Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pastrňák překonal gólové prokletí a pomohl Bostonu k vyrovnání série

Sport

  7:07
New York - Útočník David Pastrňák přispěl gólem a přihrávkou k výhře Bostonu 4:1 na ledě Columbusu a vyrovnání semifinálové série Východní konference NHL na 2:2. Havířovský rodák byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Také Colorado vyrovnalo stav série na 2:2, když doma porazilo San Jose 3:0.

Brankář Martin Jones (31) z týmu San Jose Sharks zachraňuje situaci poté, co center Carl Soderberg (34) z týmu Colorado Avalanche zaútočil na branku. Druhá třetina čtvrté hry druhého kola NHL playoff. foto: USA TODAY Sports

Pastrňák zaznamenal v předchozích třech utkáních série jen jeden gól, a to ještě odrazem od brusle, a snášela se na jeho hlavu kritika. Trenér Bruce Cassidy ho dokonce minule zařadil do třetí formace.

Brankář Tuukka Rask (40) z týmu Boston Bruins brání síť před útočníkem pravého...
Hráč levého křídla Evander Kane z týmu San Jose Sharks (vlevo) se snaží...

Český útočník nastupoval tentokrát od začátku v elitní formaci a ve čtvrté minutě otevřel skóre střelou bez přípravy z levého kruhu. Podobný způsobem zařídil i v závěru gól na konečných 4:1, když jeho střelu Sergej Bobrovskij jen vyrazil před sebe a Patrice Bergeron poslal puk do branky.

2. kolo play off NHL:

Východní konference - 4. zápas:

Columbus - Boston 1:4 (stav série: 2:2)

Západní konference - 4. zápas:

Colorado - San Jose 3:0 (stav série: 2:2)

Po úvodním gólu Pastrňáka podržel Boston brankář Tuukka Rask, který chytil trestné střílení Boonea Jennera. Za 26 sekund později přidal Bergeron ranou z mezikruží druhou trefu. Columbus ještě v první třetině snížil, i když opakovaný záběr ukázal, že gól neměl platit, protože se puk předtím dotkl ochranné síťky nad plexisklem za brankou.

NHL: Mrázek odstoupil kvůli zranění, Hertlovy asistence San Jose nestačily

Neprůstřelný Rask

Boston udržel těsný náskok i díky Raskovi, který v utkání kryl 39 střel a stal se hlavní hrdinou zápasu. Dvoubrankový náskok vrátil týmu ve 49. minutě Sean Kuraly a výhru zpečetila akce Pastrňáka s Bergeronem.

První gól padl v Coloradu v polovině zápasu z hole Nathana MacKinnona, který se prosadil z dorážky. Domácí zvýšili ve 44. minutě, když po chytré přihrávce Mikka Rantanena střílel Colin Wilson do prázdné branky. San Jose se odhodlalo ke hře bez brankáře už v 58. minutě a důvěru dostal i Tomáš Hertl, ale Erik Johnson trefou přes celé kluziště stvrdil výhru. Gólman Philipp Grubauer zlikvidoval všech 32 střel a připsal si první čisté konto v letošním play off.

Autor: