Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pavelec Bílým Tygrem. Během výluky bude v Liberci

Sport

  11:08aktualizováno  11:34
PRAHA - Hokejový brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu bude při výluce v NHL chytat za Liberec. Pětadvacetiletý mistr světa z roku 2010 měl namířeno původně do Třince, který ale Pavelce po jeho příletu ze zámoří překvapil tím, že od dohody ustoupil. Bílí Tygři také potvrdili příchod už dříve avizované posily ze zámoří, beka Ladislava Šmída z Edmontonu.

Brankáře Winnipegu Ondřeje Pavelce překonal v samostatných nájezdech z Washingtonu pouze Alexander Ovečkin foto: ČTK

Pavelec už dnes s Libercem trénoval. "Měl by zůstat pod Ještědem po dobu trvání výluky v zámoří. Pokud budou včas vyřízeny administrativní záležitosti a vedení Bílých Tygrů se domluví s Kladnem, jehož je Pavelec kmenovým hráčem, mohl by hájit branku Bílých Tygrů už v pátečním utkání v Českých Budějovicích. Jeho start v nedělním duelu Liberce s Chomutovem už je téměř jistotou," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Liberce Martin Kadlec.

Havlát trénuje s Kometou, ale do extraligy nezasáhne

Martin Havlát začal trénovat s extraligovou Kometou Brno. Jednatřicetiletá hvězda klubu NHL San Jose Sharks ale do české nejvyšší soutěže nezasáhne kvůli obavám z možného zranění. Klub proto Havlátovi ani nevyřizuje transferkartu.

"V kariéře mě potkalo hodně zranění a nechci teď riskovat. Narodila se nám dcera, proto jsem zavítal domů k rodičům. Musím ale poděkovat brněnským trenérům i vedení klubu, že mi umožnili přípravu s Kometou," uvedl Havlát na klubovém webu.

S Winnipegem podepsal Pavelec v červnu nový pětiletý kontrakt na 19,5 milionu dolarů. Kladenský odchovanec v NHL za Atlantu, odkud se loni klub přestěhoval do Winnipegu, a Jets odchytal celkem 187 zápasů s průměrem 2,99 inkasovaného gólu na zápas a úspěšností zákroků 90,7 procenta.

Na kontě má i bronz z loňského mistrovství světa v Bratislavě, kde byl jedničkou na rozdíl od šampionátu v Německu o rok dříve, kdy dělal dvojku Tomáši Vokounovi. Z účasti na letošním šampionátu se omluvil. V létě musel řešit nepříjemnosti mimo led, poté co v květnu v Kladně opilý havaroval a v červenci za to byl odsouzen k podmínce na šest měsíců se zkušební dobou na jeden rok. Na 20 měsíců také přišel o řidičský průkaz.

Šmíd nastoupí možná v neděli

Šestadvacetiletý Šmíd, který je odchovancem Liberce, se k Bílým Tygrům připojí bezprostředně po svém návratu ze zámoří. Možný je jeho start už v neděli proti Chomutovu. Z Liberce odešel v roce 2005, kdy zamířil na farmu Anaheimu do Portlandu. O rok později přestoupil do Edmontonu, kde se teprve dočkal premiéry v NHL.

Celkem má na kontě v zámořské soutěži 409 utkání a 59 bodů za devět gólů a 50 asistencí. S Oilers má ještě na rok kontrakt na 2,25 milionu dolarů.

Autoři: ,