselsberger Plzeň 3:0 (1:0, 2:0, 0:0) Branky a nahrávky: 4. Rákos (Koukal, Havíř), 26. Divíšek (Čáslava, Pivko), 32. Pivko (Bláha, Divíšek). Rozhodčí: Husička, Hradil - Bádal, Pouzar. Vyloučení. 6:7. Využití: 3:0. Diváci: 10.020 (vyprodáno). Stav série: 3:2.

Sestavy:
Pardubice:
Lašák - Lojek, Čáslava, Píša, Havíř, Snopek, Kolář II - Cetkovský, Tvrdík, Somík - Kolář I, Koukal, Rákos - Zohorna, Divíšek, Pivko - Bláha, Koudelka, Semorád. Trenéři: V. Sýkora a Seidl.

Plzeň: Chábera - Čakajík, Smrek, Dresler, Redlihs, Benák, Pácal - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš - od 41. navíc Lev. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...