Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nepískají hůř, jen je více kamer, brání hokejové rozhodčí jejich šéf

Sport

  21:38
PRAHA - Hokejoví rozhodčí čelili v posledních týdnech nebývale silné kritice. Jejich šéf Pavel Halas se proto rozhodl k ráznému kroku a nominační listinu pro pískání extraligy zredukoval hned o deset jmen. „Pro mladé byl přechod příliš velké sousto,“ přiznává v rozhovoru pro Lidovky.cz

Rozhodčí Evžen Kostka. foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Že to nebude pro pro muže v pruhovaném lehká sezona bylo jasné už před jejím startem. Elitní arbitry totiž opustilo z různých důvodů několik zkušených mazáků a před novým sborem stál těžký úkol - vyrovnat se s generační obměnou a navíc za situace, kdy se výrazně měnila hokejová pravidla (VÍCE O ZMĚNÁCH ZDE).

Před sezonou jste z těchto důvodů žádal kluby i věřejnost o trpělivost. Do jaké míry se vaše přání naplnilo?
Moje pocity nejsou důležité. Důležité je, jak to vnímají kluby a co je potřeba udělat proto, aby zápasy byly bezemoční ve vztahu k rozhodčím.

Mimo extraligovou službu vaše komise postavila devět sudích, jeden odešel kvůli pracovním povinnostem. Proč jste rozhodli k tak radikálnímu řešení?
Chceme zvýšit konkurenceschopnost mezi rozhodčími a vytvořit na ně kvalifikovaný tlak. Chceme, aby ti, kteří se momentálně nevešli na zúženou nominační listinu pro extraligu, pískali dočasně první ligu. Říkáme tomu pracovně, že půjdou farmu, stejně jako chodí hráči.

Krok jste nazvali jako dočasným. Můžete specifikovat, jak moc dočasné je to řešení?
Tím, že jsme zúžili nominační listinu, jsme udělali první krok. Komu se daří, ať extraligu píská. Komu se nedaří, ať ji nepíská. Ale pozor, nikoho nevyřazujeme! Obsazovací období jsou tři týdny. Všichni budou pod dohledem delegátů a po každých třech týdnech budeme vyhodnocovat jejich formu a případně je posílat z extraligy do první ligy a naopak.

POSLEDNÍ VÁŠNĚ

Rozumím tomu správně, že tresty v podobě pozastavení činnosti tedy nahrazujete hrozbou sestupu do nižší soutěže?
Ano. Neříkáme, že je někdo dobrý a někdo horší. Bereme to tak, že se někomu zrovna daří a někomu méně. Všichni jsou dobří a všichni mají naši důvěru. Nechceme jim dávat donekonečna pokuty nebo stopky. Chceme, aby pískali a hlavně, aby nováčci nabírali zkušenosti. To, že budou stát, nebo že dostanou pokutu, jim nic nedá. Ano, stalo se. Byli tady rozhodčí, kteří měli výkyvy, ale nebudeme je trestat stopkou ani pokutou. Trest pro ně bude dočasné zařazení o úroveň níž.

V extralize teď na menší počet rozhodčích připadne zákonitě větší počet zápasů. Nemáte obavy, zda to zvládnou? Třeba z hlediska dostatečného odpočinku.
Může se stát cokoliv. Ti, kteří budou v první lize, budou zároveň pískat i extraligu juniorů. Naopak ti, kteří zůstali v extralize, budou nově pískat pouze extraligu. Už tam nebude ta proměnlivá skupinka, která pískala i jinde. To znamená, že nebudou mít v menším počtu stejný počet utkání, jako tomu v předchozích sezonách.

Hraje na tom celém nějakou roli vyostřená atmosféra posledních dnů?
Bavíme se o tom už asi měsíc. Na nedávném semináři jsme rozebírali současnou situaci a vyhodnotili jsme, že pro nové rozhodčí, kteří přišli do extraligy, je ten přechod příliš velké sousto. Pískali v systému tří a teď pískají ve čtyřech, což se ukázalo jako velký skok. Měli jsme to nastavené tak, že tři nebo čtyři budou v tom floutingu mezi první ligou a extraligou, aby si postupně zvykali. Teď ale věříme, že to bude efektivnější, když dáme prostor jen těm momentálně nejlepším.

Šéf komise rozhodčích Pavel Halas.

Sám jste přiznal, že se chyby v rozhodování na ledě množí. Proč?
Myslím, že je faktorů více. Například před třema rokama jsme měli na stadionech tři kamery, klubový videotechnik seděl nahoře a bral to centrální kamerou. Dnes je ta technika úplně jinde a odhalí mnohem více chyb rozhodčích. Ti chybují pořád stejně, ale kvůli kamerám, kterých je všude víc - nejen v hokeji, ale i v životě - se ukazuje více chyb. Chyb, které se staly. Pak to klub na záběrech najde, podá nám stížnost a my se tím musíme zabývat.

UEFA se před pár dny rozhodla zakázat televizním společnostem opakování sporných ofsajdových situací, právě s přihlédnutím na kritiku rozhodčích. Vnímáte tedy podobně jako fotbal video jako svého nepřítele?
Bavíme se o tom i na mezinárodním poli, zda ukazovat v televizi všechny záběry. Není špatné, když technika pomáhá, ale je špatné, když ublíží. Je přínosné, že ty záběry existují, rozhodčí se z nich mohou poučit. Ale pokud to jen nabádá někoho k obviněním, které pak není schopen dokázat, tak to ubližuje.

Můžete být konkrétní?
Tak si jen vezměte, co teď prohlašovali funkcionáři Litvínova. Na základě toho, co jim technika ukázala. Že ten byl o kousek v brankovišti a tak dále (VÍCE O NAŘČENÍ ZDE). Ať technika pomáhá rozhodčím, ať to pomáhá k hráčům ke zlepšení výkonu, vzdělání, ale ne tomuto.

Jak z celé krize ven? 
Připravujeme materiál pro Akademii rozhodčích, která už běží celý rok. Je tam asi 80 jedinců a chceme, aby tím prošli jenom ti nejlepší. Teď jde o to, abychom ten pětiletý program zrychlili do nějakých tří let. Je to jedna ze součástí našich opatření.

Jako o palčivém problému se často hovoří o nezájmu hráčů, kteří například skončí s kariérou už v brzkém věku, rekrutovat se na dráhu rozhodčího. Jak je přesvědčit?
Myslíme i na to. V programu se to objeví, určitě tím chceme oslovit i je.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!