130 let
Karlovy Vary - Pardubice. Hráči Pardubic se radují z gólu.

Karlovy Vary - Pardubice. Hráči Pardubic se radují z gólu. | foto: ČTK

Aktualizováno

Pardubice vyhrály ve Varech a vedou extraligu

Sport
  •   21:06
KARLOVY VARY - Hokejisté Pardubic vyhráli i druhý zápas v sezoně a po jasném vítězství 7:3 v Karlových Varech vedou extraligu. Šest bodů má i Slavia, která je druhá vinou horšího skóre. Karlovy Vary jsou bez bodu a uzavírají tabulku. Pod dnešní úspěch Východočechů se výrazně podepsal Somík, jenž dva góly dal a na další dva přihrál.

Hosté kráčeli za výhrou od začátku zápasu. Úvodní Somíkovu střelu ještě Mensator zlikvidoval, ale po nezištné přihrávce Koukala otevřel skóre ve 2. minutě střelou z brankoviště Starý. Domácí působili mdlým dojmem a umožňovali soupeři ovládnout kluziště. Nejistá obrana Energie zaváhala opět v 6. minutě, kdy po několika odrazech bombou od modré prostřelil Mensatora Elkins.

Potyčka před karlovarskou brankou, uprostřed pardubický Jonathan Sim.

Západočeši se nemohli dostat do hry a hostujícího brankáře Růžičku prakticky neohrozili. Ve 12. minutě Bartekovu střelu z mezikruží nejistý Mensator vyrazil pouze před sebe a pro Somíka nebylo problémem zvýšit.

Jiskra naděje svitla domácím ve 28. minutě, kdy ve vlastním oslabení ujel Kumstát a jeho střelu dorazil do branky Skuhravý. Karlovarské hráče znovu srazil ve 30. minutě Rákos, který nahodil puk před domácí branku, kde ho srazil do vlastní sítě obránce Nosek. "V prvních dvanácti minutách jsme soupeři darovali tříbrankový náskok. Naděje nám svitla na začátku druhé třetiny, kdy jsme snížili a měli jsme nějaké šance. Definitivně nás zlomil čtvrtý vlastní gól a to už jsme neměli síly na zvrat s tak kvalitním soupeřem," zlobil se karlovarský trenér Václav Baďouček.

Exhibice hostů pokračovala. O minutu později se prosadil agilní Bartek, jehož střela  proklouzla pod Mensatorovými betony. Když ve 34. minutě navýšil Buchtele skóre na hrozivý pětibrankový rozdíl, vystřídal Mensatora v brance mladík Benda. Domácí před ztichlou KV Arenou nadále propadali ve všech činnostech a pardubičtí hráči dokončili druhou třetinu v poklidu.

Brankové hody byly k vidění i v poslední části před již značně prořídlými tribunami. Ve 41. minutě snížil Zaťovič, který švihem mezi kruhy překonal Růžičku. V 56. minutě se podruhé trefil Somík, když bekhendovou otočkou překonal do té doby bezchybně chytajícího Bendu.

Konečnou podobu výsledku dal v 57. minutě Pech, který blafákem alespoň trochu potěšil skalní fanoušky domácích. "Do utkání jsme dobře vstoupili, vypracovali jsme si v první třetině třígólový náskok, což přineslo určitě klid na naše hokejky. Vstup do druhé třetiny jsme však měli špatný, Karlovarští byli lepší, což se projevilo snížením. Tam se utkání mohlo otočit, ale naštěstí čtvrtou brankou jsme utkání zlomili. Po zbytek času jsme zápas kontrolovali a vstřelili další pěkné branky," těšilo kouče Pardubic Ladislava Lubinu. 

Karlovy Vary - Pardubice 3:7 (0:3, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 28. Skuhravý (Kumstát), 42. Zaťovič, 57. Pech - 2. Starý (Koukal, Kolář I), 6. Elkins (Bartek), 12. Somík (Bartek), 30. Rákos (Zohorna, Sim), 31. Bartek (Kočí, Somík), 34. Buchtele (Kousal, Somík), 56. Somík (Bartek, Elkins). Rozhodčí: Šindler, Homola - Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:5. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 3132.

Sestavy
Karlovy Vary: Mensator (34. Benda) - Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, Prošek, M. Rohan, Látal - Kumstát, Skuhravý, Košťál - T. Klíma, Pech, Zaťovič - Bartánus, Melenovský, Dej - Zucker, Vachovec, Kuběna. Trenéři: Baďouček, Pešout a Kněžický.

Pardubice: Růžička - Kolář II, Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Nakládal - Starý, Koukal, Kolář I - Somík, Elkins, Bartek - Rákos, Zohorna, Sim - Buchtele, Radil, Kousal - Nahodil. Trenéři: Hynek a Lubina.

Autor: ČTK