Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pardubice vyplenily Vítkovice a jsou krok od mistrovského titulu

Sport

  21:40aktualizováno  23:54
OSTRAVA/PRAHA - Hokejisté Pardubic jsou jedno vítězství od mistrovského titulu. Tým v čele s legendárním brankářem Dominikem Haškem vyhrál i třetí finálový duel, tentokrát na ledě Vítkovic 5:2, a v sérii již vede 3:0 na zápasy. Zisk titulu mohou Východočeši oslavit již ve čtvrtek v Ostravě.

Vítkovice - Pardubice. foto: ČTK

Hokejisté Pardubic natáhli svou úchvatnou sérii vítězných zápasů ve vyřazovacích zápasech na jedenáct. Jedinou porážku v letošním play off utrpěli hned v úvodním zápase čtvrtfinálové série s Třincem. Od té doby skvěle hrající parta kouče Václava Sýkory sbírá jen samé výhry.

PARDUBIČTÍ HOKEJISTÉ SI DŮLEŽITOU TŘETÍ VÝHRU PLNĚ VYCHUTNALI - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Yorick Treille: Ještě to nebalí, chceme psát historii

Dosud se ve finále stal s dvěma góly nejlepším střelcem Vítkovic. Jenže co je to francouzskému útočníkovi Yoricku Treillemu (29) platné. Jeho tým je na pokraji zklamání, na Pardubice ne a ne najít recept... "Musíme holt zapomenout, že je to 0:3, a vyhrát teď čtyřikrát po sobě," nepřestává burcovat.

A opravdu tomu věříte?
Musíme čtvrtý zápas konečně vyhrát, v neděli pak znovu a tak dále. Půjdeme zápas od zápasu. Je možné to otočit, ale už si nemůžeme dovolit zaváhat. V hokeji je přece tohle možné.

V Česku se to zatím nestalo.
Zkusíme to poprvé. Proč to poprvé neprolomit?

V čem je zatím největší problém Vítkovic?
Kdybych to věděl, řeknu to spoluhráčům. Nehrajeme celkově dobře, navíc proti nám hraje výborný tým. Musíme přestat dělat chyby. V dalším zápase máme šedesát minut na to, abychom se ovýhru pokusili.

A jak jste viděl třetí zápas?
Je těžké ho hodnotit zatepla. Snažil jsem se hrát nadoraz, soustředit se jen na svou práci. Jako tým jsme dělali spoustu chyb vkoncovce i v obraně, což nás stálo spoustu gólů – obdržených i vstřelených. Je třeba eliminovat chyby. Protože už nemáme na výběr.

Těší vás, že jste se dvakrát prosadil proti takovému brankáři, jakým je Dominik Hašek?
Každý mu zkouší dát gól, prostě jsem měl to štěstí já. Vlastně je to jedno, protože jsme prohráli.

Ale přesto: nebudete jednou vyprávět svým dětem, že jste překonal českou žijící legendu?
Je to taková perlička, ale k ničemu není. Jen pro zasmání. (VÍTĚZSLAV ČERMÁK - LN)

A to přesto, že na ledě Vítkovic hosté brzo prohrávali, v páté minutě objel branku Haška francouzský útočník Treille a z následné otočky překvapil legendárního gólmana - 1:0. Jenže sebevědomím hostí tato situace neotřásla. V osmé minutě srovnal po krásné kombinaci čtvrtého pardubického útoku mladíček Buchtele a ještě do konce první třetiny převážil misky vah na strahu Východočechů Pivko - 1:2.

Na začátku druhého dějství šel pykat Burger a Štěpánek svůj tým podržel, když jej nejdříve nepřekonal zblízka Špirko a pak ani tvrdou ránou kanonýr Sýkora. Po návratu z trestné lavice se ocitl před pardubickou brankou Burger, ale bekhendem Haška nepřekonal. Pětačtyřicetiletý gólman a jeho defenziva úspěšně čelili i dalšímu náporu domácích.

Nepřekonal jej ani v 31. minutě z mezikruží Kvapil, když Východočeši hráli oslabení právě po Haškově vyloučení za vysokou hůl. Neúspěchem pro Vítkovice skončil i Ujčíkův průnik. Když domácí nevyužili po Pivkově nebezpečné hře vysokou holí při vyloučení Cetkovského ani 25 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem a následnou tři a půl minuty dlouhou klasickou výhodu, přišel trest v podobě zvýšení pardubického vedení.

Po strkanici Szturce s Pineaultem se hrálo ve čtyřech proti čtyřem, nejdříve ještě Hašek pokryl střelu aktivního Kvapila a 45 vteřin před druhou pauzou prostřelil od modré čáry Štěpánka bek Píša. Náskok si Východočeši při své formě bez problémů pohlídali.

Navíc domácí svůj zmar v přesilovkách potvrdili po rychlém Havířově vyloučení v úvodu závěrečného dějství, když Pivko poslal do úniku Sýkoru, který svou dvanáctou trefou v letošním play off pojistil výhru. Domácí alespoň snížili; Klimek ještě Haška nepřekonal, ale v přesilovce pěti proti třem v 54. minutě tečoval Ujčíkovu střelu za Haškova záda Vrána. V power play ale potvrdil výhru hostů Píša.

Hosté jsou tak jediný krok od zisku mistrovského titulu, čtvrtý zápas finálové série se odehraje opět v Ostravě ve čtvrtek od 18:10 hodin.

3. FINÁLE HOKEJOVÉ O2 EXTRALIGY

Vítkovice Steel - Eaton Pardubice 2:5 (1:2, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Treille (Vrána), 54. Vrána (Ujčík, Barinka) - 9. Buchtele (Kousal, Cetkovský), 14. Pivko (P. Sýkora, Píša), 40. Píša (Pivko), 43. P. Sýkora (Pivko), 58. Píša. Rozhodčí: Hribik, Šindler - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9496 (vyprodáno). Stav série: 0:3.

Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Rehák, Sičák, Trnka, od 43. navíc Voráček - Burger, Štefanka, Krenželok - Kvapil, Vrána, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Klimek, Szturc, Selingr - od 43. navíc Strapáč. Trenéři: Hadamczik a Konečný.

Pardubice: Hašek - Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mitchell - Kolář I, Koukal, Rákos - Pineault, Špirko, Somík - P. Sýkora, Zohorna, Pivko - Cetkovský, Kousal, Buchtele. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!