130 let

Michal Řepík ze Sparty (druhý zleva) se raduje se spoluhráči ze čtvrtého gólu. | foto: ČTK

Patnáct týmů v extralize jen příští rok. Hokejový svaz potvrdil, že se v další sezoně sestupovat bude

Sport
  •   17:11
Praha - Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) potvrdil záměr vrátit se po nadcházející sezoně extraligy s 15 týmy ke stabilnímu počtu 14 účastníků od ročníku 2022/23. Stejný počet klubů by měl působit rovněž v první lize. Ve druhé lize bude ve stejné sezoně hrát 28 mužstev.

Rozehraná extraligová sezona zůstává nesestupová, a pokud vítěz druhé nejvyšší soutěže (Chance ligy) splní licenční podmínky, rozroste se počet účastníků na patnáct. V ročníku 2021/22 pak sestoupí nejhorší tým přímo. Druhý nejhorší celek, který by měla definitivně určit fáze play down klubů na 11. až 14. místě, bude účast obhajovat v baráži s vítězem 1. ligy.

Ta by se za předpokladu toho, že jedno mužstvo postoupí mezi elitu, měla v příští sezoně 2021/22 hrát se 17 kluby. Následně sestoupí čtyři nejhůře umístěné celky přímo a tým, který skončí na 13. příčce, čeká baráž proti nejlepšímu týmu ze druhé ligy.

Třetí nejvyšší soutěž v tuzemsku bude mít v příští sezoně 24 účastníků, dva nejhorší celky sestoupí přímo a budou nahrazeny dvěma nejlepšími týmy kvalifikace o druhou ligu. Od sezony 2022/23 bude v soutěži, která se hraje v regionálně uspořádaných skupinách, nastupovat vzhledem k počtu sestupujících z první ligy 28 mužstev.

„Model vychází z usnesení výkonného výboru z prosince 2019, kterým byla schválena koncepce zúžení soutěží v dospělých a mládežnických kategoriích a z usnesení výkonného výboru z června 2020, kterým bylo rozhodnuto, že probíhající ročník nejvyšší soutěže bude kvůli epidemii koronaviru a jejím dopadům na průběh sezony nesestupový s tím, že po další sezoně se vrátí k původnímu počtu účastníků,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

Autor: ČTK