130 let

Ondřej Pavelec (vlevo) neuspěl v boji s Connorem Hellebuyckem a Michaelem Hutchinsonem. | foto: ČTK

Pavelec míří nejspíš na farmu. Přednost ve Winnipegu dostali jeho konkurenti

Sport
  •   19:00
WINNIPEG/PRAHA - Velké překvapení. Toto spojení je ještě eufemismem pro situaci, která krátce před startem nové sezony NHL nastala v kádru Winnipeg Jets. Generální manažer Kevin Cheveldayoff totiž vskutku rázně rozlouskl oříšek, jak bude vypadat gólmanský tandem kanadského klubu. Navzdory očekávání zámořských expertů v něm nezbylo místo pro Ondřeje Pavelce.

VIDEO: Českého Houdiniho Gudase čeká nejmíň pětizápasový trest

Winnipeg zařadil českého brankáře, který byl dlouholetou jedničkou Jets, na listinu nechráněných hráčů.

Z té si může devětadvacetiletého gólmana stáhnout během 24 hodin kterýkoliv celek NHL a to zcela bezplatně. Pouze převezme od Winnipegu Pavelcův kontrakt.

Právě vysoká smlouva byla často zmiňována jako zásadní důvod, proč se nepodařilo Cheveldayoffovi, delší dobu si pohrávajícího s myšlenkou, že vsadí na talentovaný, leč nezkušený tandem H+H (Connor Hellebuyck, Michael Hutchinson), Pavelce vyměnit.

Pavelcovi škodí, že má vysokou smlouvu

Nyní může štědrý pakt zabránit dokonce i tomu, že po kladenském odchovanci někdo sáhne zdarma.

Jágr přišel o šanci otestovat formu, zápas Floridy byl zrušen kvůli hurikánu

Pavelec totiž ročně zatíží platový strop svého zaměstnavatele 3,9 miliony dolarů, což je příliš vysoká cena, pokud by měl mnohonásobný reprezentant plnit post náhradníka.

Mistr světa z roku 2010 by zvládl i výraznější roli, jenže volných míst je v brankovištích 30 klubů zámořské soutěže opravdu poskrovnu.

Pavelcovi tedy reálně hrozí, že listinou nechráněných hráčů projde bez povšimnutí a poprvé od sezony 2010-2011 skončí na farmě.

Pavelcovi uškodil Světový pohár

Do nezáviděníhodné situace jej paradoxně dostala pozvánka na Světový pohár. V Jandačově kádru mu patřila až pozice trojky, takže mu chybí zápasový rytmus.

Do něj se naopak dostal jeho hlavní konkurent Hutchinson. „Mike začal s přípravou s námi dříve a rychle se dostal do rytmu. Chceme, aby v tom takto pokračoval,“ řekl před pár dny winnipežský trenér Paul Maurice.

Šestadvacetiletý Kanaďan, který chytá v obráceném gardu, již v minulém ročníku výrazně naznačil, že by mohl Pavelce zastoupit.

Ondřej Pavelec a Tomáš Plekanec přichází 4. září v Praze na sraz českého...
Winnipeg Jets goalie Ondrej Pavelec (31), from the Czech Republic, celebrates...

Odchytal 30 zápasů a kryl v nich 90,7 % střel soupeřů. Jets navíc mají vyrůstající gólmanskou hvězdu v Hellebuyckovi, také třiadvacetiletý Američan už stihl náročným fanouškům i generálnímu manažeru Cheveldayoffovi ukázat záblesky své geniality.

V 26 startech s tryskáčem na prsou zlikvidoval 91,8 % ran, kvůli herní absenci ovšem začne novou sezonu na střídačce.

Kde ji odstartuje Pavelec zůstává nejisté. Varianty jsou tři. Farma, Evropa, nebo jiný celek NHL.

Autor: Tomáš Zatloukal