Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zacha podepsal smlouvu s Devils. Šestka draftu bude brát nejvyšší možný plat

Sport

  19:03
NEW YORK - Kdekdo už začínal být netrpělivý. Nevleče se jednání o nováčkovském kontraktu s Pavlem Zachou až příliš? Stihnou New Jersey Devils a hokejistův agent Patrik Štefan hraniční termín 15. srpna? Už je jasno, šestka posledního draftu se v klubu upsala na tři roky.

Pavel Zacha obléká dres New Jersey, které si českého hokejistu vybralo v draftu NHL jako číslo šest. foto: ČTK/AP

Většinu léta tráví osmnáctiletý útočník v Los Angeles, kde bydlí u svého rádce Štefana a připravuje se na průlom do NHL. 

Na ledě potkává řadu nadějných mladíků a třeba kanonýra Nikitu Kučerova z Tampy. Časem se zřejmě přidají i Corey Perry a Ryan Getzlaf z Anaheimu.

Projekt Zacha vyšel. ‚Šestý na draftu NHL? To bych přál každému‘

Zelenáč Zacha zaujal ostatní prudkou střelou, se kterou by prý mohl udělat dojem i v elitní lize. Teď se mezi tréninkovými kumpány může pyšnit i čerstvě uzavřenou tříletou smlouvou.

Dle vzorů daných NHL a vzhledem ke skvělé pozici na draftu měl Zacha takřka jistý maximální základní plat 925 tisíc dolarů hrubého (22,8 milionu korun) za rok, jestliže si vybojuje trvalé místo v New Jersey.

Někdejší výborný centr Štefan se však dlouho přetahoval s manažerem Rayem Sherem o prémie za nasbírané góly, asistence, body a další statistiky. Díky nim si urostlý talent může vydělat dalších 850 tisíc dolarů za sezonu (21 milionů korun).

„Bylo to nejdelší jednání, jaké jsem vedl,“ řekl Štefan.

Kolik si se Sherem vyměnil návrhů? „Hodně! Devils pod vedením bývalého šéfa Loua Lamoriella zásadně nedávali hráčům výkonnostní bonusy. V tom je Pavlův kontrakt jedinečný. Stane se vzorem pro další kluky, kteří do New Jersey přijdou v budoucnosti.“

Spousta čerstvě draftovaných chlapců podškrábla své kontrakty už v červenci. Zachův případ komplikovala dočasná nepřítomnost majitelů klubu či pozdní start development campu (soustředění pro naděje) Devils. Ke konci července pak Lamoriello senzačně přestoupil do Toronta.

„Nejpodstatnější ale bylo, že jsme ani my ani Ray Shero nehodlali něco uspěchat,“ tvrdí Štefan. „Výsledek stojí za to. Může Pavla výrazně postrčit do NHL. Svědčí o tom, jak mu Devils věří a že mu chtějí dát šanci prosadit se hned v první sezoně.“

V zámořských i českých médiích se objevily zvěsti, že Štefan se Sherem propásli uzávěrku 15. července pro evropské hráče, pročež Devils budou muset zaplatit 100 tisíc dolarů Liberci, odkud Zacha loni odešel.

Na farmu Devils nesmí

„Nic jsme nezmeškali. Tahle částka pro nás nebyla vůbec podstatná,“ shodují se agent s manažerem.

Podstatným termínem byl pro obě strany 15. srpen, do něhož musel být pakt s New Jersey uzavřen, aby český forvard směl na podzim nastoupit v NHL.

Povedlo se. Teď už Zacha potřebuje „jen“ zaujmout v nováčkovském a poté hlavním kempu Devils.

Kdyby se na soupisku neprodral, nesmí jít podle zámořských řádů na farmu. Putoval by zpět do juniorské OHL, kde už v minulém ročníku hrál za Sarnii. Zatím se však zdá, že míří do nejslavnější hokejové soutěže na světě.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...