130 let
David Pastrňák slaví se spoluhráči z Bostonu jeden ze svých gólů v NHL.

David Pastrňák slaví se spoluhráči z Bostonu jeden ze svých gólů v NHL. | foto: Reuters

Pastrňák rozesmutnil New Jersey. Gólem a asistencí přispěl k výhře Bruins

Sport
  •   7:42aktualizováno  9:17
NEW YORK - Hokejový útočník David Pastrňák se podílel v pátečním utkání NHL gólem a asistencí na výhře Bostonu 3:2 v prodloužení na ledě New Jersey. Havířovský rodák nejdříve dorážkou vlastní střely zvýšil vedení v úvodu třetí třetiny na 2:0 a po jeho přihrávce ukončil zápas v čase 62:46 Ryan Spooner.

Pod vítěznou branku se podepsal i Andrej Nestrašil, který pomohl Carolině dvěma asistencemi porazit Washington 3:0. New Jersey, které hrálo poprvé bez vyměněného Jaromíra Jágra, nevyužilo možnost snížit ztrátu na pozice pro play off. V přímém souboji s držitelem posledního postupového místa sice smazalo dvoubrankovou ztrátu, ale v prodloužení propadli Patrik Eliáš s Martinem Havlátem a následné přečíslení čtyři na dva hosté potrestali.

Dougie Hamilton oslavuje branku s Ryanem Spoonerem.

„To se v prodloužení někdy stává. Ještě jsme pak měli smůlu, že střela (Spoonera) byla tečována naším hráčem,“ komentoval ztrátu kotouče českých útočníků dočasný trenér a generální manažer Devils Lou Lamoriello. Soupeř zaváhání využil. „Rychle jsem naskočil ze střídačky a dostal skvělou přihrávku (od Pastrňáka). Ani nevím, jak to prošlo. Byl jsem z toho v šoku. Konečně jsem skóroval,“ řekl o své první trefě v NHL Spooner.

Devils mají na dvanácté příčce Východní konference manko devíti bodů na osmý Boston. Nepomohli ani Floridě s Jágrem, kteří nyní ztrácejí na play off čtyři body. „V naší situaci jsme si pravděpodobně nemohli dovolit přenechat výhru Bostonu, ale jsme rádi, že jsme alespoň dohnali dvougólový náskok soupeře a bodovali,“ uvedl Travis Zajac, autor jedné trefy domácích. Jejich gólman Cory Schneider protestoval proti brance Pastrňáka. Nelíbilo se mu, že mu clonící Chris Kelly bránil ve hře. „Nemohl jsem zasáhnout. Ale rozhodčí to asi viděli jinak,“ konstatoval Schneider.

VÝSLEDKY NHL

New Jersey - Boston 2:3 v prodl.

NY Islanders - Calgary 2:1

Tampa Bay - Chicago 4:0

Dallas - Colorado 4:5 po sam. nájezdech

Carolina - Washington 3:0

Anaheim - Los Angeles 4:2

Nestrašil vybojoval před vítězným gólem puk v rohu kluziště pro obránce Bretta Bellemorea, jehož nahození od modré čáry prošlo až do sítě i díky cloně českého útočníka. „Skvěle mu (brankáři Bradenu Holtbymu) Nestrašil ztížil výhled. Navíc jsem si všiml, že trochu ztratil rovnováhu, tak jsem to zkusil,“ komentoval Bellemore úvodní a nakonec vítězný gól zápasu.

Druhý bod si Nestrašil připsal v samotném závěru, když při power play soupeře získal v obranném pásmu puk a předložil ho do jízdy skórujícímu Nathanu Gerbemu. Hlavním hrdinou byl ale gólman Hurricanes Anton Chudobin, jenž zneškodnil všech 28 střel.

Stejný počet zákroků potřeboval k čistému kontu také Ben Bishop, který dovedl Tampu Bay k výhře 4:0 nad Chicagem. Blízko k nule měl i Jaroslav Halák, ale od Calgary dostal gól 21 sekund před závěrečným klaksonem. Přesto mohl být slovenský brankář spokojený s výhrou New York Islanders 2:1. Navíc vytvořil nový klubový rekord v počtu vychytaných vítězství za sezonu. Na kontě jich má už 33.

„Žádný rekord jsem nenaháněl. Jen jsem chtěl vyhrát, vychytat nulu. Nulu nemám, ale vyhráli jsme a to je hlavní,“ uvedl Halák, jehož spoluhráč John Tavares se díky jedné přihrávce dostal do čela produktivity soutěže. Útočník Islanders má na kontě 64 bodů stejně jako třetí v pořadí Jakub Voráček.

Poprvé v novém působišti bodoval Jiří Sekáč, který se přihrávkou podílel na obratu Anaheimu. Ducks v kalifornském derby s Los Angeles prohrávali po dvou třetinách 0:2, ale v závěrečné části čtyřgólovou smrští otočili na konečných 4:2. Po akci českého útočníka, který skvěle napadal za brankou soupeře, vyrovnal Emerson Etem.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK